Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες

Συγγραφείς: Καταλινά Μπρισενιό & Μαρί-Κλοντ Ντικά
Μετάφραση: Γιούλα Σταθοπούλου
Εκδόσεις: Gema
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: για γονείς

“Χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσεις ένα παιδι”. Μήπως έχει έρθει η ώρα να δώσουμε νόημα στη γνωστή αυτή φράση; Να συνεργαστούμε και να μοιραστούμε ανησυχίες ως γονείς σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ψηφιακής χρήσης από τα παιδιά μας, αλλά και από εμάς τους ίδιους;

Το βιβλίο “Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες” προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, μέσα από σαφείς οδηγίες χρήσης του Διαδικτύου και γενικά των σύγχρονων συσκευών τεχνολογίας, με την παρουσίαση μελετών και όρων του ψηφιακού σύμπαντος, καθώς και μέσα από συνεντεύξεις με άτομα που γνωρίζουν τα ψηφιακά μέσα.

Χωρισμένο σε τρεις ενότητες – για γονείς, για παιδιά και για εφήβους – το βιβλίο ρίχνει φως στους προβληματισμούς, στον τρόπο προσέγγισης και στην οριοθέτηση που μπορούμε να υιοθετήσουμε ως γονείς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μας. Με λίγα λόγια, σε όσα πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας -τους μελλοντικούς πολίτες ενός κόσμου του οποίου η κοινωνική, πολιτική και οικονομική οργάνωση θα περνάει ουσιαστικά από τα ψηφιακά δίκτυα.

Η Catalina Briceno ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε εταιρείες, στους τομείς του πολιτισμού και των Μέσων ενημέρωσης. Η τεχνογνωσία της βασίζεται στην εμπειρία της ως Executive Producer στον οπτικοακουστικό κλάδο και σε διευθυντικές θέσεις που έχει αναλάβει για τον στρατηγικό σχεδιασμό εταιρειών. Είναι καθηγήτρια στη Σχολή Μέσων Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, ενώ παράλληλα διευθύνει το τμήμα Στρατηγικής Επαγρύπνισης του Ταμείου Μέσων Επικοινωνίας του Καναδά.

Η Marie Claude Ducas, στην 25ετή και πλέον καριέρα της ως δημοσιογράφος, έχει ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για τα Μέσα ενημέρωσης και την εξέλιξη των κοινωνικών δικτύων, παράλληλα με την κάλυψη πολλών κοινωνικών θεμάτων. Για 12 χρόνια ήταν αρχισυντάκτρια του Infopresse, καθώς και δημοσιογράφος στην καθημερινή εφημερίδα Le Devoir. Είναι συγγραφέας της βιογραφίας του δημοσιογράφου Jacques Bouchard και συν-συγγραφέας ενός βιβλίου για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις επιχειρήσεις.

*Γράφει η Αναστασία Δρουγγάνη/bebefest.gr

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πάρα πολλά γουρουνάκια και ένας μόνο λύκος

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε σίγουρα θα προτιμάτε να μην τελειώνουν στο άψε σβήσε. Ένα παραμύθι θέλει αστείους ήρωες, ενδιαφέρον, λεπτομέρειες και σασπένς! Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του λύκου με τα τρία γουρουνάκια. Πόσες όμως παραλλαγές έχουμε ήδη διαβάσει και πόσες ακόμα μπορούμε να φανταστούμε;

Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

Η Χόλι είναι ένα μικρό πιγκουινάκι που μένει μαζί με τους γονείς και το υπόλοιπο σμήνος κάπου στον Νότιο Πόλο. Απολαμβάνει το παιχνίδι στο χιόνι, τα φρέσκα, λαχταριστά ψαράκια και τις βραδινές συναντήσεις με τους υπόλοιπους πιγκουίνους. Μια μέρα ο μπαμπάς της θα της ανακοινώσει ότι η θάλασσα δεν έχει πλέον πολλά ψάρια και θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά για να μπορέσει να βρει φαγητό για όλους.