Η Πολιορκία των Αθηνών

Κείμενα: Μαρίζα Ντεκάστρο
Με εικόνες του Δημήτρη Ζωγράφου κατά παραγγελία του Μακρυγιάννη
Επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Ασημακοπούλου
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 9+

Το 2021 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τα βιβλιοπωλεία έχουν στην κυριολεξία κατακλυστεί από εκδόσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Βλέπουμε κυρίως βιβλία γνώσεων για μικρά και πιο μεγάλα παιδιά, αλλά και πολλά εικονογραφημένα και λογοτεχνικά για μεγαλύτερα παιδιά που με κάποιον τρόπο αναφέρονται στα γεγονότα, τους ήρωες και το χρονολόγιο της Επαναστάστασης. Ενα από τα βιβλία που ξεχωρίζουν για τη θεματολογία, αλλά κυρίως για τον τρόπο προσέγγισης των γεγονότων της Επανάστασης του 1821 είναι το “24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821: Μακρυγιάννης & Ζωγράφος, ένας αγωνιστής κι ένας καλλιτέχνης” σε κείμενα της Μαρίζας Ντεκάστρο, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καπόν.

Οι 24 εικόνες που παράγγειλε ο Ιωάννης Μακρυγιάννης στον λαϊκό εικαστικό καλλιτέχνη Δημήτρη Ζωγράφο – και οι οποίες δημιουργήθηκαν με σκοπό αφενός να μην ξεχαστούν όσα έγιναν, αφετερου να δωθούν στους Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίοι με τη σειρά τους τους δώρισαν στους ηγεμόνες του – αποτέλεσαν τη μαγιά για αυτό το εξαιρετικής αισθητικής, σημασίας και αξίας βιβλίο, που δημιουργήθηκε χάρη στην ιδέα της Μαρίζας Ντεκάστρο να γνωρίσει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο στους αναγνώστες – μικρούς και μεγάλους – την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Το εκπληκτικό με αυτή την έκδοση δεν είναι μόνο το εικαστικό και τυπογραφικό μέρος που με μια πρώτη ματιά κλέβει την παράσταση, αλλά το κείμενο, το οποίο αν και μιλάει για ένα σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας, δεν είναι ούτε στο ελάχιστο διδακτικό. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα κολπο, δημιουργεί φανταστικούς συνομιλητές, μια ομάδα παιδιών που μαζί της αναλύουν, βάσει των δικών τους ερωτήσεων και αποριών, τους πίνακες του Ζωγράφου και τις λεζάντες και τους τίτλους που έδινε ο Μακρυγιάννης. Παράλληλα, κι ενώ αναλύονται και εξηγούνται οι πίνακες και οι λεπτομέρειές τους, βλέπουμε κάτι εξίσου αξιόλογο: τον τρόπο που η συγγραφέας μέσα από τα έργα του Ζωγράφου ξεφεύγει από τα καθαρά ιστορικά γεγονότα και μιλάει για θέματα που συνδέονται με την εποχή όπως τα χάνια και η σημασία τους, οι ενδυμασίες, αλλά και για τις παράπλευρες συνέπειες των μαχών, όπως για παράδειγμα την αρχαιοκαπηλία, ενώ δίνεται βάρος και στη γραφή του Μακρυγιάννη, αλλά και στον τρόπο που ζωγράφιζε ο Ζωγράφος και τις αναλογίες στους πίνακες.

Το “24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821: Μακρυγιάννης & Ζωγράφος, ένας αγωνιστής κι ένας καλλιτέχνης” ξεφεύγει τελείως από τα υπόλοιπα βιβλία της ίδιας θεματολογίας που κυκλοφόρησαν και ξεχωρίζει καθώς είναι από τα εκλάχιστασ που θα μπορούν να σταθούν και πολύ μετά, αφού καταλαγιάσει ο πανικός από την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Αναζητήστε το!

Τι είπε όμως η ίδια η συγγραφέας για το βιβλίο της; Η Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για την ιδέα και την υλοποίησή της.