Οι Εκδόσεις Ψυχογιός για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου και αποτελεί σημείο έναρξης πολλών και διαφορετικών δράσεων γύρω από αυτό. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επιλέχτηκε τυχαία, αφού τότε ακριβώς γεννήθηκε ο σπουδαιότερος και πιο αγαπητός παραμυθάς όλων των εποχών. Μιλάμε φυσικά για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που με τις ιστορίες του μάγεψε και συνεχίζει ακόμα και τώρα να μαγεύει το κοινό.

Γεννημένος στη Δανία στις αρχές του 19ου αιώνα (1805) και με την πρώτη του ιστορία να κυκλοφορεί το 1843 (“The Angel”) έμελλε να γίνει ο παραμυθάς που όλοι γνωρίζουμε σήμερα μέσα από τα έργα του: Τα καινούρια ρούχα του Βασιλιά, Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, Η Βασίλισσα του Χιονιού, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Η τοσοδούλα, Το ασχημόπαπο, Οι Αγριόκυκνοι είναι μερικά μόνο από τα έργα που άφησε πίσω του ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και που ψυχαγωγούν ακόμα, είτε ως πρωτότυπα έργα είτε ως διασκευές τους αναγνώστες.

Χωρίς τον παραμυθά Άντερσεν δε θα είχαμε σήμερα την πληθώρα ιστοριών που διαβάζουμε, τα πολύχρωμα βιβλία με τους υπέροχους πρωταγωνιστές τους και τις περιπέτειές τους. Με αφορμή τα γενέθλιά του, οι Εκδόσεις Ψυχογιός επιλέγουν και παρουσιάζουν μερικές από τις πιο καινούριες τους κυκλοφορίες. Γιατί τα παραμυθια είναι αυτά που χτίζουν τους αναγνώστες του αύριο. Τα παραμύθια και οι εικονογραφημένες ιστορίες εμπνέουν την αγάπη για το βιβλίο, κεντρίζουν την περιέργεια, δημιουργούν σκεπτόμενους ανθρώπους, που αναζητούν στη ζωή τους τη θαλπωρή και τη ζεστασιά της μαγείας της ανάγνωσης.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα πέντε αυτά νέα εικονογραφημένα βιβλία, που υπόσχονται να μας μαγέψουν με τις ιστορίες τους, να μας κάνουν να γελάσουμε και να περάσουμε μερικές όμορφες στιγμές. Ξεκινάμε με ένα από τα πιο καινούρια βιβλία που είδαμε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Πρόκειται για το «Πάπιος Ευγένιος ο Ευγενικός» των Κέι Ουμάνσκι και Μπεν Μαντλ, σε μετάφραση Πετρούλας Γαβριηλίδου, ένα πολύ αστείο βιβλίο με ήρωα τον πάπιο Ευγένιο τον Ευγενικό, ένα συνήθως τόσο καλό, τόσο τρυφερό και φιλικό παπί. Όμως, σήμερα ο Ευγένιος ξύπνησε στραβά. Είναι μουρτζούφλης και γκρινιάρης. Κακόκεφος και αντιπαθητικός. Μπορεί κανείς να του φτιάξει το κέφι; Αυτή η όμορφη κι αστεία ιστορία δείχνει ότι ακόμα και τα πιο ευγενικά παπιά μπορεί να έχουν μια άσχημη μέρα. (Και δεν πειράζει καθόλου!). Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Μπεν Μάντλ, είναι βραβευμένος εικονογράφος με προϋπηρεσία στην ταινία του Tim Burton Η νεκρή νύφη όπως και σε άλλα animation, ενώ έχει εικονογραφήσει πολλά ακόμα ευπώλητα παιδικά βιβλία. Αντίστοιχα, η συγγραφέας του Ευγένιου, η Κέι Ουμάνσκι, θεωρείται βετεράνος της παιδικής βρετανικής λογοτεχνίας, με περισσότερους από 130 τίτλους στο ενεργητικό της. Η γραφή της ξεχωρίζει για το χιούμορ της, ενώ το στιλ της παρομοιάζεται με αυτό του Νταλ.

Προχωράμε τώρα για να γνωρίσουμε – αν δεν τον ξέρουμε ήδη – τον υπέροχο δράκο της Μπιάνκα Σούλτσε και της Σαμάρα Χάρντι (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου). Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο της σειράς διαδραστικών βιβλίων που βοηθούν τα παιδιά στην ανάγνωση, με τίτλο «Πες την αλήθεια, δράκε». Ο δράκος τρελαίνεται για τούρτες! Έτσι, όταν ο μάγειρας και η μαγείρισσα φτιάχνουν την πιο λαχταριστή τούρτα, ξέρουν ότι πρέπει να την κρύψουν για να μην τη φάει ο δράκος πριν να είναι η ώρα. Όμως εκείνος τη βρίσκει, δαγκώνει ένα μεγάλο κομμάτι και μετά ρίχνει το φταίξιμο στη γάτα. Η Μπιάνκα Σουλτσε φτιάχνει μια ακόμα συναρπαστική ιστορία με ήρωα τον δράκο μας και με σκοπό να ενθαρρύνει τα παιδιά να λένε την αλήθεια και να παραδέχονται τα λάθη τους.

Το «Μαγικό Φτερό» της Σάντρα Ντίκμαν (μτφρ. Αντώνης Παπαθεοδούλου) είναι μια υπέροχη εικονογραφημένη ιστορία, με εικονογράφηση ζωντανή και γεμάτη έντονα χρώματα, και τυπογραφία που ξεχωρίζει για την χρυσοτυπία της. Είναι λες και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να μεταφερθεί στο δάσος και να αισθανθεί τις μυρωδιές του. Ήρωας της ιστορίας είναι ο Μικρός Αρκούδος, ο οποίος όμως έχει ένα μεγάλο μυστικό: μέσα του δε νιώθει καθόλου αρκούδος. Μια νύχτα, ένα θαυμαστό Πουλί της Φωτιάς προσγειώνεται μπροστά του και αφήνει στην πατούσα του Αρκούδου ένα μαγικό φτερό. Θα μπορούσε αυτό να τον βοηθήσει να ανακαλύψει ποιος είναι πραγματικά… ή η απάντηση υπήρχε μέσα του από την αρχή; Η Ντίκμαν μας παραδίδει μια ιστορία για τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, η οποία σιγοκαίει και χρειάζεται μόνο μια σπίθα για να γίνει ζωηρή φλόγα, δημιουργώντας έναν χαρακτήρα που μιλάει στα παιδιά για την ανάγκη να κατανοήσουν τον εαυτό τους, να τον αγαπήσουν και να τον αποδεχτούν, ώστε να μεγαλουργήσουν και να γίνουν ο ήρωας που κρύβουν μέσα τους.

«Ο Τζέρεμι φοβάται τον αέρα» της Πάμελα Μπούτσαρτ και της πολυαγαπημένης εικονογράφου Κέιτ Χίντλεϊ (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου) είναι ένα βιβλίο για τους φόβους που αναπτύσσουν τα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά. Όσοι έχουν παιδιά ή όσοι ασχολούνται σε καθημερινή βάση μαζί τους, γνωρίζουν πολύ καλά πως σε αυτή την πολύ τρυφερή ηλικία τα παιδιά, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, αναπτύσσουν φοβίες. Ο φόβος φυσικά δεν είναι πάντα κακός, καθώς μας προστατεύει από διάφορους κινδύνους και αυτό πρέπει να το μάθουμε και να το κατανοήσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται. Τι γίνεται όμως όταν οι φόβοι μας δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη ζωή μας; Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον Τζέρεμι, ο οποίος γενικώς φοβάται. Φοβάται τα πάντα! Τους αφηνιασμένους δεινόσαυρους, τους μοχθηρούς σκίουρους, τις πιτσιλωτές μπανάνες και, περισσότερο απ’ όλα, φοβάται τον αέρα! Τότε ο Τζέρεμι γνωρίζει τη Μάγκι που δε φοβάται τίποτα. Αλλά μια μέρα με πολύ αέρα, που η Μάγκι θέλει να παίξουν έξω, ο Τζέρεμι θα πετάξει μακριά με ένα μόλις φύσημα. Άραγε, οι περιπέτειες που θα ζήσει ο Τζέρεμι με το έλκυθρο με σκύλους, τους πειρατές και με τη μαγική ιπτάμενη μηχανή θα τον πείσουν να αντιμετωπίσει τις φοβίες του και… να χαρεί λίγο τη ζωή; Μια ιστορία για την ανάγκη να αγκαλιάσουμε τις όποιες φοβίες μας, να τις αποδεχτούμε και να τις διαχειριστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να μην τις αφήσουμε να μας περιορίσουν.

Για το τέλος αφήσαμε το πιο αστείο βιβλίο της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής! Μιλάμε φυσικά για το «Ο μονόκερος που έλεγε ΟΧΙ!» των Μαρκ-Ούβε Κλινγκ και Άστριντ Χεν (μτφρ. Αγγελος Αγγελίδης & Μαρία Αγγελίδου), με το υπέροχο μπλε εξώφυλλο και τον νευριασμένο μονόκερο με την πολύχρωμη χαίτη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο πανέμορφο Καρδιοδάσος γεννιέται ένα γλυκό και πολύ όμορφο μονοκεράκι και όλοι ξετρελαίνονται μαζί του. Το μικρό, όμως, κατά τα άλλα γλυκύτατο μονοκεράκι είναι συνεχώς μουτρωμένο, τίποτα δεν του αρέσει, τίποτα δε θέλει. Κι όλο ΟΧΙ τους λέει! Τόσο που οι δικοί του πια τον φωνάζουν ΜΟΝΟΚΕΡΟΧΗ. Ώσπου μια μέρα ο Μονοκερόχης βγαίνει από το ροδοζαχαρένιο συννεφάκι του. Και συναντάει ένα ρακούν που δε θέλει ν’ ακούει, ένα σκυλί που πραγματικά τίποτα δεν το νοιάζει, και μια πριγκίπισσα που στ’ αλήθεια όλο αντιρρήσεις είναι… Τι θα συμβεί με το μονοκεράκι; Θα αλλάξει τελικά τακτική; Ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο, που με κάθε ΌΧΙ! του μονόκερου, τα παιδιά ξεσπούν σε τρανταχτά γέλια!

Αυτά είναι τα πέντε εικονογραφημένα βιβλία που οι εκδόσεις Ψυχογιός μας προτείνουν να διαβάσουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Και εμείς θα σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τη συμβουλή τους και να γεμίσετε την ημέρα αυτή με ιστορίες αστείες, χρωματιστές και χαρούμενες!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στους Heinz Janisch & Sidney Smith τα Hans Christian Andersen Awards 2024

Στον Αυστριακό συγγραφέα Heinz Janisch και στον Καναδό εικονογράφο Sidney Smith απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.

10 χρόνια Εκδόσεις Μάρτης

Οι Εκδόσεις Μάρτης κλείνουν φέτος τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν! Το αρχικό όραμα της έκδοσης βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία  τους παραμένει άσβεστο και ενδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο.