Πετρούλα Κρίγκου

Υπάρχουν δύο τρόποι να γνωρίσεις την Πετρούλα Κρίγκου. Ο ένας είναι μέσα από τη δουλειά της σαν designer t-shirts, up-cycled αξεσουάρ και ειδών διακόσμησης. Ο άλλος είναι μέσα από τις εικονογραφήσεις της. Και οι δύο αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο που αγαπάει με πάθος αυτό που κάνει. Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Μεγάλη Βρετανία, στο Kent Institute of Art & Design και στο Κingstone University. Αφήνοντας πίσω την Ελλάδα για σπουδές, μας λέει πως δεν είχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της «αλλά ήμουν σίγουρη πως είχα ανάγκη να κάνω κάτι καλλιτεχνικό και να ζω από αυτό. Οπότε είμαι πολύ χαρούμενη με αυτό που τα κατάφερα!». Τελειώνοντας τις σπουδές της στην Αγγλία και γυρνώντας πίσω στην Αθήνα σπούδασε άλλο λίγο στο ίδιο αντικείμενο και δούλεψε κάνοντας σκηνικά και κοστούμια σε ταίνιες μικρού μήκους και θεατρικά.

Η ενασχόλησή της με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων ξεκίνησε όταν η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είδε τα σχέδια της σε ένα Meet Market, όπου έξέθετε τη δουλειά της ως designer, και της ζήτησε να εικονογραφήσει το βιβλίο της Ο Πρίγκιπας Μισός (εκδ. Μεταίχμιο). Από τότε τα πολύ ιδιαίτερα σχέδιά της έχουν κοσμήσει βιβλία της Ιούλιας Κωστοπούλου (Παπαγάλος Πειρατής), ακόμα δύο βιβλία της Κατερίνας Ανωγιαννάκη (Χωρίς Παπούτσια, Ο Χορός της Χαράς), της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (Η μάγισσα Λουίζα και οι 32 γάτες), της Στέργιας Κάββαλου (Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις – όλα από το Μεταίχμιο) και της Κατερίνας Λαγού (Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; και Ο χάρτης του Λευτέρη, εκδ. Ψυχογιός).

Η Πετρούλα Κρίγκου

Στην ερώτησή μας τι ήταν αυτό που την ώθησε να ασχοληθεί με τις τέχνες, απαντά πως «πάντα με μάγευε η ελευθέρια και οι ατελείωτες πιθανότητες που υπάρχουν σε αυτές. Σε ένα ταξίδι στην Ολλανδία με τη σχολή κατάφερα να δω από κοντά στο μουσείο Kroller-Muller το Jardin d’email, έργο του Jean Dubuffet, ένα γλυπτό το οποίο με συγκλόνησε. Η τέχνη είναι σαν μια παιδική χαρά για ενήλικες για εμένα. Είναι τρόπος επικοινωνίας χωρίς λόγια, που με τα λόγια δε τα πάω καλά. Ενθουσιάζομαι να φτιάχνω χαρακτήρες, η εικονογράφηση σε παραμύθια σου δίνει αυτή την ευκαιρία οπότε γιαυτό μου αρέσει πολύ». Τι έχει επιρρεάσει το έργο της; Ταινίες, όπως τoυ Wes Anderson, του Quentin Tarantino, του Tim Burton, θεατρικά όπως του Robert Wilson, μουσικοί όπως ο Elton John, illustrators όπως ο Ralph Steadman, εικαστικοί όπως η Yayoi Kusama, ζωγράφοι όπως ο Otto Dix και ο Hunderwasser. «Ακούω πολύ μουσική και πολλά είδη. Από πάνκ μέχρι όπερα. Δε μπόρω να δούλεψω χωρίς μουσική. Μερικοί αγαπημένοι που άκουσα σήμερα το πρωί είναι the Κinks, David Bowie, Bazooka, Bikini Kill, Ramones, Rodriquez, Moldy Peaches, Ramones, Bob Dylan”.

Εκτός από τις εικονογραφήσεις, η Πετρούλα Κρίγκου ασχολείται και με το Little Rocks, ένα οικογενειακό project που ξεκίνησε το 2013 “κι έχει να κάνει με την τέχνη πάνω σε έπιπλα τα οποία φτιάχναμε από παλια ξύλα και παλέτες. Θέλαμε από κάτι παλιό να δημιουργηθεί κατι φρέσκο και καινούριο. Σιγά σιγά εξελήχθηκε σε ενa brand με ενδύματα, σχέδια, αξεσουάρ και αλλά. Το κυριότερο είναι ότι θέλαμε να φτιάξουμε κατι καλλιτεχνικό αλλά και εμπορικό και κυρίως με οικολογικά μέσα. Είναι κάτι που εξελίσσεται κάθε χρόνο, έχουμε καινούριους χαρακτήρες στη συλλογή μας”.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

“Εφυγε” από τη ζωή η Faith Ringgold

Έφυγε από τη ζωή στα 93 της χρόνια, η Αμερικανίδα εικαστικός και δημιουργός παιδικών βιβλίων Faith Ringgold. Και αν το όνομά της δεν λέει τίποτα στους Ελληνες αναγνώστες, για τους Αμερικάνους υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες στον χώρο των Τεχνών και του παιδικού βιβλίου.

5: Mάρια Μπαχά

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.