Μεφίστο

Συγγραφέας: Bernard Villiot
Εικονογράφηση: Antoine Guilloppe
Εμμετρη απόδοση: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις: Στερέωμα
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+, 7+

Ο Μεφίστο είναι ένα μαύρο γατί. Μεγαλώνει μόνο του στη μεγάλη πόλη, παρατημένο και περιθωριοποιημένο από τους ανθρώπους λόγω του χρώματος του τριχώματός του, αλλά και του δυσοίωνου του ονόματός του. Tο θεωρούν γρουσούζικο και το απομακρίνουν από κοντά τους κακήν κακώς. Επειδή κανείς δεν τον θέλει και όλοι τον φοβούνται, ο Μεφίστο θα φύγει κυνηγημένος στην εξοχή, εκεί που κανείς δεν θα τον κλωτσάει, θα έχει μπόλικο φαγητό και τα αυτοκίνητα δεν θα τον τρομάζουν. Ωσπου θα έρθει ο χειμώνας και ο γάτος θα αναζητήσει τη ζεστασιά της πόλης και των σπιτιών. Πώς θα τον υποδεχτούν οι άνθρωποι; Θα τον καλωσορίσουν και τι έχει αλλάξει στο μεταξύ;

Το βιβλίο του Bernard Villiot, σε έμμετρη διασκευή της Κατερίνας Σχινά, είναι ένα υπέροχο παραβολικό κείμενο για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή αλλά και την άγνοια της αξίας του εαυτού μας. Με ήρωα έναν μαύρο γάτο που φέρει το όνομα του πιο διαβολικού χαρακτήρα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Μεφιστοφελή (Φάουστ του Γκαίτε), ο συγγραφέας, γνωστός από τον “Φυσητή των Ονείρων” (εκδ. Λιβάνη, 2017) αλλά και ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος (έχει σκηνοθετήσει και γράψει πολλές μικρού μήκους κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές), μιλά στα παιδιά για το πώς μπορεί να αισθάνεται ένα πλάσμα που περιθωριοποιείται εξαιτίας του χρώματός του, ενός χαρακτηριστικού του που δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά και την αξία του καθενός μας που μπορεί όμως να μην τη γνωρίζουμε. Ο γάτος εγκαταλείπει την πόλη που μεγαλώνει για έναν καλύτερο κόσμο, που όμως ποτέ δεν θα είναι σαν το μέρος που έμαθε και έζησε τα πρώτα του χρόνια. Θα επιστρέψει όταν η ανάγκη τον αναγκάσει και χωρίς να το περιμένει θα γίνει το επίκεντρο της προσοχής. Κι αυτό όχι γιατί στο μεσοδιάστημα οι κάτοικοι της πόλης έμαθαν για αυτόν και άλλαξαν γνώμη, αλλά γιατί συνειδητοποίησαν πόσο πολύ τον χρειάζονταν εξαρχής. Η αξία του γάτου φάνηκε όταν εκείνος έλειπε! Ο Guilloppe στήνει ένα εξαιρετικό σκηνικό σε μαύρο και άσπρο, σαν laser cutouts φιγούρες, χωρίς καμία λεπτομέρεια. Παίζει με το φως, το σκοτάδι και τη σκιά και στρέφει με αυτόν τον τρόπο τον προβολέα στον κατάμαυρο πρωταγωνιστή του.

Ενα εξαιρετικό, ασπρόμαυρο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά αλλά και ενήλικες που προετοιμάζει το έδαφος για να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης πολλά και ενδιαφέρονται θέματα.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Μαμούν

Τι είναι άραγε αυτό το μαμούν; Μήπως είναι μαμούθ; Ή μαμούνι; Και γιατί όταν του…

1 ημέρα ago

Τι θα διαβάσουμε ως τα Χριστούγεννα (part 2)

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα προγράμματα των ελληνικών εκδοτικών οίκων, με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο από τις…

6 ημέρες ago

Τι θα διαβάσουμε ως τα Χριστούγεννα (part 1)

Εξαιρετικά πλούσια παρουσιάζονται και αυτό το φθινόπωρο τα προγράμματα των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Η Κόκκινη…

1 εβδομάδα ago

Βιβλίο του Rodari πρώτη φορά στην Αμερική

Κυκλοφόρησε σήμερα στην Αμερική, για πρώτη φορά στην ιστορία, βιβλίο του διάσημου Ιταλού συγγραφέα παιδικών…

2 εβδομάδες ago

Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας ενώνονται και γιορτάζουν την Ημέρα Μικρών…

2 εβδομάδες ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #4

H Θάλεια Καραμολέγκου γράφει τις ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς και συνδέει ένα παιδικό βιβλίο με…

3 εβδομάδες ago