Συγγραφέας: Gilles Baum
Εικονογράφηση: Amandine Piu
Απόδοση: Αλέξανδρος Πανούσης
Εκδόσεις: Διάπλαση
Χρονιά έκδοσης: 2049
Ηλικίες: 3+

Ενα μικρό δρακάκι αναγκάζεται να αφήσει το σπίτι του και να ξεκινήσει ένα ταξίδι μέσα στον φόβο και την αβεβαιότητα προς άγνωση κατεύθυνση. Με μια βαλίτσα άδεια, θα αρχίσει το μεγάλο του ταξίδι κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η επική του περιπέτεια θα τελειώσει στην αυλή ενός σχολείου. Θα τον καλοδεχτούν όμως εκεί;

Ο Ζιλ Μπομ, εκπαιδευτικός ο ίδιος, εμπνέεται από το προσφυγικό και γράφει την ιστορία ενός μικρού δράκου, του Παλμίρ, που αφήνει πίσω του την πατρίδα του λόγω πολέμου και ψάχνει να βρει ασφαλές μέρος να συνεχίσει τη ζωή του. Η αφήγηση της ιστορίας ξεκινάει ήδη από το όνομα του πρωταγωνιστή, Παλμίρ, δανεισμένο από την αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία, και συνεχίζεται στη φόδρα του βιβλίου. Εκεί, η εικονογράφος Αμαντίν Πιού έχει εκμεταλλευτεί και την τελευταία κουκίδα άσπρου για να γεμίσει με τα μολύβια της τις σελίδες και να δώσει με έντονο κόκκινο και μαύρο χρώμα στους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες να αντιληφθούν το τι σημαίνει πόλεμος και ποιος είναι ο λόγος που ο Παλμίρ αναγκάζεται να φύγει. Το κείμενο του βιβλίου είναι λιγοστό, θα μπορούσε να είναι και silent. Όμως ακόμα και αυτές οι λίγες λέξεις που έβαλε στο χαρτί ο Μπομ, σε συνδυασμό με τις εικόνες της Πιού είναι ικανές να βάλουν το παιδί στο νόημα και να του εξηγήσουν τι σημαίνει ξεριζωμός, χρησιμοποιώντας την εικόνα ενός δράκου, ενός χαρακτήρα εξαιρετικά οικείου στις μικρές ηλικίες, λόγω των παραμυθιών.

Το μικρό αυτό δρακάκι θα χρησιμοποιήσει τη μικρή του άδεια βαλίτσα ποικιλοτρόπως: ως μέσο μεταφοράς για να μπορέσει να διασχίσει βουνά και θάλασσες, ως μέσο προστασίας από το κρύο, τη βροχή ή την αφόρητη ζέστη, θα την κάνει φτερά για να πετάξει, θα την κάνει σκαμπό για να φτάσει ψηλά να κόψει καρπούς να φάει. Και στο τέλος, θα την αφήσει στο πλάι, αφού την αδειάσει από όλες τις εικόνες που μάζεψε κατά τη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού του. Θα την κάνει παραβάν για να αφηγηθεί τις ιστορίες του στους νέους του συμμαθητές και θα περιμένει, οπλισμένος με υπομονή, αλλά πάντα φοβισμένος, την αποδοχή. Θα έρθει αντιμέτωπος με τον έναν συμμαθητή που θα είναι αρνητικός απέναντί του, όμως η φιλία δεν θα αργήσει να φανεί στο πρόσωπο ενός άλλου μικρού δράκου, που θα καταφέρει να νικήσει τον φόβο του και θα θελήσει να γίνει φίλος με τον Παλμίρ.

Ενα εξαιρετικά συγκινητικό εικονοβιβλίο που μιλά για τους πρόσφυγες και το μεγάλο ταξίδι που αναγκάζονται να κάνουν, αφήνοντας πίσω όλη τους τη ζωή. Ενα βιβλίο ιδανικό για πολύ μικρές ηλικίες, που μέσα από την ιστορία του Παλμίρ του δράκου καλλιεργεί την ευνσυναίσθηση και βάζει ακόμα και τόσο μικρά σε ηλικία παιδιά στη θέση των επίσης πολύ μικρών παιδιών που αναγκάζονται να κάνουν το μεγάλο αυτό και επικίνδυνο ταξίδι. Το βιβλίο έχει προταθεί για το Βραβείo UNICEF 2019.