Ενα από τα βιβλία που αποσύρονται από τα βιβλιοπωλεία είναι το “If I ran the zoo”

Εξι βιβλία του Dr Seuss αποσύρονται από την αγορά λόγω ρατσιστικών, μη συμβατών με την πραγματικότητα και επιβλαβών απεικονίσεων ανθρώπων. Σκοπός αυτής της απόσυρσης των τίτλων «If I Ran the Zoo», «Scrambled Eggs Super», «McElligot’s Pool», «On Beyond Zebra», «To Think That I Saw It On Mulberry Street» και «The Cat’s Quizzer» είναι η διαφύλαξη της κληρονομιάς του συγγραφέα και δημιουργού παιδικών βιβλίων. «Τα βιβλία αυτά απεικονίζουν ανθρώπους με τέτοιο τρόπο που μπορεί εύκολα κάποιος να προσβληθεί και να πληγωθεί συναισθηματικά», αναφέρει σε δήλωσή της η εταιρεία Dr Seuss Enterprises και συμπληρώνει πως η απόφαση πάρθηκε μετά από συζήτηση και σε συνεννόηση με ειδικούς και εκπαιδευτικούς. «Η διακοπή της πωλήσης των βιβλίων αυτών αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας και του ευρύτερου σχεδίου μας να διασφαλίσουμε ότι ο κατάλογος της Dr Seuss Enterprises αντιπροσωπεύει όλες τις κοινότητες και τις οικογένειες». H ανακοίνωση της εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο και τα δικαιώματα των βιβλίων του Dr Seuss έγινε στις 2 Μαρτίου, ανήμερα των γενεθλίων του δημιουργού.

Ο Dr Seuss κατά κόσμον Theodor Seuss Geisel

Παρά το γεγονός ότι ο Dr. Seuss θεωρείται ένας από τους πιο αγαπητούς συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων, υπάρχουν πολλές διαφωνίες για την απουσία χαρακτήρων στα βιβλία του που δεν είναι λευκοί και τη στερεοτυπική και πολλές φορές προσβλητική απεικόνιση χαρακτήρων άλλων φυλών. Για παράδειγμα, στο βιβλίο «And To Think That I Saw It On Mulberry Street» ένας χαρακτήρας περιγράφεται ως κινεζικής καταγωγής και απεικονίζεται με δύο γραμμές αντί για μάτια, κρατάει τσόπστικς κι ένα μπολ με ρύζι και είναι φοράει παπούτσια που παραπέμπουν στην ιαπωνική παράδοση. Στο «If I Ran the Zoo» δύο άντρες περιγράφονται ως Αφρικανοί και απεικονίζονται χωρίς μπλούζες, χωρίς παπούτσια, φορώντας μόνο χόρτινες φούστες και κουβαλώντας ένα εξωτικό ζώο.

Η Εθνική Ένωση Εκπαιδευτικών στην Αμερική έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων για βιβλία του Dr Seuss, ενώ διάφορα δημόσια σχολεία και βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ έχουν σταματήσει να προτείνουν σε παιδιά και γονείς τα βιβλία του δημιουργού. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του 2017, όταν σχολείο στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης έγινε αποδέκτης δώρου δέκα βιβλίων του Dr Seuss από την τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ. Η βιβλιοθηκονόμος Liz Phipps Soeiro, που εργάζεται στο συγκεκριμένο σχολείο, αρνήθηκε να παραλάβει το δώρο, υποστηρίζοντας πως τα βιβλία του βρίθουν ρατσιστικής προπαγάνδας, καρικατούρων και επιβλαβών στερεοτύπων.  

Περισσότερα για τον Dr Seuss και το έργο του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγές: BBC, CNN.