Εικονογράφος: Helene Druvet
Kείμενα: Emmanuelle Grundmann
Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 8+

Ο “Ωκεανός” είναι από τα βιβλία που χαζεύαμε με τις ώρες στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια το 2019 και αναρωτιόμασταν ποιος Ελληνας εκδότης θα τολμήσει να το βγάλει. Και να που οι Εκδόσεις Καπόν μας εξέπληξαν ευχάριστα μέσα στο 2020 με τη μετάφραση και έκδοση αυτού το εκπληκτικού βιβλίου γνώσεων για παιδιά.

Μεγάλο σε μέγεθος, χορταστικό σε κείμενα, το βιβλίο των Druvet – Grundmann δεν ξεχωρίζει μόνο για το πλήθος των πληροφοριών που μοιράζεται με τους αναγνώστες του, αλλά και για τη μοναδική εικονογράφηση, με τα κοπτικά που κόβουν την ανάσα! Το βιβλίο σε προκαλεί από την πρώτη του σελίδα να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να καταδυθείς στον υπέροχο κόσμο του βυθού. Η περιήγηση ξεκινά από την παραλία, μαθαίνουμε πρώτα για το νερό πάνω στον πλανήτη, πώς το θαλασσινό νερό απέκτησε αυτήν την αλμυρή γεύση, τον κύκλο που κάνει μια σταγόνα, τα κύματα (με σαφή αναφορά στο κοπτικό στο έργο του Κατσουσίκα Χοκουσάι), τα κοράλια, τη ζωή στον βυθό ανάλογα με το βάθος, για να φτάσει να μας εξηγήσει τους πολλαπλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα κείμενα της βιολόγου Emmanuelle Grundmann βρίσκονται σε αναλογία με την εικονογράφηση, δεν είναι μεγάλα και χαοτικά, αλλά ούτε και μικρά σε έκταση. Είναι ιδανικά για παιδιά δημοτικού, απόλυτα κατανοητά και δίνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στους ωκεανούς: τι ζει στην άμμο, στα βότσαλα και μέσα στη θάλασσα, από τα ρηχά νερά ως την σκοτεινή άβυσσο. Οι επιστημονικές πληροφορίες δεν περιορίζονται μόνο στα κείμενα, υπάρχουν και στην εικονογράφηση της Helene Druvet, η οποία δεν λειτουργεί απλώς διακοσμητικά αλλά ως ισάξιος πάροχος γνώσης. Ένα εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων για παιδιά από 8 ετών και άνω και για ενήλικες που αγαπούν τον βυθό και τις περίτεχνες εκδόσεις. Αναζητήστε το!

Μικρή γεύση από το βιβλίο στο video που ακολουθεί.