Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων διοργανώνουν ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο.

Οι συγγραφείς Μαρίζα Ντεκάστρο, Στέργια Κάββαλου, Αλεξάνδρα Μητσιάλη και Ηλίας Κολοβός, η θεατρολόγος Άννα Κοντολέων, η ηθοποιός Μαρίνα Πανηγυράκη αλλά και φορείς, όπως οι Παιδικές Βιβλιοθήκες της πόλης και το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων συμμετέχουν σε ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων, για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Με αφηγήσεις, δράσεις και παιχνίδια, οι εκδηλώσεις θα απλωθούν σε όλη την πόλη ενώνοντας τις φωνές μικρών και μεγάλων για την ειρήνη, την αγάπη, την αποδοχή και τη γνώση· γιατί όταν ένα παιδί ανοίγει την πρώτη σελίδα, μια λέξη, ένα χρώμα, μια νότα, μπορεί και να αλλάξει τον κόσμο.

Όλες οι δράσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ χρειάζεται κράτηση θέσης από την ιστοσελίδα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ (chania-culture.gr).

Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.

 

Σάββατο, 2 Απριλίου

«Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» – Βιωματικό σεμινάριο φιλαναγνωσίας, Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, 10:00 – 12:30 

— > ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Πώς να μιλάμε για τη συμπερίληψη στο σχολείο, μέσα από τη λογοτεχνία. Η παιδική εργασία, τα δικαιώματα του παιδιού, η βία στο σχολείο, η αποδοχή του διαφορετικού, η μετανάστευση, η πολιτισμική επαφή που διευκολύνει την ένταξη και την αρμονική συμβίωση στην ομάδα, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη, μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, διαθεματικές εργασίες και παιχνίδια, προφορικές και γραπτές ασκήσεις. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε γονείς.

 

«Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ», Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, 10:30-12:00 

–> ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Ο μικρός Αμίρ θα αναγκαστεί να αφήσει τον τόπο του και να ταξιδέψει σ’ έναν νέο,  που οι φήμες τον θέλουν φιλόξενο και φιλικό. Αλλά το ταξίδι θα είναι δύσκολο, επικίνδυνο και γεμάτο απώλειες που θα σημαδέψουν το μικρό αγόρι. Και ο νέος τόπος κάθε άλλο παρά φιλικός και φιλόξενος είναι. Τι βάζει κανείς στις βαλίτσες του όταν φεύγει από το σπίτι του για πάντα; Τι παίρνει μαζί και τι αφήνει πίσω; Πώς κάνει το ταξίδι και με τι αντάλλαγμα; Μια βιωματική δράση από την Άννα Κοντολέων για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, για παιδιά 7-10 χρονών, βασισμένη στο μυθιστόρημα Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ της ίδιας.

 

Ιστορίες για παιδιά, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, 13:00 – 14:00 

— > ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη διαβάζει σε παιδιά, ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού, αποσπάσματα από τα βιβλία της Η Μαρμελαδού και Η εξωγήινη μαμά μου.

 

«Η Ντουλάπα… για παιδιά», Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, 18:00 – 19:30 

–> ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Είναι απλό να είσαι ο εαυτός σου; Είναι δύσκολο η χαρά να είναι πάντα φανερή; Έχουμε όλοι έναν μυστικό κήπο που φυλάμε τα μυστικά μας; Η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου, σε μια δράση για παιδιά 4+ χρόνων, φωτίζει την ομορφιά του διαφορετικού και αποκαλύπτει τη μαγική λέξη που παίρνει όλους τους φόβους μακριά.

 

«Γίνε η φωνή του παιδιού που μετακινείται», Ρώσικος Στρατώνας, 17:30 – 19:30 

–> ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Μια βιωματική δράση, για παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων και για γονείς, εμπλουτισμένη με θεατρικά παιχνίδια, εικαστικά και δημιουργική γραφή, που βασίζεται στο βιβλίο Παιδιά που μετακινούνται του Αντώνη Παπαθεοδούλου (σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή) από το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων. (Η δράση προϋποθέτει τη συμμετοχή των γονιών.)

Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ (Freinet) είναι μια ομάδα εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο, ανταλλαγή και συναλλαγή με το περιβάλλον του. Η εμπειρία των ανθρώπων, μέσα στο Δίκτυο, γίνεται με τους όρους της Παιδαγωγικής Freinet και της Θεσμικής Παιδαγωγικής, με προσπάθεια για τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε μια διαρκή άσκηση στη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές οργάνωσης. Το Δίκτυο βρίσκεται σε συνεργασία με την Παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας».

 

Κυριακή 3 Απριλίου

«Πώς διαλέγω ένα βιβλίο», Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, 10:30 – 12:00 

–> ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Τι σημαίνει καλό παιδικό βιβλίο και πώς το επιλέγουμε; Αρκεί ένα έξυπνο θέμα ή μια όμορφη εικονογράφηση; Είναι όλα τα βιβλία κατάλληλα για όλους; Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο συνομιλεί με εκπαιδευτικούς, για ένα θέμα που μας απασχολεί όλους.

 

«Κάθε βιβλίο ένας κόσμος», Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (εκθεσιακός χώρος), 10:30 – 12:00 

— > ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Οι οικογένειες έχουν πάντα πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Κάποιες φορές, οι ιστορίες χάνονται μαζί με τους ανθρώπους που τις έζησαν και δεν τις μαθαίνουμε ποτέ. Άλλοτε πάλι, μένουν κρυμμένες για καιρό, ξεπηδούν τυχαία στις κουβέντες και μας σπρώχνουν να τις ψάξουμε. Οι υπεύθυνες των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, Ρούλα Τατσοπούλου, (παιδαγωγός θεάτρου), Λίτσα Μαστορακάκη και Αρχοντούλα Χουδαλάκη (βιβλιοθηκονόμοι), διαβάζουν και συζητούν με παιδιά ηλικίας 8+ χρόνων, με αφορμή το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο Οι δικοί μου άνθρωποι. (Τα παιδιά που θα συμμετέχουν ας κρατούν μαζί τους μια φωτογραφία της ευρύτερης οικογένειάς τους.)

 

«Η Ντουλάπα… για γονείς», Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, 12:30 – 14:00 

–>  ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου συζητά με γονείς για το πώς αναγνωρίζουμε, αποδεχόμαστε και αναδεικνύουμε τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού, με τη συνδρομή της ψυχολόγου Μαρίας Αθητάκη και με συντονισμό της δημοσιογράφου Κυριακής Μπεϊόγλου.

 

Διαδραστική αφήγηση και παιχνίδια, για τη διαφορετικότητα και την ειρήνη, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (εκθεσιακός χώρος), 12:30 – 14:00 

–>  ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Επιλέγοντας κάποια αποσπάσματα βιβλίων, από τις καλεσμένες συγγραφείς, η ηθοποιός Μαρίνα Πανηγυράκη ζωντανεύει σκηνές μέσα από δραματοποιημένη αφήγηση, θεατρικά παιχνίδια, μουσική και φαντασία. Μαθαίνουμε για αυτά τα βιβλία, αλλά φτιάχνουμε αυτοσχεδιάζοντας και δικές μας ιστορίες, που παίρνουν ερέθισμα από τα θέματά τους, εστιάζοντας στη διαφορετικότητα και την ειρήνη.

 

«1821: ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία», Ρώσικος Στρατώνας, 18:00 – 19:00   

–>  ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΔΩ

Τι ξέρουμε για το 1821 διακόσια χρόνια μετά; Και τι μπορεί να σημαίνει το 1821 για εμάς, για τους νέους, για τα παιδιά; Ο Ηλίας Κολοβός, ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας το βιβλίο που έγραψε η Μάρω Βασιλειάδου με τη δική του επιστημονική επιμέλεια για την περιπέτεια της Ελληνικής Επανάστασης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.

 

Όλες οι δράσεις έχουν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και χρειάζεται κράτηση θέσης από την ιστοσελίδα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ (chania-culture.gr).