Φίλιππος Φωτιάδης

xnk-pnl-fin1-08-web

Από την εικονογράφηση του βιβλίου “Παραμύθια με την Ξένια” – Το μαγικό πινέλο

 

Ο Φίλιππος Φωτιάδης είναι αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design και στο Harvard Graduate School of Design. Έχει εργαστεί σε Νέα Υόρκη και Αθήνα και είναι ιδρυτικό μέλος του δημιουργικού γραφείου we design.

Στον χώρο του παιδικού βιβλίου μπήκε το 2011 όταν έγραψε και εικονογράφησε το βιβλίο Ζαφείρης Κοντοπίθαρος (εκδ. Μίλητος), όπου ο Ζαφείρης από εκεί που ζει και εργάζεται στο παλάτι αμέριμνα και παραμυθένια, θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει τα λούσα και να περιπλανηθεί στον έξω κόσμο συντροφιά με ένα μυστήριο πακέτο.

Το 2012, η Σχολή Μωραΐτη τον κάλεσε να συμμετάσχει στην έκθεση Ο κήπος των παιδιών που διοργάνωσε το νηπιαγωγείο της σχολής με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Στην έκθεση με τίτλο Τα ασυνόδυετα ζουζούνια, καλλιτέχνης και παιδιά ασχολήθηκαν με την εικονογράφηση μιας ιστορίας, η οποία εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας. Στις συναντήσεις με την ομάδα των 24 μαθητών και 3 δασκάλων, αφού συζητήθηκε η ανατομία των εντόμων, τα παιδιά καθοδηγήθηκαν στο να ζωγραφίσουν μεμονωμένα τμήματα τους. Ύστερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο Φίλιππος Φωτιάδης συνδύασε κάποια από τα σκίτσα ώστε να προκύψουν νέες φιγούρες. Με άλλα λόγια, κάθε ζουζούνι που συμμετέχει στις εικόνες είναι δημιούργημα πολλών μαθητών: άλλος έχει ζωγραφίσει το κεφάλι, άλλος τον θώρακα, άλλος τα φτερά, κ.ο.κ. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο έργο δεν βγήκε ποτέ στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, αν και ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Τον Σεπτέμβριου του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα, σε εικονογράφηση του Φ. Φωτιάδη, όπου ο Νικηφόρος, ο φτερωτός κεντρικός ήρωας του βιβλίου, με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια, ανακαλύπτει τα συναισθήματα και μαθαίνει να τα εξωτερικεύει.

Τρία χρόνια μετά, και με διάφορα άλλα projects που μεσολάβησαν (ομαδικές εκθέσεις, σχεδιασμός σκηνικών για παραστάσεις, κ.ά), ο Φίλιππος Φωτιάδης επιστρέφει στον χώρο του παιδικού βιβλίου και εικονογραφεί το νέο πόνημα της Ξένιας Καλογεροπούλου, Παραμύθια με την Ξένια (εκδ. Μάρτης). Η εικονογράφηση του Φωτιάδη έχει κάτι το παιδικό και ενήλικο μαζί. Είναι εξαιρετικά ταιριαστή με τις ιστορίες, αλλά και την ίδια την Καλογεροπούλου, σε τέτοιο σημείο που δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον άλλο να εικονογραφεί το συγκεκριμένο βιβλίο. Με τον τρόπο του, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα νοήματα των ιστοριών και δίνει ζωή στους χαρακτήρες των παραμυθιών.

Από το 2016 ο Φίλιππος Φωτιάδης εικονογράφησε το δεύτερο βιβλίο της κ. Καλογεροπούλου “Παραμύθια με την Ξένια, λίγο φοβιστικά” (εκδ. Μάρτης, 2017), το Επτά παραμύθια μια ιστορία του Γιώργου Νανούρη (εκδ. Μάρτης, 2017) και το Ενα κίτρινο φύλλο του Μιχάλη Μουλάκη (εκδ. Ικαρος, 2017).

Περισσότερα για τη δουλειά του εδώ.

 

xnk-cts-fin1-03-web

Από το Παραμύθια με την Ξένια – Το σπίτι με τις γάτες

XNK-Mts-fin1-07-web

Από το Παραμύθια με την Ξένια – Ο μύτας

xnk-valrio-fin1-06-web

Από το Παραμύθια με την Ξένια – Ο Βαλέριος και ο Μάγος Ζαγκρεμάρ

philippos2

Από τον Ζαφείρη Κοντοπίθαρο

zafiris2

Από τον Ζαφείρη Κοντοπίθαρο

philippos4

Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει να συναισθήματα

philippos7

Από τα Ασυνόδευτα Ζουζούνια

Από το Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά

Από το Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

“Εφυγε” από τη ζωή η Faith Ringgold

Έφυγε από τη ζωή στα 93 της χρόνια, η Αμερικανίδα εικαστικός και δημιουργός παιδικών βιβλίων Faith Ringgold. Και αν το όνομά της δεν λέει τίποτα στους Ελληνες αναγνώστες, για τους Αμερικάνους υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες στον χώρο των Τεχνών και του παιδικού βιβλίου.

5: Mάρια Μπαχά

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.