Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Tην Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στον Ευριπίδη στη Στοά πραγματοποιείται διάλεξη με θέμα τις Όψεις της μητρότητας, με αφορμή το βιβλίο Δύσκολες μητέρες: Πώς να κατανοήσουμε και να ξεπεράσουμε την επίδρασή τους πάνω μας, της καθηγήτριας του Cambridge, Terri Apter, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Η μεταφράστρια του βιβλίου και ψυχοθεραπεύτρια Ευαγγελία Ανδριτσάνου και η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Σιμπερά μιλούν για το πώς μια γυναίκα γίνεται μητέρα, για τη σχέση της με το μωρό, για τις επιρροές της δικής της μητέρας, για τις αλλαγές στη σχέση με τον σύντροφό της, για την επίδρασή της στη διαμόρφωση του παιδιού, αλλά και για τις δυσκολίες και το στρες που συνεπάγεται η μητρότητα στις μέρες μας.

Στο βιβλίο η Apter και με τη βοήθεια της νεώτερης έρευνας πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αποκαλύπτει τα μυστικά αυτού του περίπλοκου δεσμού, χωρίζοντας τις μανάδες σε πέντε κατηγορίες: τη θυμωμένη μητέρα, την εξουσιαστική, τη ναρκισσιστική, τη μητέρα που φθονεί και τη συναισθηματικά μη διαθέσιμη μητέρα και εξηγεί τους τύπους συμπεριφοράς της καθεμιάς τους. Η συγγραφέας εξερευνά το δίλημμα που βρίσκεται στην καρδιά μιας δύσκολης σχέσης με τη μητέρα: Γιατί η μητέρα έχει τόση δύναμη επάνω μας και γιατί οι αντιδράσεις της συνεχίζουν να μας απασχολούν πολύ καιρό μετά τη χειραφέτησή μας; Μας δείχνει πώς να ασκούμε συναισθηματικό έλεγχο στον εαυτό μας για να ξεπερνάμε την επίδραση που έχουν πάνω μας τα συναισθήματα που μας δημιουργεί μια δύσκολη μητέρα. Τέλος, η Apter συγχαίρει για την μεγάλη ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν στη ζωή τους οι γιοι και οι κόρες των δύσκολων μητέρων, χωρίς να παραγνωρίζει πόσο ειδικές είναι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Η διάλεξη θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό.

Είσοδος ελεύθερη με δηλώσεις συμμετοχής στο 210-6800644, εσωτ. 505 ή στο [email protected]