Συγγραφέας: Νίκος Παλαιολόγος
Εικονογράφος: Κωστής Σωτηράκος
Εκδόσεις: Key Books
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 3+

Μια γάτα, δύο άνθρωποι, δύο διαφορετικά σπίτια, πολλή αγάπη και φαγητό, χάδια και ύπνος στον ήλιο. Η γάτα φεύγει κι έρχεται όπως της αρέσει, πότε στο σπίτι του Κωστή και πότε στου Χοσελίτο Περδόν. Πηδάει το χώρισμα των μπαλκονιών και περιμένει να της ανοίξουν να μπει. Και στα δύο σπίτια, η γάτα παίρνει αυτά που έχει περισσότερο ανάγκη: αγάπη, τροφή κι ένα καταφύγιο. Λίγο πολύ ό,τι χρειαζόμαστε όλοι, άνθρωποι και ζώα.

Η ιστορία του Νίκου Παλαιολόγου για τη γάτα του Χοσελίτο Περδόν είναι απλή, σύντομη, αλλά ουσιαστική. Βασίζεται σε γεγονότα και εξιστορεί με ελάχιστα λόγια πως ένα ζώο αναζητά την αγάπη και αφήνεται στην ασφάλεια που της προσφέρουν, χωρίς να κοιτάει εθνικότητα, θρησκεία, οικονομική κατάσταση και φύλο. Το ίδιο κάνουν και οι άνθρωποι – ο Ελληνας κι ο Ισπανός – που μοιράζονται την αγάπη του ζώου και την ηρεμία που τους προσφέρει η γάτα, χωρίς να “ενοχλούνται” από τυχόν διαφορές τους. Σε μια εποχή που όλα δοκιμάζονται -οι σχέσεις, οι αντοχές, η ζωή μας – η ιστορία του Παλαιολόγου έρχεται να μας θυμίσει ότι η αγάπη μπορεί να κρύβεται παντού, ακόμα και να μοιράζεται κι ότι αυτά που χρειαζόμαστε για να πορευτούμε στη ζωή μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από αγάπη, τροφή και ένα ασφαλές καταφύγιο.

Το βιβλίο συμπληρώνεται μοναδικά από την τολμηρή -σε γραμμές και χρώματα- εικονογράφηση του Κωστή Σωτηράκου, που ενσωματώνει το κείμενο μέσα στις εικόνες. Εξαιρετικής αισθητικής εικονοβιβλίο που επιζητά πολλαπλές αναγνώσεις και που απευθείνεται όχι μόνο σε μικρούς αναγνώστες, αλλά και σε μεγάλους, γατόφιλους ή μη.