Συγγραφέας: Kristen Hall
Εικονογράφος: Isabelle Arsenault
Μετάφραση: Δημήτρης Παπακώστας
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 3+, 5+

Οι μέλισσες είναι από τα πλέον ωφέλιμα έντομα που ζουν στον πλανήτη. Χωρίς αυτές η ζωή θα καταστρεφόταν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού ούτε οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν τροφή, ούτε τα ζώα και τα πουλιά. Οι πιο δραστήριοι και παραγωγικοί έργατες της Γης απειλούνται και τα τελευταία χρόνια η ζωή τους έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη λόγω της κλιμαστικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη και αυξημένη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η Kristen Hall, δασκάλα προσχολικής και πρωτοσχολικής αγωγής, έγραψε μια πολύ χαριτωμένη ιστορία, κάνοντας παράλληλα μια εισαγωγή στη ζωή της μέλισσας, με σκοπό να γνωρίσει στα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά το έντομο αυτό, το πώς ζει και εργάζεται. Η ιστορία της ξεκινάει με ένα μακρινό πλάνο, ένα λιβάδι με ένα δέντρο, με το αμέσως επόμενο σαλόνι να κανει ένα κοντινό στη γη χαμηλά, εκεί που χιλιάδες λουλούδια ευωδιάζουν. Και πριν καλά-καλά οι αναγνώστες δουν την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, την έχουν ήδη ακούσει να πλησιάζει. Οι ήχοι των φτερών της, το γνωστό ζουζούνισμά της κάνει αισθητή την παρουσία της. Και νάτη, εμφανίζεται! Η Hall μιλάει στα παιδιά για τον τρόπο με τον οποίο η μέλισσα εργάζεται πυρετωδώς για να βρεί γύρη, με την οποία θα τραφεί η ίδια, αλλά κυρίως η βασίλισσα και τα μωρά της. Οι κυψέλες πρέπει να γεμίσουν γύρη, που με πολλή δουλειά θα μετατραπεί σε μέλι, αυτό το λεπτόρευστο, χρυσό ζωογόνο υγρό. Το κείμενό της είναι λιτό, παρέχοντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το θέμα που θέλει να μιλήσει, ενώ μέσα από επιφωνήματα και χαριτωμένες μικρές, κοφτές προτάσεις εξιτάρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη/ακροατή. Φυσικά, εξίσου σημαντικό ρόλο με το κείμενο παίζει και η εικονογράφηση της πολυβραβευμένης Isabelle Arsenault. Στα τρία πρώτα κιόλας εικονογραφημένα σαλόνια του βιβλίου, συγγραφέας και εικονογράφος έχουν καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να διεγείρουν τις αισθήσεις τους: την όρασή τους (το λιβάδι από μακριά), την όσφρησή τους (τα ανθισμένα λουλούδια στο λιβάδι) και την ακοή τους (το ζουζούνισμα της μέλισσας). Η Arsenault, λάτρης των μεικτών τεχνικών, εδώ χρησιμοποιεί gouache και μόλυβι και μια παλέτα τεσσάρων μόνο χρωμάτων: μαύρο και κίτρινο με διάσπαρτες πινελιές από φούξια/μοβ και μπλε ανοιχτό και μια δόση εκτυφλωτικού κίτρινου φωσφοριζέ. Με τα σχέδιά της αναδεικνύει την ιστορία της Hall χωρίς να την “καπελώνει” και συμβάλει ώστε να έχουμε εμείς στα χέρια μας ένα υπέροχο μείγμα εικονοβιβλίου και βιβλίου γνώσεων, ένα βιβλίο ιδανικό για πολύ μικρούς αναγνώστες, για μεγαλόφωνη ανάγνωση και μια εξαιρετική εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο των μελισσών.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες για τον πώς μπορούμε εμείς – ως απλοί πολίτες – να συμβάλλουμε στην προστασία και διάσωση των μελισσών.