Ρόζα το τερατάκι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Olga de Dios

Απόδοση: Μαριάννα Ψύχαλου

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+

Η Ρόζα φαινόταν ότι θα ήταν διαφορετική πριν ακόμα γεννηθεί. Οταν έσπασε το αυγό αποκαλύφθηκε ένα ροζ, μεγαλόσωμο τέρας, όταν όλοι οι υπόλοιποι ήταν άσπροι και τόσο δα μικροί. Η Ρόζα όμως είχε ένα τεράστιο χαμόγελο και της άρεσε πάντα να παίζει και να γελάει, κάτι που οι άλλοι δεν μπορούσαν να κάνουν, γιατί αντί για στόμα είχαν ράμφος. Όμως δεν την ένοιαζε και συνέχιζε να παίζει και να γελάει και να σκαρφαλώνει σε δέντρα ακόμα κι αν έπεφτε κάτω. Ζούσε κάνοντας αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα σε έναν κόσμο που δεν ήταν φτιαγμένος για εκείνη, χωρίς φίλους. Ώσπου μια μέρα αποφάσισε να φύγει από το σπίτι της και να ψάξει να βρει έναν τόπο πιο φιλικό, πιο χρωματιστό, πιο όμορφο που να μπορεί να ζήσει εκεί ευτυχισμένη. Εναν κόσμο διαφορετικό. Το’ πε και το ‘κανε!

Η Ρόζα το Τερατάκι είναι το πρώτο βιβλίο της Ισπανίδας δημιουργού Olga de Dios, που της άνοιξε το δρόμο προς τον κόσμο του παιδικού βιβλίου, της συγγραφής και της εικονογράφησης. Κυκλοφόρησε στην Ισπανία το 2013, έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία και βραβεύτηκε. Η Ρόζα μιλάει για τη διαφορετικότητα με τρόπο απλό, κάτι που κάνει την ιστορία της εύκολα κατανοητή ακόμα και από παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Αυτό όμως που παίζει σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της de Dios είναι η εικονογράφηση. Η δημιουργός έχει φτιάξει τη Ρόζα με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσει μια νέα, τελείως διαφορετική οπτική για την εικόνα που έχουν τα παιδιά για τα τέρατα, κάνοντας έτσι το ίδιο το βιβλίο να διαφέρει από τα τόσα άλλα που έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα. Απομυθοποιώντας τα τέρατα γενικώς και βλέποντας τη Ρόζα, τα παιδιά μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να κατανοήσουν, να αποδομήσουν και να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να γίνουν πιο δεκτικοί στο διαφορετικό.

Εκτός από μια ωραία ιστορία, το βιβλίο αυτό μπορεί να γίνει ένα καταπληκτικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, αφού η Ρόζα δίνει πολλά ερεθίσματα για να ασχοληθούν μέσα στην τάξη με τα θέματα της διαφορετικότητας, της αποδοχής και των φόβων. Μέσα από το blog της Μικρής Σελήνης, γονείς και παιδαγωγοί μπορούν να βρουν δύο προγράμματα που εκπόνησαν νηπιαγωγοί στην Ισπανία με θέμα τη Ρόζα, που τα δοκίμασαν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με φανταστικά αποτελέσματα.

Η Ρόζα το Τερατάκι κυκλοφορεί στα ελληνικά από τη Μικρή Σελήνη, το νέο “παιδί” των πολύ γνωστών Εκδόσεων Ψύχαλου.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Αναδρομική έκθεση με έργα του Oliver Jeffers

Περισσότερα απο εκατό έργα του διάσημου Ιρλανδού εικαστικού φιλοξενούνται στο Orlando Museum of Arts ως…

5 ημέρες ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #3

Ο Κάτ Γάτοβιτς μας αφηγείται την ιστορία του Μικρού Γίγαντα του Andres Guerrero υπό τους…

1 εβδομάδα ago

Κοιτάζοντας τα αστέρια

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου…

2 εβδομάδες ago

Βάσια Χατζηγιαννάκη

Η ραδιοφωνική παραγωγός γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό της αγαπημένο παιδικό βιβλίο.

2 εβδομάδες ago

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Eisner 2020

Τα βιβλία των Mariko Tamaki, George Takei και Tillie Walden ανάμεσα σε αυτά που βραβεύτηκαν…

2 εβδομάδες ago

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο σπουδαίος Ελληνας αστροφυσικός μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για τη νέα σειρά βιβλίων γνώσεων για…

2 εβδομάδες ago