Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν

Συγγραφέας: Drew Daywatt

Εικονογράφηση: Oliver Jeffers

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά: 2017

Ηλικίες: 5+

Μια μέρα ο Ντάνκαν άνοιξε την κασετίνα του για να πάρει τα κραγιόνια του και να κάνει αυτό που τόσο αγαπάει: να ζωγραφίσει. Ομως αντί για τα χρώματά του, θα βρει ένα μάτσο γράμματα. Επιστολές που απευθύνονται σε εκείνον και που είναι γεμάτες παράπονα και απογοήτευση. Μα τι συνέβη και τα κραγιόνια παραιτήθηκαν; To κόκκινο έχει πάθει υπερκόπωση και στο μοβ δεν του αρέσει να βγαίνει έξω από τα όρια, το κίτρινο λέει πως αυτό είναι το χρώμα του ήλιου κι όχι το πορτοκαλί και συνέχεια τσακώνονται, το μπλε έχει γίνει από την πολλή χρήση τόσο κοντό που κοντεύει να χαθεί και το μπεζ βαρέθηκε να είναι η σκιά του καφέ, για να μην πούμε για το γκρί που έχει εξουθενωθεί να ζωγραφίζει συνέχεια τεράστια ζώα, όπως ο ελέφαντας κι ο ρινόκερος.

Μια εξαιρετικά αστεία ιστορία από τον Drew Daywalt, που στο παρελθόν είχε γράψει πολλά… θρίλερ (κι αυτό από μόνο του είναι αστείο, πόσο μάλλον αν σκεφτείς ότι μετά έγινε συγγραφέας παιδικών βιβλίων), όπου τα κραγιόνια ζωντανεύουν και κατεβαίνουν σε απεργία! Παραιτούνται για να περάσουν το μήνυμά τους: όχι άλλες υπερωρίες! Όχι τόση πολλή δουλειά! Ισες ώρες εργασίας για όλους! Κάθε σελίδα είναι κι ένα γράμμα γεμάτο παράπονα από τα κραγιόνια. Και κάθε επιστολή είναι χειρόγραφη και συνοδεύεται από σχέδια που θα έκανε ένα μικρό παιδί (και που όντως έκαναν οι μικροί φίλοι του Oliver Jeffers, οι Φρίντα, Λένι, Μια, Σέι, Πίνταρ, Λόγκαν και ο Γιούαν). Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο βιβλίο, με πολύχρωμη, ζωντανή εινονογράφηση και μια ιστορία που σε κάνει πραγματικά να διασκεδάζεις όταν τη διαβάζεις.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Αναδρομική έκθεση με έργα του Oliver Jeffers

Περισσότερα απο εκατό έργα του διάσημου Ιρλανδού εικαστικού φιλοξενούνται στο Orlando Museum of Arts ως…

5 ημέρες ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #3

Ο Κάτ Γάτοβιτς μας αφηγείται την ιστορία του Μικρού Γίγαντα του Andres Guerrero υπό τους…

1 εβδομάδα ago

Κοιτάζοντας τα αστέρια

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου…

2 εβδομάδες ago

Βάσια Χατζηγιαννάκη

Η ραδιοφωνική παραγωγός γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό της αγαπημένο παιδικό βιβλίο.

2 εβδομάδες ago

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Eisner 2020

Τα βιβλία των Mariko Tamaki, George Takei και Tillie Walden ανάμεσα σε αυτά που βραβεύτηκαν…

2 εβδομάδες ago

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο σπουδαίος Ελληνας αστροφυσικός μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για τη νέα σειρά βιβλίων γνώσεων για…

2 εβδομάδες ago