Η Μπάμπουσκα

Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου

Εικονογράφηση: Άρτεμις Πρόβου

Εκδόσεις: Μάρτης

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

Η Μπάμπουσκα είναι μια πολύ παλιά ιστορία, ρώσικης καταγωγής. Λέγεται πως η Μπάμπουσκα αντικαταστάθηκε κάποια στιγμή από τον Άγιο Βασίλη, αλλά στη Ρωσία του προηγούμενου αιώνα τα παιδιά μεγάλωναν με τον δικό της μύθο και τις δικές της ιστορίες. Ή μήπως όχι; Μια άλλη πηγή αναφέρει πως η Μπάμπουσκα δεν είναι καθόλου γνωστή στη Ρωσία ή την υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη και πως είναι δημιούργημα κάποιου Αμερικάνου ποιητή, του Edith Matilda Thomas που έγραψε την ιστορία της το 1907! Οπως και να ‘χει, η ιστορία της Μπάμπουσκας μιλάει για μια μεγάλη σε ηλικία γυναίκα, μια γιαγιά, που ζει μόνη της σε ένα απομακρισμένο και απομονωμένο σπιτάκι στο βουνό. Δεν έχει παιδιά ή άλλους συγγενείς και το μόνο που κάνει όλη την ημέρα είναι δουλειές στο σπίτι της, το οποίο όπως είναι φυσικό λάμπει! Μια μέρα, θα της χτυπήσουν την πόρτα τρεις άνδρες, τρεις γέροι, μάγοι που ακολουθούν ένα φωτεινό άστερι για να φτάσουν εκεί που γεννήθηκε ο βασιλιάς, να τον προσκυνήσουν και να του αφήσουν τα δώρα τους. Η Μπάμπουσκα δέχεται να φιλοξενήσει για λίγο τους τρεις άνδρες. Τους στρώνει να φάνε και να κοιμηθούν για να ξεκουραστούν και όταν φτάνει το βράδυ οι άντρες ξεκινούν πάλι για το ταξίδι τους. Πριν φύγουν όμως, την προσκαλούν να πάει κι εκείνη μαζί τους. Η Μπάμπουσκα όμως αρνείται, προβάλλοντας σαν δικαιολογία τις πολλές δουλειές που έχει να κάνει: να πλύνει τα σεντόνια που κοιμήθηκαν, το τραπεζομάντηλο που έφαγαν, να συμμαζέψει το σπίτι της. Την επόμενη μέρα, θα ξεκινήσει να κάνει τις δουλειές της, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού της θα σκέφτεται την πρόταση των μάγων. Το βράδυ θα τη βρει να ετοιμάζει τα πράγματά της και να ξεκινά το ταξίδι της. Βάζει μέσα σε ένα σεντόνι μερικά διακοσμητικά και στολίδια από το σπίτι της, για να τα δωρίσει στον νεογέννητο βασιλιά, τα φορτώνεται στην πλάτη της και ξεκινά ακολουθώντας πάντα το φωτεινό άστρο. Όμως, έχει αργήσει πολύ να ξεκινήσει και σε κάθε χωριό που σταματά να ρωτήσει για το μωρό και τους μάγους, οι άνθρωποι της απαντούν πως έχουν ήδη φύγει. Τι θα κάνει τώρα η Μπάμπουσκα; Θα συνεχίσει το ταξίδι της ή θα γυρίσει πίσω στο σπίτι της; Και τα δώρα που κουβουλάει στην πλάτη της τι θα τα κάνει;

Η Ξένια Καλογεροπούλου διασκευάζει αυτή την όμορφη, χριστουγεννιάτικη ιστορία και μας υπενθυμίζει πως όλα αυτά που έχουν σημασία δεν είναι οι δουλειές και οι αγγαρείες, τα μικρά και καθημερινά, αλλά τα ουσιαστικά, όπως η αγάπη, η πίστη και η προσφορά. Με τη βοήθεια της εικονογράφου Άρτεμις Πρόβου, η ιστορία ζωντανεύει, αποκτά διάσταση και χρώμα και το κυριότερο, με έναν μαγικό τρόπο αποτυπώνεται στο χαρτί το χρώμα του χιονιού, κάτι που προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει σε άλλο εικονογραφημένο βιβλίο τόσο έντονα.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Αναδρομική έκθεση με έργα του Oliver Jeffers

Περισσότερα απο εκατό έργα του διάσημου Ιρλανδού εικαστικού φιλοξενούνται στο Orlando Museum of Arts ως…

5 ημέρες ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #3

Ο Κάτ Γάτοβιτς μας αφηγείται την ιστορία του Μικρού Γίγαντα του Andres Guerrero υπό τους…

1 εβδομάδα ago

Κοιτάζοντας τα αστέρια

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου…

2 εβδομάδες ago

Βάσια Χατζηγιαννάκη

Η ραδιοφωνική παραγωγός γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό της αγαπημένο παιδικό βιβλίο.

2 εβδομάδες ago

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Eisner 2020

Τα βιβλία των Mariko Tamaki, George Takei και Tillie Walden ανάμεσα σε αυτά που βραβεύτηκαν…

2 εβδομάδες ago

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο σπουδαίος Ελληνας αστροφυσικός μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για τη νέα σειρά βιβλίων γνώσεων για…

2 εβδομάδες ago