Φίλιππος Φωτιάδης

Από την εικονογράφηση του βιβλίου “Παραμύθια με την Ξένια” – Το μαγικό πινέλο

Ο Φίλιππος Φωτιάδης είναι αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design και στο Harvard Graduate School of Design. Έχει εργαστεί σε Νέα Υόρκη και Αθήνα και είναι ιδρυτικό μέλος του δημιουργικού γραφείου we design.

Στον χώρο του παιδικού βιβλίου μπήκε το 2011 όταν έγραψε και εικονογράφησε το βιβλίο Ζαφείρης Κοντοπίθαρος (εκδ. Μίλητος), όπου ο Ζαφείρης από εκεί που ζει και εργάζεται στο παλάτι αμέριμνα και παραμυθένια, θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει τα λούσα και να περιπλανηθεί στον έξω κόσμο συντροφιά με ένα μυστήριο πακέτο.

Το 2012, η Σχολή Μωραΐτη τον κάλεσε να συμμετάσχει στην έκθεση Ο κήπος των παιδιών που διοργάνωσε το νηπιαγωγείο της σχολής με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Στην έκθεση με τίτλο Τα ασυνόδυετα ζουζούνια, καλλιτέχνης και παιδιά ασχολήθηκαν με την εικονογράφηση μιας ιστορίας, η οποία εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας. Στις συναντήσεις με την ομάδα των 24 μαθητών και 3 δασκάλων, αφού συζητήθηκε η ανατομία των εντόμων, τα παιδιά καθοδηγήθηκαν στο να ζωγραφίσουν μεμονωμένα τμήματα τους. Ύστερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο Φίλιππος Φωτιάδης συνδύασε κάποια από τα σκίτσα ώστε να προκύψουν νέες φιγούρες. Με άλλα λόγια, κάθε ζουζούνι που συμμετέχει στις εικόνες είναι δημιούργημα πολλών μαθητών: άλλος έχει ζωγραφίσει το κεφάλι, άλλος τον θώρακα, άλλος τα φτερά, κ.ο.κ. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο έργο δεν βγήκε ποτέ στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, αν και ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Τον Σεπτέμβριου του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα, σε εικονογράφηση του Φ. Φωτιάδη, όπου ο Νικηφόρος, ο φτερωτός κεντρικός ήρωας του βιβλίου, με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια, ανακαλύπτει τα συναισθήματα και μαθαίνει να τα εξωτερικεύει.

Τρία χρόνια μετά, και με διάφορα άλλα projects που μεσολάβησαν (ομαδικές εκθέσεις, σχεδιασμός σκηνικών για παραστάσεις, κ.ά), ο Φίλιππος Φωτιάδης επιστρέφει στον χώρο του παιδικού βιβλίου και εικονογραφεί το νέο πόνημα της Ξένιας Καλογεροπούλου, Παραμύθια με την Ξένια (εκδ. Μάρτης). Η εικονογράφηση του Φωτιάδη έχει κάτι το παιδικό και ενήλικο μαζί. Είναι εξαιρετικά ταιριαστή με τις ιστορίες, αλλά και την ίδια την Καλογεροπούλου, σε τέτοιο σημείο που δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον άλλο να εικονογραφεί το συγκεκριμένο βιβλίο. Με τον τρόπο του, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα νοήματα των ιστοριών και δίνει ζωή στους χαρακτήρες των παραμυθιών.

Από το 2016 ο Φίλιππος Φωτιάδης εικονογράφησε το δεύτερο βιβλίο της κ. Καλογεροπούλου “Παραμύθια με την Ξένια, λίγο φοβιστικά” (εκδ. Μάρτης, 2017), το Επτά παραμύθια μια ιστορία του Γιώργου Νανούρη (εκδ. Μάρτης, 2017) και το Ενα κίτρινο φύλλο του Μιχάλη Μουλάκη (εκδ. Ικαρος, 2017).

Περισσότερα για τη δουλειά του εδώ.

Από το Παραμύθια με την Ξένια – Το σπίτι με τις γάτες

Από το Παραμύθια με την Ξένια – Ο μύτας

Από το Παραμύθια με την Ξένια – Ο Βαλέριος και ο Μάγος Ζαγκρεμάρ

Από τον Ζαφείρη Κοντοπίθαρο

Από τον Ζαφείρη Κοντοπίθαρο

Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει να συναισθήματα

Από τα Ασυνόδευτα Ζουζούνια

Από το Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά

Από το Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά

Save

Save

Save

Save

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Αναδρομική έκθεση με έργα του Oliver Jeffers

Περισσότερα απο εκατό έργα του διάσημου Ιρλανδού εικαστικού φιλοξενούνται στο Orlando Museum of Arts ως…

5 ημέρες ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #3

Ο Κάτ Γάτοβιτς μας αφηγείται την ιστορία του Μικρού Γίγαντα του Andres Guerrero υπό τους…

1 εβδομάδα ago

Κοιτάζοντας τα αστέρια

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου…

2 εβδομάδες ago

Βάσια Χατζηγιαννάκη

Η ραδιοφωνική παραγωγός γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό της αγαπημένο παιδικό βιβλίο.

2 εβδομάδες ago

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Eisner 2020

Τα βιβλία των Mariko Tamaki, George Takei και Tillie Walden ανάμεσα σε αυτά που βραβεύτηκαν…

2 εβδομάδες ago

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο σπουδαίος Ελληνας αστροφυσικός μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για τη νέα σειρά βιβλίων γνώσεων για…

2 εβδομάδες ago