Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Χρονιά έκδοσης: 2013
Ηλικίες: 5+ (αφήγηση), 7+ (ανάγνωση)

Η Βιρτζίνια περιμένει με αγωνία τα Χριστούγεννα κι όπως κάθε οκτάχρονο που σέβεται τον εαυτό του, την περιέργειά του και την τάση του να αμφισβητεί τα πάντα (στη συγκεκριμένη περίπτωση ρόλο παίζει βέβαια και ότι την κοροϊδεύουν οι συμμαθητές της, επειδή πιστεύει ακόμα στη μαγεία των γιορτών), κάνει μια πολύ απλή ερώτηση στον πατέρα της: Μπαμπά, υπάρχει Αγιος Βασίλης; Η ιστορία εκτιλύσσεται στη Νέα Υόρκη του 1897, όταν την οποιαδήποτε απορία σου μπορούσες να την στείλεις στην τοπική εφημερίδα και οι δημοσιογράφοι να σου απαντήσουν, γιατί υπήρχε εμπιστοσύνη στο δημοσιογραφικό επάγγελμα και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μπαμπάς της Βιρτζίνια, “… αν γράψεις ένα γράμμα στη Σαν της Νέας Υόρκης θα σου απαντήσουν. Και ό,τι πουν αυτοί είναι και το σωστό. Για να γράψει κάτι η Σαν, πάει να πει πως είναι εξακριβωμένο”.

Και ακριβώς αυτό κάνει η μικρή πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Στέλνει γράμμα στην εφημέριδα και ο αρχισυντάκτης της που το παίρνει αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της απάντησης. Τι να πεις σε ένα παιδί, ώστε να μην πεις ψέματα, αλλά να μην προδώσεις και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό σου και στην εφημερίδα που εκπροσωπείς; Η απάντησή του, που ξεκινούσε με τη φράση “Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Αγιος Βασίλης”, έμεινε στην ιστορία ως η καλύτερη απάντηση που δόθηκε ποτέ στο συγκεκριμένο ερώτημα κι όχι μόνο έλυσε την απορία ττου κοριτσιού και των συμμαθητών της, αλλά ενίσχυσε κατά κάποιο τρόπο την πίστη στο πνεύμα των Χριστουγέννων, στην αγάπη, τη γενναιοδωρία, τη στοργή και την τρυφερότητα, όλα αυτά δηλαδή που πρεσβεύει ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου καταπιάνεται με μια αληθινή ιστορία. Η Βιρτζίνια Ο’Χάνλον υπήρξε στην πραγματικότητα, έζησε τη Νέα Υόρκη του περασμένου αιώνα και όντως έστειλε ένα τέτοιο γράμμα στην εφημερίδα. Ο δημοσιογράφος που απάντησε ήταν ο Φράνσις Τσερτς, πρώην πολεμικός ανταποκριτής που καταπιανόταν ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας με θρησκευτικά θέματα και άλλα, πολλές φορές αμφιλεγόμενα για τα δεδομένα της εποχής. Η απάντηση που έδωσε στη Βιρτζίνια αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας και της pop κουλτούρας της Αμερικής και αναδημοσιεύεται σχεδόν κάθε χρόνο.

Η ιστορία που με μαεστρία στήνει όμως ο Παπαθεοδώρου δεν σταματά εκεί, στην απάντηση του Τσερτς και τη δικαίωση της Βιρτζίνια. Παίρνοντας σαν αφετηρία το γεγονός ότι το κορίτσι έστειλε αυτό το γράμμα στην εφημερίδα και το ότι μεγαλώνοντας έγινε δασκάλα, πλάθει μια νέα ιστορία και μας αφηγείται την εξέλιξη της πρωταγωνίστριάς του και τη ζωή της ως τις τελευταίες της ημέρες. Ενα βιβλίο όμορφο, πλημμυρισμένο από τη μαγεία των Χριστουγέννων, ιδανικό ανάγνωσμα όχι μόνο για την περίοδο των γιορτών, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όσους το διαβάσουν να θυμηθούν πώς, όντως, τα καλύτερα πράγαμτα που μας συμβαίνουν σε αυτή τη ζωή είναι αυτά που δεν μπορούμε να αγγίξουμε ή να δούμε.