Τατιάνα Ζωγράφου

_mg_8849

Δίνοντας φωνή στα παιδιά

Η Τατιάνα Ζωγράφου είναι γνωστή για τις μουσικές της συνθέσεις, τα δεκάδες τραγούδια για παιδιά που έχει γράψει και τις συνεργασίες της με συγγραφείς παιδικών βιβλίων, όπου “έντυσε” με μουσικές τις ιστορίες τους. Λίγο πριν φύγει το 2016, η μουσικός, συνθέτρια και παιδαγωγός μας παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, ένα εορταστικό μανιφέστο, το “Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ Βασίλης;” (εκδ. Καλέντης).

 

Πως προέκυψε η ιδέα για αυτό το βιβλίο;

Ένα βράδυ η μικρή κόρη μου, η Λεωνή, έπαιζε με την ογδοντάχρονη γιαγιά της στην κουζίνα, στο σπίτι των παπούδων στη Χαλκίδα. Από το σαλόνι ακουγόταν δυνατά η τηλεόραση που παρακολουθούσε η 11χρονη αδελφή της. Στις ειδήσεις έλεγε ότι για μια ακόμη φορά βρέθηκαν πνιγμένα παιδιά στα παράλια της Σάμου. Αυτό ήταν. Θα έγραφα ένα βιβλίο για τα αληθινά δώρα που χρειάζεται τούτος ο κόσμος για να γίνει πιο ανθρώπινος. Τα δώρα των παιδιών. Το βιβλίο αυτό ολοκληρώθηκε μέσα από τις πινελιές της Μάριας Μπαχά. Πραγματικά είναι από αυτά τα βιβλία που κείμενο και εικόνα συνομιλούν και συνδιαλέγονται με απόλυτη ισορροπία. Μεγάλη η τύχη μου να συνεργαστώ μαζί της καθώς είναι εξαιρετική, όπως εξαιρετική ήταν και η συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Καλέντη και την επιμελήτρια της έκδοσης, Βασίλικη Τζόκα. Μμόνο μέσα από καλές συνεργασίες γεννιούνται καλά βιβλία.

book-zografou

Τι είναι αυτό που ενοχλεί περισσότερο τα παιδιά σήμερα σε σχέση με τους μεγάλους;

Το ότι κανείς δεν τα ρωτάει τη γνώμη τους για τίποτα. Κάποτε έλεγα σε μια συνάδελφό μου ότι έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι κάποια δασκάλα του δημοτικού με τον τρόπο που διδάσκει τα πληγώνει. «Εμείς Τατιάνα μου πίνουμε νερό στο όνομά της», μου απάντησε η συνάδελφος. Και τότε της είπα, αφού δεν φαινόταν να με πιστεύει «γιατί δεν ρωτάτε τα παιδιά να σας πουν τη γνώμη τους;». «Τι λες Τατιάνα μου, ε, όχι και να ρωτήσουμε τα παιδιά!». Τα σχόλια δικά σας…

 

Ο Άγης και η Λεωνή, όταν τελειώνουν το ταξίδι τους, κάνουν μια λίστα με δώρα που θα έδιναν σε όλους όσους συνάντησαν, δώρα που εύχονται να αλλάξουν τον κόσμο. Εχουν τελικά τη δύναμη να το κάνουν;  

Έχουν τη δύναμη να δώσουν τα δώρα, αλλά όχι να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι, ξέρετε, μικρά παιδιά. Σε αυτό χρειάζονται εμάς, τους ενήλικες, τους οποίους και προσπαθούν με τα δώρα τους να αφυπνήσουν.

 

05Το πρώτο σας βιβλίο είναι παράλληλα και ένα μανιφέστο. Τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη αυτή;

Εννοώ ότι μέσα σε μερικές γραμμές, με λίγες λέξεις, συμπυκνώνει βασικές αρχές προκειμένου να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο.

 

Τι σας ώθησε να περάσετε από τη σύνθεση στη συγγραφή και τελικά πως σας φάνηκε αυτό το πρώτο σας ταξίδι στον κόσμο των παιδικών βιβλίων σαν συγγραφέας;

Δεν είναι λίγο νωρίς για να δηλώνω συγγραφέας; Το βιβλίο αυτό δεν έχει μυθοπλασία. Ήταν περισσότερο η βαθιά ανάγκη μου μετά από τόσα χρόνια στην εκπαίδευση να δώσω με κάποιο τρόπο φωνή στα παιδιά. Δεν μιλάω εγώ μέσα απο τα παιδιά, όπως αρχικά φαίνεται. Τα παιδιά – πιστέψτε με – μιλούν μέσα από μενα. Είναι υπέροχο το ταξίδι της γραφής, μου άρεσε πολύ αυτή η περιπέτεια.

 

Αν μπορούσατε να του βάλετε μουσική, ποια θα διαλέγατε και γιατί;

Από τα τραγούδια μου θα του ταίριαζε το ερωτικό Νυχτερινό βαλς για ξύλινο άλογο σε στίχους της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, με τον Χρήστο Θηβαίο από το άλμπουμ μου Μια νότα μου χτυπά το τζάμι. Αν ήταν ταινία θα ταίριαζε ο ρομαντισμός της μουσικής  του Νίκου Πλατύραχου από το άλμπουμ του Σεπτέμβρης και φυσικά το Imagine των Beatles.

 

 

  • Το Σάββατο 10/12 η Τατιάνα Ζωγράφου θα παρουσιάσει το βιβλίο της στον πολυχώρο των εκδόσεων Καλέντης. Περισσότερα, εδώ

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜοΜΑ: Curtis Scott

Ο Curtis Scott (αριστερά), υπεύθυνος του εκδοτικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), βρέθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε σχολεία μίλησε με τη Ζωή Κοσκινίδου για τα βιβλία Τέχνης που απευθύνονται σε παιδιά.

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.