Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp

Εικονογράφηση από τη σειρά βιβλίων Jip en Janneke

H πρώτη είναι συγγραφέας, η πιο διάσημη της Ολλανδίας. Αυτή που οι Ολλανδοί ονομάζουν “η αληθινή μας βασίλισσα“. Η δεύτερη είναι η εικονογράφος που συνέδεσε τις εικόνες της τόσο πολύ με το έργο της πρώτης, που αν είσαι περίπου 40αρης/ρα και διαβάσεις κάπου το τίτλο “Η Βρoμίτσα κι ο Μουντζούρης” το πρώτο πράγμα που θα σου έρθει στο μυαλό είναι η αναμαλλιασμένη μικρή και ο μαύρος – εξίσσου αναμαλλιασμένος- σκύλος της, όπως ακριβώς τους σκέφτηκε και ζωγράφισε η Fiep Westendorp. H σειρά αυτή βιβλίων- που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους μικρούς Ελληνες αναγνώστες στη δεκαετία του ’80 – είναι ο λόγος που ψάξαμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για τις δύο γυναίκες που τους δημιούργησαν και που συνέδεσαν τα ονόματά τους με την παγκόσμια παιδική λογοτεχνία.

Η Annie M.G. Schmidt (Anna Maria Geertruida “Annie” Schmidt) γεννήθηκε στις 20 Μαϊου του 1911 και πέθανε στις 21 Μαϊου του 1995. Εγραψε ποίηση, τραγούδια, βιβλία, θεατρικά έργα και μιούζικαλ, ακόμα και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές σειρές για ενήλικες, όμως αυτό που την έκανε διάσημη είναι τα δεκάδες βιβλία που έγραψε για παιδιά. Στην Ελλάδα η Schmidt είναι πολύ γνωστή κυρίως για τις δύο σειρές βιβλίων της “Η Βρομίτσα και ο Μουτζούρης” (Floddertje) και “Γιπ και Γιάπ” (Jip en Janneke), που μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1980 από τις εκδόσεις Τεκμήριο. Ανάμεσα στις ιστορίες που έγραψε ήταν και η Minoes, που έγινε και ταινία στην Ολλανδία, το Abeltje, που απέκτησε και τη συνέχειά του στο De A van Abeltje, το Pluk van de Petteflet, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά βιβλία στην Ολλανδία και το δεύτερο πιο διάσημο από όλα τα βιβλία της Schmidt. Οι περισσότερες από τις ιστορίες της μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το τελευταίο βιβλίο που έγραψε λίγο πριν πεθάνει ήταν το “Wat Ik Nog Weet“, (What I know now – 1992), που αναφέρεται στην παιδική της ηλικία. Το 1988 το IBBY την τίμησε για το σύνολο του σημαντικού της έργου με το Βραβείο Hans Christian Andersen.

Η Βρομίτσα κι ο Μουντζούρης, δύο από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες που δημιούργησε η Schmidt

 

Η Sophia Maria “Fiep” Westendorp γνώρισε την Schmidt όταν δούλευαν και οι δύο στην εφημερίδα Het Parool, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας. Γεννήθηκε το 1916, φοίτησε στην Ολλανδική Ακαδημία Τεχνών και το 1937 ανέλαβε την πρώτη της δουλειά, να εικονογραφήσει τον τουριστικό οδηγό της περιοχής Zaltbommel. Το 1952 ξεκίνησε η συνεργασία της με την Annie M.G. Schmidt η οποία σταμάτησε το 1995, με τον θάνατο της δεύτερης. Ενας από τους πολλούς λόγους που τα βιβλία της Schmidt είναι τόσο αναγνωρίσιμα, είναι η εικονογράφηση της Fiep. Πέρα από τα βιβλία της Annie, εικονογράφησε πολλά άλλων συγγραφέων, δικά της αλλά συνεργάστηκε και με πολλά περιοδικά της εποχής. Αλλωστε, οι περισσότερες ιστορίες της Schmidt πρωτοεμφανίστηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες κι αργότερα έγιναν βιβλία. Η Westerndorp πέθανε το 2004 αφήνοντας πίσω της τεράστιο έργο, όχι μόνο στο κομμάτι των εικονογραφήσεων παιδικών βιβλίων, αλλά στην τέχνη της ζωγραφικής, γενικότερα.

 

Ενα από τα πιο ξεχωριστά μνημεία στην πόλη Zaltbommel, στην οποία γεννήθηκε η Fiep Westerndorp, είναι το άγαλμα με τους χαρακτήρες του Jip και της Janneke που δημιούργησε η εικονογράφος

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Ναταλία Καπατσούλια

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.

BRAW 2024: οι νικητές

Η οργανωτική επιτροπή της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (BCBF) ανακοίνωσε τα βιβλία που τιμήθηκαν με τα φετινά BolognaRagazzi Awards. Συνολικά υποβλήθηκαν 3.355 τίτλοι (εικονογραφημένο, γνώσεων, comics), από 65 χώρες, τα περισσότερα που έχουν αποσταλεί ως τώρα στη διοργάνωση.

5: Κέλλυ Ματαθία Κόβο

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.