Συνέντευξη: Eυγενία Κουμάκη

 

Mία Ελληνίδα comic artist στο Femme Magnifique

«Αν αισθάνεσαι απογοητευμένος από το πώς έχει καταντήσει ο κόσμος στις μέρες μας, με τα γυναικεία δικαιώματα να υπονομεύονται μέρα με την ημέρα, έλα μαζί μας στο Femme Magnifique, ένα βιβλίο που τολμάει να αντιστρέψει την κατάσταση. Ας υπενθυμίσουμε σε όλους πόσο δρόμο έχουμε διανύσει ως τώρα και πού ακριβώς οδεύουμε, χαιρετίζοντας 50 γυναίκες – σύμβολα του σήμερα και του χθες».

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το εισαγωγικό κείμενο της καμπάνιας του υπό έκδοση βιβλίου Femme Magnifique, που περιλαμβάνει τις ιστορίες 50 σημαντικών γυναικών σε μορφή comic. Από αστροναύτες και υπέρμαχους της κατάργησης της δουλείας μέχρι πολιτικούς και προγραμματίστριες Η/Υ, αυτές οι ατρόμητες γυναίκες κατόρθωσαν να κάνουν δραματικές αλλαγές η κάθε μία στους τομείς εργασίας της. Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε εφήβους αλλά και ενήλικες που δημιουργήθηκε (ή για την ακρίβεια συνεχίζει να δημιουργείται αφού είναι ένα on going project) υπό την επίβλεψη της Shelly Bond, γνωστή και δυναμική παρουσία στο χώρο των comics με περισσότερα από 950 βιβλία που έχουν εκδοθεί με δική της επιμέλεια. Στο συγκεκριμένο και πολλά υποσχόμενο project συμμετέχουν πολλά ηχηρά ονόματα, όπως οι Michael Allred, Gail Simone, Mike Carey, Kelly Sue DeConnick, Gerard Way, ενώ στη λίστα ξεχωρίζει και το όνομα μιας Ελληνίδας comic artist. H Ευγενία Κουμάκη σχεδιάζει την ιστορία της Rosalind Franklin σε σενάριο του Mike Carey και μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για το Femme Magnifique.

 

Τι είναι το Femme Magnifique;

Eίναι μια ανθολογία 50 ιστοριών. Τι κοινό έχουν αυτές οι πενήντα ιστορίες μεταξύ τους; Όλες είναι ιστορίες πραγματικών γυναικών από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, που έχουν συμβάλλει στις τέχνες, τις επιστήμες και την κοινωνία. Κάποιες είναι πολύ γνωστές, όπως η Michelle Obama, η Beth Ditto, η Kate Bush, η Nina Simone, ενώ άλλες όχι τόσο, όπως η Artemisia Gentileschi, η Rumiko Takahashi και η Elizabeth Choy. Στόχος μας με αυτή την ανθολογία είναι να ρίξουμε φως σε αυτές τις γωνιές της ιστορίας και να μοιραστούμε με τους αναγνώστες τους θριάμβους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αυτές οι γυναίκες στη ζωή τους. Προσωπικά, θα είμαι ευτυχισμένη αν έστω ένας αναγνώστης πάρει το βιβλίο και πει: “Φοβερή γυναίκα. Γιατί δεν είχα ξανακούσει την ιστορία της νωρίτερα;

 

Πώς ξεκινάει η δική σου ανάμιξη σε αυτό το project;

Μέσω του Mike Carey. Είναι ένας συγγραφέας διεθνούς φήμης και εξαιρετικός άνθρωπος, που είχα την τύχη να τον γνωρίσω στο φεστιβάλ Comicdom Con της Αθήνας, στο οποίο είχε έρθει ως καλεσμένος καλλιτέχνης.

 

Πώς λειτουργεί το Femme Manifique και πώς χρηματοδοτείται;

Το project χρηματοδοτείται μέσω προπαραγγελιών με την μέθοδο του Crowdfunding. Όποιος θέλει να το παραγγείλει, πληρώνει προκαταβολικά, βοηθώντας μάς να καλύψουμε τα έξοδα παραγωγής και αποστολής. Ανάλογα με τα χρήματα, επιλέγει κανείς διαφορετικά πακέτα, με επιπλέον υλικό και μπορεί ακόμα και να μπει ο ίδιος σαν σχέδιο μέσα στο comic! Η χρηματοδοτική μας καμπάνια είναι εδώ, και πλέον προσπαθούμε να φτάσουμε τον στόχο μας για σκληρόδετο τεύχος.

 

Εσύ ποια ιστορία έχεις σχεδιάσει;

Εγώ κάνω την ιστορία της Rosalind Franklin σε σενάριο του Mike Carey. Η Franklin ήταν η Βρετανή χημικός και κρυσταλλογράφος, η οποία, αξιοποιώντας την τεχνική των ακτίνων Χ, συνέβαλε στην χαρτογράφηση της δομή του DNA (μεταξύ άλλων σπουδαίων). Δυστυχώς όμως η συμβολή της στην σπουδαία αυτή ανακάλυψη δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο μετά τον θάνατό της, με αποτέλεσμα να κερδίσουν το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής οι τρεις άντρες συνάδελφοί της.

 

Πώς ασχολήθηκες με τα κόμικς;

Υπήρχαν πάντα κόμικς στο σπίτι, καθώς ο πατέρας μου έχει μεγάλη αγάπη για τον Τεντεν, τον Λούκι Λουκ και άλλα κλασσικά Βελγικά κόμικς, οπότε μεγάλωσα διαβάζοντάς τα. Επίσης, μου άρεσε πολύ να ζωγραφίζω – πάντα είχα ένα μολύβι στο χέρι. Νομίζω πως ήταν αδύνατο να μην ασχοληθώ μεγαλώνοντας. Η comic κοινότητα στην Ελλάδα είναι πολύ ζωντανή και ανοικτή σε όλους – ένιωσα ότι ανήκω από την πρώτη στιγμή που συνάντησα άλλους καλλιτέχνες. Οι δυσκολίες που συνάντησα ήταν κυρίως εσωτερικές. Αμφιβολίες όπως “είμαι αρκετά καλή;” “μπορώ να ζήσω από αυτό;” “μπορώ να ζήσω ευτυχισμένη κάνοντας κάτι άλλο;” Οι απαντήσεις σε αυτές τις αμφιβολίες ήρθαν απ’ έξω. Έχω ανθρώπους στη ζωή μου που με στηρίζουν και μου δίνουν δύναμη και πιστεύουν σε μένα. Με βοήθησαν να πιστέψω στον εαυτό μου και να κάνω το βήμα μου στην επαγγελματική πλευρά των comic.

 

Η Ευγενία Κουμάκη θα βρίσκεται στο φετινό Comicdom Con που θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Απριλίου 2017 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην Αθήνα. Εκεί θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Hubris, με δικό της κείμενο και σχέδιο, ένα comic τρόμου επιστημονικής φαντασίας από την Webcomics.
*Το άρθρο αυτό δεν θα μπορούσε να είχε γραφτεί χωρίς τη βοήθεια του comic artist Ηλία Κυριαζή, που μου σύστησε το Femme Magnifique και την Ευγενία Κουμάκη.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜοΜΑ: Curtis Scott

Ο Curtis Scott (αριστερά), υπεύθυνος του εκδοτικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), βρέθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε σχολεία μίλησε με τη Ζωή Κοσκινίδου για τα βιβλία Τέχνης που απευθύνονται σε παιδιά.

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.