Μπορούν οι νεαροί αναγνώστες να γνωρίσουν το έργο του Χαλίλ Γκιμπράν; Τώρα ναι, μέσα από την εξαιρετική εικονογραφημένη ανθολογία που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Διόπτρα. Ο Προφήτης του Χαλίλ Γκιμπράν, του Αμερικανο-λιβανέζου καλλιτέχνη, ποιητή και συγγραφέα, πρωτοεκδόθηκε το 1923 και έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Θεωρείται κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το αριστούργημα του Γκιμπράλ, ενώ παραμένει επίκαιρο, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια.

Στο πρωτότυπο, «Ο Προφήτης» αποτελείται από 26 ποιητικές παραβολές, με φιλοσοφικές αναφορές, ενώ η εικονογράφηση έχει γίνει από τον ίδιο τον Γκιμπράν.

Στην εικονογραφημένη του έκδοση  που κυκλοφορεί σήμερα από τις Εκδόσεις Διόπτρα έχει γίνει επιλογή και παρουσιάζονται συγκεκριμένα ποιητικά δοκίμια που αγγίζουν την ανθρώπινη ψυχή. Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου γνωρίζουμε τον προφήτη Αλμουσταφά, ο οποίος έζησε στη μακρινή πόλη της Ορφαλεζίας για 12 χρόνια και περιμένει να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο το οποίο θα τον ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα του. Στον δρόμο του προς το πλοίο τον σταματάει μια ομάδα ανθρώπων, με τους οποίους συζητάει για πληθώρα θεμάτων γύρω από τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι που μας ετοίμασε ο Γκιμπράν.

Η εικονογραφημένη έκδοση του Προφήτη περιλαμβάνει 14 κεφάλαια, ανάμεσα στα οποία τα «Αγάπη», «Παιδιά», «Προσφορά», «Χαρά και Λύπη», «Ρούχα», «Ελευθερία», «Φιλία» και «Το αντίο». Κείμενο λιτό, κατανοητό, χωρίς να χάνει από τη μαγεία του αρχικού έργου. Πέρα όμως από το κείμενο, που από μόνο του αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, θα θέλαμε να σταθούμε και στην εικονογράφηση, την οποία ανέλαβε η Ιταλίδα εικαστικός Anna Pirolli. Με έντονα χρώματα, η εικονογράφος αναδεικνύει το έργο του Γκιμπράν, κάνοντας αυτή την ανθολόγηση μοναδική για μικρούς και μεγάλους.

Μια εξαιρετική έκδοση, σε απόδοση Δημήτρη Αθηνάκη.