Φλορέτ

Συγγραφέας – εικονογράφος: Anna Walker
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 3+, 5+

Η Μάε μετακομίζει με την οικογένειά της στην πόλη, αφήνοντας πίσω το παλιό της σπίτι στην εξοχή, τον κήπο της και τους φίλους της. Η καινούργια πόλη που τη φιλοξενεί είναι γεμάτη κτήρια, χωρίς ίχνος σχεδόν κήπων. Η Μάε, προσπαθώντας να φέρει έστω κι ένα μικρό κομμάτι του κήπου της που τόσο αγαπούσε στο νέο της σπίτι, ζωγραφίζει στα πεζοδρόμια με κιμωλίες πεταλούδες και λουλούδια, τα οποία όμως τα σβήνει η πρώτη βροχή. Ακόμα και το πικ νικ που οργάνωσε στο δωμάτιό της δεν πήγε και τόσο καλά. Ωσπου μια μέρα, σε μια βόλτα με τη μαμά της θα ανακαλύψει ένα κρυμμένο δάσος, πίσω από μια μεγάλη γυάλινη βιτρίνα. Κι από εκεί θα καταφέρει να δημιουργήσει τον δικό της καινούργιο κήπο.

Η Αυστραλή δημιουργός παιδικών βιβλίων Anna Walker εμπνεύστηκε την ιστορία της μικρής Μάε όταν σε ένα ταξίδι της στο Παρίσι έμεινε να χαζεύει για αρκετή ώρα ένα ανθοπωλείο πνιγμένο από το πάτωμα ως το ταβάνι με διάφορα είδη φυτών. Η εικόνα αυτή ήταν αρκετή για να γεννηθεί η ιστορία του βιβλίου Φλορέτ. Ακόμα και το όνομα αυτό έχει κάτι γαλλικό, αφού είναι μια παράφραση του ονόματος Florisette, όνομα που είχε ένα από τα σκυλιά του Λουδοβίκου Θ’ (γνωστός και ως Λουδοβίκος ο Άγιος).

Η Walker αφηγείται μέσα από τις εικόνες και το λιγοστό κείμενό της την ιστορία αυτού του μικρού κοριτσιού, της Μάε, που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κήπο στο πιο άγονο έδαφος, σε μια πνιγμένη στο τσιμέντο πόλη· έναν κήπο όπως αυτόν που είχε στο παλιό της σπίτι. Ισως με μια πρώτη ανάγνωση κάποιος να δει την ανάγκη του ανθρώπου για επαφή με τη φύση, κάτι που ομολογουμένως έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό, ειδικά σε όσους γεννήθηκαν και ζουν σε μεγαλουπόλεις. Ομως μια δεύτερη πιο προσεχτική ανάγνωση θα αποκαλύψει κάτι πιο βαθύ: την ανάγκη των ανθρώπων να δημιουργούμε ένα ασφαλές μέρος, ένα καταφύγιο, όταν είμαστε αναγκασμένοι, για διάφορους λόγους, να εγκαταλείψουμε το δικό μας σπίτι, αλλά και το ότι η εξοικείωση με το νέο περιβάλλον απαιτεί τον χρόνο της. Η Μάε, λοιπόν, ψάχνει να βρει κάτι που να της θυμίζει από που ήρθε και τι άφησε πίσω και ο νέος της κήπος, αν και δεν έχει φορτωμένες μηλιές και πουλιά που τιτιβίζουν στα κλαδιά τους, έχει πολλά νέα είδη φυτών που μεγαλώνουν σε μικρές ή και μεγάλες γλάστρες και πολλούς καινούργιους φίλους που μαγεύονται από το πείσμα της και την αγάπη της για τα φυτά και τα λουλούδια.

Το Φλορέτ είναι μαγικό βιβλίο που καταφέρνει μόνο και μόνο από το εξώφυλλό του να σε κάνει να το πλησιάσεις, να το αγγίξεις και τελικά να το ανοίξεις. Κι όταν το κάνεις, σου επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη: μια χορταστική βουτιά σε έναν καταπράσινο, κατάφυτο κόσμο (φόδρα), πριν αρχίσεις να ανακαλύπτεις την ιστορία της Μάε και του περίεργου αυτού ανθοπωλείου με το όνομα Φλορέτ που εμφανίζεται στην ιστορία μόνο μία φορά!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.