Από παιδικό πάθος, επάγγελμα

andreadi

Εκτός από συγγραφέας της σειράς βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη (εκδ. Μεταίχμιο) είναι και η δημιουργός της ομώνυμης μη-κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης. Με σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και τα ΜΜΕ στο Χάρβαρντ, η Ελένη Ανδρεάδη εργάστηκε σαν περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Το 2009 βρέθηκε και πάλι στην Ελλάδα και ίδρυσε την ΜΚΟ. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας. Η κ. Ανδρεάδη μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για το παιδικό της πάθος που έγινε επάγγελμα.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή της σειράς βιβλίων των Πρακτόρων;

Ως παιδί, ήμουν και εγώ ένας μυστικός πράκτορας που ήθελε να σώσει τον πλανήτη, και ας μην το ήξερα τότε. Μοίραζα φυλλάδια για περιβαλλοντικά θέματα, αγαπούσα τα ζώα και έβρισκα καταφύγιο στη φύση. Όταν μεγάλωσα, έγινε δουλειά μου. Δούλεψα ως περιβαλλοντικός σύμβουλος σε εταιρείες και ΜΜΕ. Έτσι συνάντησα κάποια παιδιά στην Ινδία που κατάφεραν να απαγορεύσουν την πλαστική σακούλα στο χωριό τους. Θυμήθηκα το πάθος που είχα και εγώ μικρή, και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μυστικούς πράκτορες που σώζουν τον πλανήτη μας.

 

Τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο αγαπητά στα παιδιά;

Σίγουρα οι μυστικοί πράκτορες σαν τέχνασμα βοηθά – στα παιδιά αρέσει να λύνουν γρίφους και μυστήρια, όπως και να έχουν εργαλεία και υπερόπλα για το έργο τους. Αλλά πιστεύω ότι τους αρέσει ιδιαίτερα –και ίσως ακόμα περισσότερο– το ότι το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν είναι πραγματικό και κάτι για το οποίο συχνά ξέρουν περισσότερα από τους γονείς τους.

 

Εκτός από βιβλία, οι Πράκτορες είναι και μη κερδοσκοπική οργάνωση. Πώς γεννήθηκε η ιδέα και πώς υλοποιήθηκε;

Η οργάνωση ήταν το πρώτο βήμα, πριν από τα βιβλία. Αρχικά έγραψα το εκπαιδευτικό υλικό για τα προγράμματα που κάνουμε στα σχολεία και η θετική ανταπόκριση μου έδωσε το θάρρος να φέρω την πρόταση για το βιβλίο στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τώρα πια είναι σειρά βιβλίων. Και η οργάνωσή μας πολύ μεγαλύτερη με προγράμματα σε όλη τη χώρα και 12.000 νέους πράκτορες ετησίως.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της οργάνωσης;

Οι στόχοι είναι παρόμοιοι με αυτούς του βιβλίου. Ο αναγνώστης και το παιδί πρέπει να δεχτεί μια αποστολή και να γίνει Πράκτορας του Πλανήτη για να σώσει τον κόσμο. Σε αυτό το βιωματικό παιχνίδι είναι πρωταγωνιστής, όχι παρατηρητής. Μαθαίνει, λύνει γρίφους, παίρνει πρωτοβουλίες και εφαρμόζει λύσεις. Η διαφορά με τα βιβλία είναι ότι μέσω της οργάνωσης απευθυνόμαστε κυρίως σε σχολεία ή ομάδες παιδιών σε φεστιβάλ ή εκδηλώσεις, ενώ μέσω του βιβλίου σε μεμονωμένα παιδιά.

 

Από τι είδους δραστηριότητες αποτελούνται τα προγράμματά σας;

Έχουμε προγράμματα-αποστολές για πολλές θεματικές, όπως Δάσος, Θάλασσα, Ενέργεια, Απορρίμματα κ.ά. Οι αποστολές παίρνουν διαφορετική μορφή: π.χ. στο Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού δεχόμαστε κάθε Δευτέρα μαθητές για να σώσουν το δάσος στην αποστολή Σώσε το Δάσος. Αποκωδικοποιούν μηνύματα, ερευνούν τόπους μυστηρίου και προτείνουν λύσεις. Άλλα προγράμματα, όπως η αποστολή Σώσε τον Πλανήτη από τα Απορρίμματα, υλοποιούνται στην τάξη σε πολλές ενότητες με οδηγό εκπαιδευτικού και έγχρωμο υλικό για τους μαθητές, που περιέχει δραστηριότητες, πειράματα και παιχνίδια. Πάντα η έμφασή μας βρίσκεται στη βιωματική εκπαίδευση.

 

Πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους Πράκτορες στην Ελλάδα και πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για τις δράσεις σας;

Μπορούν να μας γράψουν στο [email protected] ή να επισκεφτούν τον διαδικτυακό μας τόπο www.planetagents.org και να γραφτούν στο newsletter μας. Επίσης να κάνουν like στη σελίδα μας στο Facebook όπου αναρτούμε όλες μας τις δράσεις.

Ζ.Κ.

 

Τα βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο:

04879_03 7429_566

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save