Ο Ελέφαντας της Έρικας

Συγγραφέας: Sylvia Bishop

Εικονογράφηση: Ashley King

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 9+

 

H Eρικα είναι 10 χρονών και ζει κάπου στην Αγγλία με τον τρελό θείο της Τζέφ που είναι ορνιθολόγος. Για την ακρίβεια ο θείος Τζεφ την άφησε πριν δύο χρόνια για να πάει να ψάξει να βρει ένα πουλί που λέγεται Μικρούλικο Κουκουτσοπόδαρο Γουμπ. Της άφησε και λεφτά για να περάσει όσο διάστημα θα έλειπε, αλλά τώρα, στα δέκατα γενέθλιά της, το κορίτσι ανακαλύπτει πως της έχουν μείνει μόνο 30 λίρες και κάτι ψιλά, ενώ στο κατόφλι της μόλις εμφανίστηκε κι ένας ελέφαντας. Ενας κανονικός ελέφταντας. Δώρο του θείου της απο την Ινδία. Η κυρία Πρίτσετ, η γειτόνισσα, δεν φαίνεται καθόλου ευχαριστημένη και η Ερικα προσπαθεί να βρει τι θα κάνει με τον ελέφαντα. Και τώρα ξεκινούν οι περιπέτειες!

Μια ιστορία αστεία αλλά και συγκινητική μαζί για τη φιλία και το πώς να βρίσκεις το κουράγιο να αφήνεις αυτούς που αγαπάς, την οικογένεια και… τα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας. Το βιβλίο της Sylvia Bishop που μεταφράζεται στα Ελληνικά (από την Αργυρώ Πιπίνη).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.