Συνέντευξη: Αξελ Σέφλερ

 


H φωτογραφία είναι του Liam Jackson

Πώς είναι άραγε να ζεις μαζί με ένα φοβερό τέρας, μια ποντικίνα που έχει κολλητό ένα κουνέλι, έναν φασαριόζικο και πολύ παιχνιδιάρη σκυλάκο, γάτες, μάγισσες και όλα τα ζώα του δάσους, πραγματικά και φανταστικά; Ο μόνος κατάλληλος για να απαντήσει είναι ο Αξελ Σέφλερ (Axel Scheffler), ο μυστηριώδης εικονογράφος που δύσκολα μπορείς να τον ξετρυπώσεις για να σου μιλήσει. Ευτυχώς που οι αλεπούδες είναι πονηρές και έχουν καλή όσφρηση και τον βρήκαν μέσα στο δάσος παρέα με το Γκούφαλο, να πίνουν τσάι και να συζητούν τα επόμενα σχέδιά τους.

Ο βραβευμένος λοιπόν κ. Σέφλερ γεννήθηκε στο Αμβρούργο το 1957. Από μικρός ήξερε πολύ καλά πως ήθελε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, κι έτσι το πήρε απόφαση και το 1982 μετακόμισε στην Αγγλία για να σπουδάσει. Αποφοίτησε από την Ακαδημεία Τέχνης Bath, στο Corsham, Wiltshire και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου δούλεψε αρχικά στο χώρο της διαφήμισης κι ύστερα ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Ο ίδιος λέει πως αν και είχε ανακαλύψει από νωρίς την κλίση του, αποφάσισε πως θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, όταν έζησε για ένα διάστημα στη Νέα Υόρκη και φοίτησε στο Κολέγιο Cooper Union, στο πλαίσιο ανταλλαγής σπουδαστών. «Μου άρεσε πολύ η ζωγραφική, από μικρός. Στα 25 έφυγα για να σπουδάσω και τότε αποφάσισα πως αυτό που πραγματικά θέλω να γίνω είναι εικονογράφος. Όταν ήμουν έφηβος ανακάλυψα τη δουλειά του Αλσατού εικονογράφου Tomi Ungerer και πιστεύω πως ο τρόπος με τον οποίον εικονογραφούσε παιδικά βιβλία είχε μεγάλη επίδραση στο δικό μου έργο. Ο πιο αγαπημένος μου όμως εικονογράφος και συγγραφέας είναι ο Αμερικανός William Steig” (σ.σ. ο δημιουργός του Shrek, του βιβλίου που χρόνια αργότερα ενέπνευσε την Dreamworks και κυκλοφόρησε την ομώνυμη ταινία).

 

Ο Αξελ Σέφλερ εικονογραφεί ανελλιπώς από το 1988 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο που φιλοτέχνησε, το The Piemakers της Helen Cresswell. Το 1992 και το βιβλίο Α squash and a sqeeze σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του με την Julia Donaldson, που κρατάει ως τώρα. Μαζί δημιούργησαν το διάσημο πια Γκρούφαλο (Τhe Gruffalo – στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη), τον Ξυλαράκη (Stick Man – εκδ. Iκαρος), τη μάγισσα από το Μια σκούπα, μα τι σκούπα (Room on the Broom – Πατάκης), τον Ηλία από την Ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία (Charlie Cook’s Favorite Book – Πατάκης), τον Τοσοδούλη τον Παραμυθά του Βυθού (Tiddler – Πατάκης) και την Χάρη Κριθάρη με τον Πάρη Σιτάρη, τους πρωταγωνιστές στο βιβλίο Ο γάμος των δύο σκιάχτρων (The Scarecrows wedding – Ικαρος).

 

Αν και ένα από τα πιο διάσημα έργα του είναι το Γκρούφαλο, δημιούργημα της Donaldson, ο Σέφλερ αγαπήθηκε στην Ελλάδα για τη σειρά βιβλίων Τικ και Τέλα, με πρωταγωνιστές ένα κουνέλι και ένα ποντίκι. Η σειρά μετράει επτά βιβλία και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 και πάνω, αν και πολλοί γονείς μας έχουν εκμυστηρευτεί πως τα βιβλία του Τικ και της Τέλα ήταν τα πρώτα που διάβασαν στα παιδιά τους σε πολύ μικρότερη ηλικία. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους δύο αυτούς ήρωες τόσο ελκυστικούς στα παιδιά; «Είναι νομίζω πολύ εύκολο για τα παιδιά να ταυτιστούν με τους δύο αυτούς χαρακτήρες, γιατί όλες οι ιστορίες είναι βασισμένες σε καταστάσεις που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στις ζωές τους. Είναι εκείνα τα ‘μικρά δράματα’ στην καθημερινότητά τους, όπως το να σου πάρει κάποιος το πατίνι ή να σου φύγουν λίγα τσίσα γιατί ξεχάστηκες από το παιχνίδι που κάνουν τον Τικ και την Τέλα τόσο προσιτούς. Ημουν στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια και χάρηκα πολύ που είδα τα βιβλία μου στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Με χαροποιεί που αυτά τα βιβλία έχουν καθολική απήχηση – ειδικά σε μια περίοδο που ο εθνικισμός γιγαντώνεται – και πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας πως τα παιδιά, οι άνθρωποι γενικά, δεν διαφέρουμε πολύ ο ένας από τον άλλον. Θέλω να ευχαριστήσω και τους μικρούς αναγνώστες των βιβλίων μου στην Ελλάδα που έχουν αγαπήσει τον Τικ και την Τέλα τόσο πολύ».  Εδώ ο Σέφλερ μοιράζεται μαζί μας δύο μυστικά: ο Τικ και η Τέλα, γνωστοί στον υπόλοιπο κόσμο ως Pip και Posy, δεν είναι ακριβώς δικό του δημιούργημα. «Ναι, η αλήθεια είναι πως δεν είναι δικά μου δημιουργήματα, αλλά μου προτάθηκαν σαν ιδέα από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο που τα εκδίδει, την Nosy Crow”. Το δεύτερο μυστικό είναι πως τα επόμενα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει το όγδοο βιβλίο της σειράς, με μια νέα περιπέτεια των δύο αγαπημένων ηρώων.

Μετά από τριάντα χρόνια παρουσίας στον χώρο τον εικονογραφήσεων παιδικών βιβλίων ο Αξελ Σέφλερ εξομολογείται στην Κόκκινη Αλεπού πως θα ήθελε πολύ ένα διάλειμμα για ξεκούραση ή ακόμα και μια αλλαγή στον τρόπο που εικονογραφεί. Αλήθεια, έχει νιώσει ποτέ την πίεση της επιτυχίας σε τέτοιο σημείο που να θέλει για λίγο να τα παρατήσει όλα; «Ναι, σίγουρα και όσο περνάει ο καιρός το νιώθω και περισσότερο. Εικονογραφώ παιδικά βιβλία εδώ και 30 χρόνια κι ένα διάλειμμα για λίγο θα ήταν υπέροχο! Όμως ακόμα και τώρα που το συζητάμε ξέρω πως είναι δύσκολο να συμβεί μιας και ήδη δουλεύω τη χριστουγεννιάτικη ιστορία των Τικ και Τέλα, ενώ εικονογραφώ και την καινούργια δουλειά της Julia Donaldson, τo ‘The Ugly Five’ , μια ιστορία για πέντε ‘άσχημα’ ζώα που ζουν στην Αφρική. Θα ήθελα μάλιστα, αν έβρισκα λίγο χρόνο να δοκιμάσω και καινούργια πράγματα και καινούργιες τεχνικές, όμως όπως σας είπα, ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος».

 

Βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά

Από τις εκδόσεις Πατάκη:
Το Γκρούφαλο,
Το μικρό Γκρούφαλο
Μια σκούπα, μα τι σκούπα
Η ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία
Ιστορίες σε στιχάκια (1 & 2)
Η φασαριόζικη φάρμα

Από τις εκδόσεις Ικαρος:
Ολη η σειρά βιβλίων Τικ και Τέλα
Ο Ξυλαράκης
Ο γάμος των δύο σκιάχτρων

Από τις εκδόσεις Κέδρος:
Επιτέλους, μόνος στο σπίτι (συγγραφέας: Κατρίν Φρίσερ)

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαρίζα Ντεκάστρο

Κάθε μήνα, ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, αυτό που διάβαζε όταν ήταν παιδί. Σειρά παίρνει η συγγραφέας και κριτικός Μαρίζα Ντεκάστρο.

Ελένη Σβορώνου

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό ή εφηβικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί.