Συγγραφείς: Μαρία Αγγελίδου & Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 7+, 9+

 

Καράβια που ταξίδεψαν στην περιέργεια, καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά, καράβια που σάλπαραν για λιμάνια άγνωστα, χαρτογράφησαν βυθούς, είδαν τον κόσμο πέρα από τον κόσμο, βούτηξαν στα βαθιά νερά και μείναν εκεί αιώνες ολόκληρους μέχρι που ανασύρθηκαν πάλι στην επιφάνεια. Σχεδίες που διέσχισαν ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό και καράβια με πειρατές από την Ανδαλουσία και αυτοκράτορες Βυζαντινούς,  καράβια που έσωσαν σπουδαίους συγγραφείς, καράβια που ναυάγησαν στο πρώτο τους ταξίδι.

Δύο ακόμα βιβία προστέθηκαν στη σειρά Καράβια της Μαρία Αγγελίδου και του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Συνολικά εννέα ιστορίες για καράβια που χάραξαν τη δική τους πορεία στην παγκόσμια ιστορία, καράβια όχι απαραίτητα μεγάλα, αλλά σπουδαία γιατί άφησαν πίσω τους σπουδαίες ανακαλύψεις και ιστορίες μαγικές. Μαγικές γιατί μαγεύεσαι να τις ακούς, να τις διαβάζεις, να αφήνεις το μυαλό σου να ταξιδεύει μαζί τους σε ωκεανούς και ποτάμια παρέα με τους καπετάνιους τους και τους επιβάτες.

Υπέροχα βιβλία και τα δύο, γραμμένα από δύο πολύ αγαπημένους συγγραφείς που δεν έκαναν κανένα σκόντο στον πλούτο της αφηγηματικής τους γλώσσας, δεν απλούστευσαν τα κείμενά τους για χάρη της ηλικίας των παιδιών στα οποία απευθύνονται. Και αυτό είναι ένα από τα τρία χαρακτηριστικά που κάνουν τα βιβλία αυτά να ξεχωρίζουν. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό, η επιλογή των καραβιών που μας παρουσιάζουν: μόνο δύο είναι γνωστά στους πολλούς, το Καλυψώ και ίσως και το Βάσα. Για να γνωρίσετε τα άλλα επτά θα πρέπει να κάνετε βουτιά στις σελίδες των Καραβιών. Και το τρίτο, αλλά όχι και τελευταίο σε αξία, η εικονογράφηση. Τα κείμενα συνοδεύονται από τις υπέροχες δημιουργίες του εικονογράφου και graphic designer Χρήστου Κούρτογλου, γνωστού για τα εξώφυλλα πολλών βιβλίων των εκδόσεων Ικαρος, τις συνεργασίες του με το Ελληνικό Φεστιβάλ και τη συμμετοχή τους στους Indyvisuals.

Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς (Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία, Καράβια που δεν φοβήθηκαν) έχουν διακριθεί από τον Κύκλο του Ελληνικού παιδικού βιβλίου και έχουν ενταχθεί στη διεθνή λίστα White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.

 

 

 

Από το site του Χρήστου Κούρτογλου www.masterviewdesign.com