Κοιτάζοντας τα αστέρια

Δημιουργός: Σάρα Γκίλινχαμ
Πρόλογος: Διονύσης Σιμόπουλος
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+, 9+, ενήλικες

Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό στον κόσμο που ζούμε από τον ουρανό τις νύχτες. Μόλις δύσει ο ήλιος και το σκοτάδι αρχίσει να απλώνεται, ένα υπέροχο σκηνικό παρουσιάζεται στον ουράνιο θόλο. Εκατομμύρια αστέρια φεγγοβολούν και μας αποκαλύπτονται οι υπέροχοι συνδυασμοί τους. Κι αν έχεις κι ένα βιβλίο να σε βοηθάει να τους αναγνωρίσεις, η παρατήρηση του ουρανού γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική.

Το βιβλίο της Σάρα Γκίλινχαμ “Κοιτάζοντας τα αστέρια: ένας πλήρης οδηγός για τους 88 αστερισμούς” είναι ένας χορταστικός, χρηστικός, εικονογραφημένος οδηγός για μικρούς και όχι τόσο μικρούς αναγνώστες που τους αρέσει να παρατηρούν τον νυχτερινό ουρανό. Πέρα από το υπέροχο εικαστικό και αισθητικό κομμάτι του βιβλίου – η Γκίλινχαμ είναι βραβευμένη graphic designer, ενώ οι εκδόσεις Phaidon αποτελούν εγγύηση για το αποτέλεσμα – υπάρχει ένας απίστευτος όγκος πληροφοριών για τους αστερισμούς που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει. Το βιβλίο, που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν σε μια εξίσου καλαίσθητη έκδοση, ξεκινάει με τον πρόλογο που έκανε ο Αστροφυσικός και Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μιλά για τη σημασία των αστερισμών αυτών στην αρχαιότητα, αλλά και μετά και τη χρησιμότητα του νυχτερινού ουρανού στους ανθρώπους. Η Γκίλινχαμ ξεκινάει την αφήγησή της στρέφοντας το βλέμα του αναγνώστη στον ουρανό για μια πρώτη αναγνωριστική ματιά ήδη από εξώφυλλο, με το διάτρητο τζάκετ, και συνεχίζει στο 200+ σελίδων βιβλίο της με την παρουσίαση των 88 διεθνώς αναγνωρισμένων αστερισμών: ο ζωδιακός κύκλος, οι μύθοι και θρύλοι, ζώα και άνθρωποι, αντικείμενα και σύμβολα. Ο κάθε αστερισμός συνοδεύεται από την ιστορία, τον τρόπο εντοπισμού του και τη μυθολογία γύρω από αυτόν. Τα κείμενα είναι μικρά σε έκταση, αλλά περιεκτικά, δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον μικρό σε ηλικία αναγνώστη χωρίς να τον κουράζει.

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου θόλου, ιδανική παρέα για τις εξορμήσεις μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα που με τα έντονα φώτα τους κρύβουν μέρος της μαγείας της νύχτας.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Μαμούν

Τι είναι άραγε αυτό το μαμούν; Μήπως είναι μαμούθ; Ή μαμούνι; Και γιατί όταν του…

1 ημέρα ago

Τι θα διαβάσουμε ως τα Χριστούγεννα (part 2)

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα προγράμματα των ελληνικών εκδοτικών οίκων, με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο από τις…

6 ημέρες ago

Τι θα διαβάσουμε ως τα Χριστούγεννα (part 1)

Εξαιρετικά πλούσια παρουσιάζονται και αυτό το φθινόπωρο τα προγράμματα των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Η Κόκκινη…

1 εβδομάδα ago

Βιβλίο του Rodari πρώτη φορά στην Αμερική

Κυκλοφόρησε σήμερα στην Αμερική, για πρώτη φορά στην ιστορία, βιβλίο του διάσημου Ιταλού συγγραφέα παιδικών…

2 εβδομάδες ago

Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας ενώνονται και γιορτάζουν την Ημέρα Μικρών…

2 εβδομάδες ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #4

H Θάλεια Καραμολέγκου γράφει τις ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς και συνδέει ένα παιδικό βιβλίο με…

3 εβδομάδες ago