Μαμούν

Συγγραφείς: Αλίκη Γιαννάκη – Ματθαίος Αμανατιάδης
Εικονογράφηση: Στέλλα Δημητρακοπούλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+

Ο Ξου είναι ένα περίεργο στην όψη πλάσμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Tραχύ και δύσμορφο, γεμάτο όμως αυθεντική χαρά, ξεκινάει μια μέρα με πολύ κρύο να πάει στο αγαπημένο του μέρος, την παιδική χαρά των ζουζουνιών. Στην προσπάθειά του να βρει νέους φίλους να παίξει, ο Ξου θα έρθει αντιμέτωπος με την απόρριψη. Ένα φοβερό και τρομερό όμως ατύχημα στην παιδική χαρά θα αλλάξει τελείως την ιστορία του πιο αξιολάτρευτου ζουζουνιού.

Η Αλίκη Γιαννάκη δεν είναι άγνωστη στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Εχοντας ήδη στο ενεργητικό της ένα χριστουγεννιάτικο εικονογραφημένο βιβλίο, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2015 ως αυτοέκδοση και σε περιορισμένα αντίτυπα, συνεργάζεται τώρα με τον Ματθαίο Αμανατιάδη. Μαζί δημιούργησαν έναν από τους πιο ξεχωριστούς χαρακτήρες βιβλίου για παιδιά και μέσα από το Μαμούν αφηγούνται την ιστορία του, την ιστορία του ζουζουνιού με τα εντελώς ασυνήθιστα εξωτερικά χαρακτηριστικά και το απωθητικό όνομα. Η βασική ιδέα του βιβλίου – κι εκεί που στηρίζεται όλη η ιστορία – είναι η διαφορετικότητα, αλλά και η απόρριψη, η αποδοχή, η φιλία, η αληθινή αγάπη και η κατάρριψη των στερεότυπων. Διαβάζοντας, όμως, το βιβλίο ξεχωρίζουν και κάποια άλλα στοιχεία, αυτά που κάνουν τη διαφορά. Χρησιμοποιώντας έμμετρο λόγο, στοιχείο που τα παιδιά μικρής ηλικίας βρίσκουν άκρως διασκεδαστικό, οι δύο συγγραφείς εμπλουτίζουν το κείμενό τους με χιούμορ, επιλέγοντας παράλληλα πολύ προσεχτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν, ώστε, ναι μεν να κάνουν ομοιοκαταληξία, αλλά να μην φαίνεται λες και μπήκαν εκεί τυχαία. Η ιστορία ρέει, έχει ρυθμό και ένταση, έχει πλάκα, ο αναγνώστης διασκεδάζει, ενώ τα όποια μηνύματα ήθελαν να περάσουν οι συγγραφείς, περνάνε υπόγεια και αθόρυβα. Κι εκεί που οι λέξεις δεν μπορούν να πάνε παραπέρα, έρχεται η εικονογράφηση της Στέλλας Δημητρακοπούλου να δώσει ένα παραπάνω σπρώξιμο και η ιστορία του Ξου να απογειωθεί. Χωρίς να οπτικοποιεί απαραίτητα τα λόγια, η εικονογράφος δημιουργεί μια άλλη γραμμή αφήγησης, που κινείται παράλληλα με αυτή του κειμένου. Τα έντονα χρώματα και ο τρόπος σχεδίασης, τόσο του πρωταγωνιστή όσο και των υπόλοιπων ηρώων, η χειροποίητη γραμματοσειρά κι εκείνη η πολύ μικρή λεπτομέρεια, σχεδόν ανεπαίσθητη, που εμφανίζεται σε όλες τις σελίδες, κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα που φέρουν στο οπισθόφυλλό τους το ταμπελάκι “διαφορετικότηταφιλία – στερεότυπα“.

(σ.σ. Ενδείκνυται για μεγαλόφωνη ανάγνωση. Εγγυημένη επιτυχία).

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Το μπαλκόνι

Η Βρετανή εικονογράφος αφηγείται μέσα από το σχεδόν silent βιβλίο της πώς ένα μικρό κορίτσι…

18 ώρες ago

Εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες

Κανείς δεν μπορεί να δει τους Αγιοβασίληδες. Αλλά μέχρι τώρα, εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικοί Αγιοβασίληδες ψιθυρίζουν…

5 ημέρες ago

Τζάνι Ροντάρι: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς λογοτεχνίας για παιδιά και από τους βασικούς μεταρρυθμιστές του…

1 εβδομάδα ago

Διάκριση για τη Ρένια Μεταλληνού στα Moοnbeam Children’s Book Awards

ο βιβλίο που εικονογράφησε η Ελληνίδα εικονογράφος Ρένια Μεταλληνού και έγραψε ο Καναδός συγγραφέας David…

1 εβδομάδα ago

Oι υποψήφιοι για ALMA 2021

Ανακοινώθηκαν πριν λίγο τα ονόματα των υποψήφιων συγγραφέων, εικονογράφων και φορέων προώθησης της φιλαναγνωσίας που…

1 εβδομάδα ago

Προδημοσίευση: Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν

To βιβλίο "Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν" της Ιντιθ Νέσμπιτ (Edith Nesbit)…

2 εβδομάδες ago