Σοφία Κομηνέα – Ανδρέας Γιοβάνος

thiseas

“Μυθολογία με έμμετρο στίχο και comics”

Με αφορμή την κυκλοφορία των τριών πρώτων βιβλίων της σειράς Μυθικοί Ηρωες από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μιλήσαμε με τους δημιουργούς τους, την Σοφία Κομηνέα και τον Ανδρέα Γιοβάνο.

 

Πως προέκυψε η ιδέα της σειράς των μυθικών ηρώων;

Ανδρέας Γιοβάνος: Η ιδέα για ένα κόμικ ή graphic novel με θέμα τους ήρωες της μυθολογίας προϋπήρχε. Η πρόταση της Σοφίας να παντρέψουμε τα κόμικς με έμμετρα στιχάκια, απευθυνόμενοι σε παιδιά, μας άρεσε πολύ και τη διατηρήσαμε. Ελπίζουμε να αρέσει και στα παιδιά.

axilleas

 

Γιατί comics και όχι κάποιο άλλο είδος εικονογράφησης; Είναι τα comics ένας πιο άμεσος τρόπος να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των παιδιών, ίσως επειδή είναι μια πιο σύγχρονη μορφή τέχνης;

Α.Γ. Ναι, θεωρώ πως αυτός ο σύγχρονος τρόπος έκφρασης και απεικόνισης δημιουργεί μια γέφυρα αμεσότητας με τα παιδιά, τα βοηθάει να ταυτιστούν ευκολότερα με τους ήρωες και να κατανοήσουν τις ιστορίες τους και τα μηνύματά τους.

 

iraklis

Ήταν δύσκολη δουλειά να μετατραπεί το κείμενο των μυθολογικών ιστοριών όπως τις γνωρίζουμε εμείς μέχρι τώρα (πεζό) σε στιχάκια και γιατί επιλέξατε τη μορφή αυτή; 

Σοφία Κομηνέα: Επέλεξα τον έμμετρο λόγο γιατί ταιριάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεση και στην ευαισθησία των παιδιών. Ο πεζός λόγος απευθύνεται περισσότερο στη νόηση, ενώ ο έμμετρος στο συναίσθημα. Παρά τις δυσκολίες και τις δεσμεύσεις της ομοιοκαταληξίας, της ανάγκης συμπύκνωσης του νοήματος εντός ενός τετράστιχου, τον αυστηρό έλεγχο της ροής της ιστορίας και των μηνυμάτων, δεν παύει να αποτελεί ένα εργαλείο ακουστικής ευχαρίστησης που οδηγεί στην επανάληψη, στην αποστήθιση και τελικά στην αμεσότερη κατανόηση.
Θεωρείτε πως τα παιδιά πιά (και οι γονείς φυσικά) είναι πιό απαιτητικά στο τι ζητάνε από ένα βιβλίο;

Σ.Κ: Στην εποχή της πληροφορίας, όπου τα ερεθίσματα ρέουν ακατάπαυστα, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να τραβήξεις την προσοχή σε ένα παιδί, πόσο μάλλον να το συγκινήσεις. Εξάλλου, η πληθώρα των βιβλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο παρέχει στο παιδί μια μεγάλη γκάμα επιλογών που το καθιστούν πιο απαιτητικό αναγνώστη.

 

 

Info:

Η Σοφία Κομηνέα είναι απόφοιτος του Τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ, με μεταπτυχιακό στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει τελειώσει δραματική σχολή και εργάζεται σαν ηθοποιός.

Ο Ανδρέας Γιοβάνος είναι αρχιτέκτοντας και σκιτσογράφος. Σπούδασε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και είναι συνιδρυτής αρχιτεκτονικού γραφείου με έδρα στην Αθήνα και τη Μύκονο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜοΜΑ: Curtis Scott

Ο Curtis Scott (αριστερά), υπεύθυνος του εκδοτικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), βρέθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε σχολεία μίλησε με τη Ζωή Κοσκινίδου για τα βιβλία Τέχνης που απευθύνονται σε παιδιά.

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.