Δημιουργός: Geraldo Valerio
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Όταν ανοίγεις ένα βιβλίο, γεμίζεις συναισθήματα από τις λέξεις, από τις εικόνες, από τις σκέψεις που κάνεις όσο απολαμβάνεις αυτή την περιπέτεια που λέγεται «ανάγνωση». Ο Γαλάζιος Καβαλάρης, το υπέροχο βιβλίο του Geraldo Valerio, δεν περιέχει ούτε μία λέξη αποτελώντας ένα εξαίσιο δείγμα της κατηγορίας silent ή wordless books (μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ).

Ο συγγραφέας εμπνέεται από το καλιτεχνικό κίνημα Γαλάζιος Καβαλάρης (Der Blaue Reiter) που ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1911 από τους ζωγράφους Wassily Kandinsky και Franz Marc. Για το κίνημα του Γαλάζιου Καβαλάρη το πρωτεύον στοιχείο είναι τα χρώματα και τα σχήματα και μέσα από αυτά, η αναζήτηση της πνευματικής αλήθειας στην Τέχνη γίνεται ο βασικός στόχος μιας ολόκληρης περιόδου.

Έτσι, δημιουργεί ένα βιβλίο αποκλειστικά φτιαγμένο με εικόνες που γίνονται ο καμβάς για να φτιάξει ο καθένας τη δική του ιστορία. Μια πρώτη και προφανής, ίσως, ερμηνεία του βιβλίου είναι η εξής: ένα μικρό κορίτσι βρίσκει στο πεζοδρόμιο ένα βιβλίο. Το ανοίγει καθισμένο στο κρεβάτι του και τότε, ένας υπέροχος, χρωματιστός κόσμος προβάλει μέσα σε μία κατά τα άλλα άχρωμη και απρόσωπη πόλη για να την μεταμορφώσει. Σελίδες γεμάτες πηχτό και συμπαγές χρώμα, καθαρό από προσμίξεις με άλλα, που καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του χαρτιού, σχήματα και ανθρώπινες φιγούρες γίνονται τα εργαλεία με τα οποία το παιδί μπορεί να φτιάξει τη δική του ιστορία, να την αλλάξει ξανά και ξανά με κάθε νέα ανάγνωση και, τελικά, να μη σταματήσει ποτέ να διευρύνει τη φαντασία του και τη δημιουργική του σκέψη.

Η απουσία λέξεων είναι, κάποιες φορές, θεραπευτική. Αφήνει τους ορίζοντες ανοιχτούς, επιτρέπει στον αναγνώστη να βιώσει την εμπειρία απαλλαγμένη από κάθε λέξη συνειδητά επιλεγμένη από τον συγγραφέα (ή τον μεταφραστή / επιμελητή) και, τελικά, να απολαύσει ένα πραγματικό έργο Τέχνης στα χέρια του.


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και ΔημοσίωνΣχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.