Ο φανταστικός κόσμος της Ντόρι

Συγγραφέας – σκίτσα: Abby Hanlon
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2016
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+, 9+

Πρώτη μέρα χωρίς σχολείο, με το καλοκαίρι να είναι ήδη εδώ και τις διακοπές προ των πυλών, και πιάσαμε και πάλι τα βιβλία. Το “Ο Φανταστικός κόσμος της Ντόρι” είναι ένα από αυτά που είχαν αγοραστεί εδώ και καιρό και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να μπουν στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα μεγαλόφωνης ανάγνωσης. Και μας πήρε μόλις ένα βράδυ και ένα πρωινό για να το τελειώσουμε. Το κακό της υπόθεσης είναι πως το πρώτο βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται ως «προσωρινά εξαντλημένο» από τον εκδοτικό, όμως πραγματικά, αν δεν ήταν τόσο καλό δεν θα μπαίναμε στον κόπο να γράψουμε για αυτό. Είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό και έκανε τη μετάβαση από τη σχολική καθημερινότητα στην καλοκαιρινή ανεμελιά ακόμα πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Η Ντόρι είναι η μικρότερη από τα αδέρφια της, τα οποία συνήθως δεν θέλουν τίποτα να κάνουν μαζί της. Οπότε η Ντόρι μένει μόνη να κάνει διάφορες σκανδαλιές και να αφήνει την οργιώδη φαντασία της να σκαρώνει ένα σωρό σκανδαλιές και να σκαρφίζεται φανταστικούς φίλους, που της κρατούν παρέα, όπως η Μέρι, ο Νάγκι η νεραϊδονονά της και τα τέρατα του σπιτιού της. Το βιβλίο είναι πραγματικά αστείο, η Ντόρι, αν και μικρή, είναι τετραπέρατη και οι σκανδαλιές της προκαλούν τρανταχτό γέλιο στους μικρούς αναγνώστες.

Είναι γραμμένο από την Abby Hanlon, η οποία άρχισε να γράφει και να εικονογραφεί τις δικές της ιστορίες για παιδιά από την καθημερινή της εμπειρία ως δασκάλα σε σχολεία της Νέας Υόρκης. Το πρώτο της βιβλίο ήταν το Ralph Tells a Story [Ο Ραλφ λέει μια ιστορία] το 2012. Ο Φανταστικός κόσμος της Ντόρι έλαβε τους επαίνους Golden Kite Honor και American Library Association Notable book, ενώ ανακηρύχθηκε καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τα περιοδικά Kirkus, Publishers Weekly και Parent’s Magazine. Η σειρά περιλαμβάνει πέντε βιβλία, τα τρία εκ των οποίων υπάρχουν μεταφρασμένα και στα ελληνικά από τη Χαρά Γιαννακοπούλου και κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αναζητήστε τα αν ψάχνεστε για βιβλία για το καλοκαίρι, βιβλία που θα διασκεδάσουν πραγματικά τα παιδιά σας. Είναι ιδανικό για αναγνώστες που τελείωσαν την Α ή και τη Β΄ Δημοτικού, αλλά και για μεγαλόφωνη ανάγνωση σε λίγο μικρότερα παιδιά. Με λίγη καλή τύχη και λίγο ψάξιμο στα online και φυσικά βιβλιοπωλεία, μπορείτε να βρείτε και το πρώτο βιβλίο της σειράς, που εμφανίζεται προσωρινά εξαντλημένο από τον εκδότη.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Αναδρομική έκθεση με έργα του Oliver Jeffers

Περισσότερα απο εκατό έργα του διάσημου Ιρλανδού εικαστικού φιλοξενούνται στο Orlando Museum of Arts ως…

1 εβδομάδα ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #3

Ο Κάτ Γάτοβιτς μας αφηγείται την ιστορία του Μικρού Γίγαντα του Andres Guerrero υπό τους…

2 εβδομάδες ago

Κοιτάζοντας τα αστέρια

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου…

2 εβδομάδες ago

Βάσια Χατζηγιαννάκη

Η ραδιοφωνική παραγωγός γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό της αγαπημένο παιδικό βιβλίο.

2 εβδομάδες ago

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Eisner 2020

Τα βιβλία των Mariko Tamaki, George Takei και Tillie Walden ανάμεσα σε αυτά που βραβεύτηκαν…

2 εβδομάδες ago

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο σπουδαίος Ελληνας αστροφυσικός μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για τη νέα σειρά βιβλίων γνώσεων για…

2 εβδομάδες ago