2651 ημέρες Δικτατορίας: 21 Απριλίου 1967 – 24 Ιουλίου 1974

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εικονογράφηση: Βασίλης Παπαγεωργίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 7+, 9+, 12+

 

Πώς να χωρέσεις 2651 ημέρες μέσα 85 σελίδες; Πώς να γράψεις ένα βιβλίο γνώσεων για παιδιά για τη δικτατορία και πώς να τους διηγηθείς ένα τόσο πρόσφατο κομμάτι της Ιστορίας μας; Η Μαρίζα Ντεκάστρο σκέφτηκε να γράψει ένα βιβλίο για την περίοδο της χούντας όπως δεν έχει ξαναγραφτεί, να απευθύνεται σε παιδιά, να μην είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά να μην μοιάζει και με σχολικό βιβλίο. Και θεωρώ πως το πείραμα πέτυχε. Ξεκινάει την αφήγησή της από την ημέρα που οι συνταγματάρχες ανέλαβαν με τη βία την εξουσία της χώρας και σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου μιλάει για κάθε έναν χρόνο της δικτατορίας από τα επτά που συνολικά διήρκεσε. Μεταφέρει το πολιτικό κλίμα της εποχής όπως ακριβώς θα έκανε ένας ντοκιμαντερίστας στην οθόνη, μιλάει με κόσμο που έζησε το τότε, ανασύρει μνήμες του παρελθόντος, ενσωματώνει στη διήγησή της πλήθος πληροφοριών και παρουσιάζει τα γεγονότα όπως τα έζησε εκείνη, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο στο κείμενό της τη μορφή του προσωπικού ημερολογίου. Παράλληλα, ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο και αφήνει να μπουν μέσα στην αφήγησή της γεγονότα – πολιτικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά – που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία την περίοδο που η Ελλάδα ήταν στον γύψο. Και από ένα βιβλίο γνώσεων για παιδιά, μετατρέπει το “2651 ημέρες δικτατορίας” σε ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους. Σημαντικό ρόλο στη σπουδαιότητα του βιβλίου αυτού αποτελεί η εικαστική παρέμβαση του Βασίλη Παπαγεωργίου, ο οποίος “πειράζει” φωτογραφίες που έχουμε όλοι δει λίγο-πολύ όλα αυτά τα χρόνια σε εφημερίδες και βιβλία.

 

** Μην κλείσετε το βιβλίο στη σελίδα που απεικονίζεται ο Χόκινγκ, εκεί που ολοκληρώνεται η αφήγηση. Γυρίστε τη σελίδα αυτή και βρείτε τη βιβλιογραφία, δείτε από που αντλήθηκαν πληροφορίες, τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν (οπτικό υλικό, βιβλία και διαδικτυακοί τόποι) και βρείτε τον χρόνο να ψάξετε μόνοι σας αλλά και μαζί με τα παιδιά περισσότερο υλικό. Μόνο έτσι, ψάχνοντας και ερευνώντας, διαβάζοντας και συζητώντας με αυτούς που έζησαν τα γεγονότα της δικτατορίας και της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα μείνει ζωντανή η ιστορία.

 

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε η Μαρίζα Ντεκάστρο στην Κόκκινη Αλεπού.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τρώγεται η ενσυναίσθηση;

Τι είναι τελικά αυτή η ενσυναίσθηση που ακούμε συνεχώς; Μήπως είναι ένας ακόμα γλωσσοδέτης σαν αυτούς που μαθαίνουμε στο σχολείο; Μπορείς να την αγγίξεις; Μήπως τρώγεται; Άραγε μυρίζει ωραία; Ή μήπως τελικά είναι ο τρόπος να μπορείς να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου και να νιώθεις έστω και λίγο αυτό που εκείνος μπορεί να νιώθει;

StrangerKids: 24 ώρες χωρίς γονείς

Μετά την επιτυχημένη σειρά βιβλίων Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς, οι εκδόσεις Διόπτρα μας φέρνουν στα ελληνικά τη νέα σειρά βιβλίων του Ισπανού συγγραφέα Isaac Palmiola, Stranger Kids. Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο 24 ώρες χωρίς γονείς, είναι μια ξεκαρδιστική περιπέτεια μιας παρέας παιδιών που καλούνται να περάσουν ένα εικοσιτετράωρο χωρίς τους γονείς τους.

Δημοκρατία!

Ο Philip Bunting επιστρέφει με το βιβλίο του «Δημοκρατία!». Την ορίζει, αναλύει τα χαρακτηριστικά της, αναγνωρίζει την αρχή και την ιστορία της ως σήμερα και εξηγεί με ποιους μηχανισμούς διατηρείται και διασφαλίζεται στη ζωή μας.