Χρονολόγιο: ένα ταξίδι στην Ιστορία

Κείμενα: Πέιτερ Χους / Σίλβια Φάντεν Χέιντε
Εικονογράφηση: Πέιτερ Χους
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 5+ – 105+

Πώς έγινε ο κόσμος; Τι είναι η Μεγάλη Εκρηξη; Ποίες ήταν οι πρώτες μορφές ζωής και πότε έζησαν οι δεινόσαυροι; Πότε εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν οι άνθρωποι; Ο Ολλανδός Peter Goes (Πέιτερ Χους) μας παίρνει από το χέρι και μαζί ξεκινάμε για ένα μεγάλο ταξίδι πίσω στον χρόνο, ακριβώς τη στιγμή του Big Bang. Kάθε δισέλιδο αυτού του μεγάλου βιβλίου (από κάθε άποψη μεγάλου, όχι μόνο λόγω μεγέθους), μας ξεναγεί σε μία ιστορική περιόδο της ανθρωπότητας. Αφού μάθουμε για τους πρώτους κατοίκους του πλανήτη Γη, τους πρώτους οικισμούς, διαβάσουμε για τη Μεσοποταμία, την Αρχαία Αιγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα και τους Κέλτες, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, φτάνουμε στον Μεσαίωνα, μεταφερόμαστε από εκεί στους Βίκινγκ, τις Σταυροφορίες, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Δυναστεία των Μινγκ, αλλάζουμε ήπειρο και πάμε στους Ινκας και τους Αζτέκους, στην εποχή των μεγάλων εξερευνητών κι από εκει στον 16ο, τον 17ο και τον 18ο αιώνα και όλα τα γεγονότα που τους σημάδεψαν. Φτάνουμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαβάζουμε για τη Ρώσικη επανάσταση, για να καταλήξουμε στην πολύ πρόσφατη Ιστορία μας, του 2000 και το 2010.

Ο Πέιτερ Χους δεν εικονογράφησε απλώς το βιβλίο. Μαζί με τη βραβευμένη συγγραφέα Σίλβια Φάντεν Χέιντε έκαναν την επιλογή των θεμάτων που παρουσιαζονται στο βιβλίο αυτό. Η εικονογράφηση είναι καθηλωτική, λεπτομερέστατη. Πέρα από μια μικρή εισαγωγή για την κάθε ιστορική περίοδο, οι δημιουργοί του αφιερώνουν ένα δισέλιδο σε κάθε ιστορική περίοδο και εμπλουτίζουν το “σαλόνι” με πολλές μικρές, αλλά εξαιρετικά σημαντικές λεπτομέρειες της περιόδου που μελετάμε, με τα κείμενα να ακολουθούν τις καμπύλες των σχημάτων της εικονογράφησης και ενσωματώνονται σε αυτή. Το Χρονολόγιο είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο γνώσεων που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, αλλά σε όλους όσους μαγεύονται από την Ιστορία και θέλουν να έχουν στο σπίτι τους και στη βιβλιοθήκη τους μια μοναδικής αισθητικής έκδοση.

Στις παρακάτω φωτογραφίες, που προέρχονται από το επίσημο site του Πέιτερ Χους, μπορείτε να δείτε τρία εικονογραφημένα δισέλιδα χωρίς τα κείμενά τους.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Απονεμήθηκαν τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη

Αντώνης Παπαθεοδούλου, Ντανιέλα Σταματιάδη, Ερση Νιαώτη, Μελίνα Σιδηροπούλου, Ροδούλα Παππά και Κώστας Μαρκόπουλος οι μεγάλοι…

16 ώρες ago

Ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς (#2)

H Θάλεια Καραμολέγκου συνδέει ένα παιδικό βιβλίο με ένα τραγούδι: αυτή τη φορά σειρά έχουν…

1 ημέρα ago

Ο φανταστικός κόσμος της Ντόρι

Η Ντόρι είναι η μικρότερη από τα αδέρφια της, τα οποία συνήθως δεν θέλουν τίποτα…

1 εβδομάδα ago

Η ζωή της Tove Jansson γίνεται ταινία

Λίγο πριν κάνει πρεμιέρα στα σινεμά η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας της Tove Jansson,…

1 εβδομάδα ago

Σούπερ γκρανόλα

Πέπλο μυστηρίου περιβάλλει τον Λυκαβηττό. Ποιοι κρύβονται πίσω από τη «Σούπερ Γκρανόλα»; Μια εκκεντρική συμμορία…

1 εβδομάδα ago

Πετά πετά η μέλισσα

Μια ιστορία για τη ζωή των μελισσών, ένα εξαιρετικό μείγμα εικονοβιβλίου και βιβλίου γνώσεων για…

2 εβδομάδες ago