Πετά πετά η μέλισσα

Συγγραφέας: Kristen Hall
Εικονογράφος: Isabelle Arsenault
Μετάφραση: Δημήτρης Παπακώστας
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 3+, 5+

Οι μέλισσες είναι από τα πλέον ωφέλιμα έντομα που ζουν στον πλανήτη. Χωρίς αυτές η ζωή θα καταστρεφόταν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού ούτε οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν τροφή, ούτε τα ζώα και τα πουλιά. Οι πιο δραστήριοι και παραγωγικοί έργατες της Γης απειλούνται και τα τελευταία χρόνια η ζωή τους έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη λόγω της κλιμαστικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη και αυξημένη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η Kristen Hall, δασκάλα προσχολικής και πρωτοσχολικής αγωγής, έγραψε μια πολύ χαριτωμένη ιστορία, κάνοντας παράλληλα μια εισαγωγή στη ζωή της μέλισσας, με σκοπό να γνωρίσει στα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά το έντομο αυτό, το πώς ζει και εργάζεται. Η ιστορία της ξεκινάει με ένα μακρινό πλάνο, ένα λιβάδι με ένα δέντρο, με το αμέσως επόμενο σαλόνι να κανει ένα κοντινό στη γη χαμηλά, εκεί που χιλιάδες λουλούδια ευωδιάζουν. Και πριν καλά-καλά οι αναγνώστες δουν την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, την έχουν ήδη ακούσει να πλησιάζει. Οι ήχοι των φτερών της, το γνωστό ζουζούνισμά της κάνει αισθητή την παρουσία της. Και νάτη, εμφανίζεται! Η Hall μιλάει στα παιδιά για τον τρόπο με τον οποίο η μέλισσα εργάζεται πυρετωδώς για να βρεί γύρη, με την οποία θα τραφεί η ίδια, αλλά κυρίως η βασίλισσα και τα μωρά της. Οι κυψέλες πρέπει να γεμίσουν γύρη, που με πολλή δουλειά θα μετατραπεί σε μέλι, αυτό το λεπτόρευστο, χρυσό ζωογόνο υγρό. Το κείμενό της είναι λιτό, παρέχοντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το θέμα που θέλει να μιλήσει, ενώ μέσα από επιφωνήματα και χαριτωμένες μικρές, κοφτές προτάσεις εξιτάρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη/ακροατή. Φυσικά, εξίσου σημαντικό ρόλο με το κείμενο παίζει και η εικονογράφηση της πολυβραβευμένης Isabelle Arsenault. Στα τρία πρώτα κιόλας εικονογραφημένα σαλόνια του βιβλίου, συγγραφέας και εικονογράφος έχουν καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να διεγείρουν τις αισθήσεις τους: την όρασή τους (το λιβάδι από μακριά), την όσφρησή τους (τα ανθισμένα λουλούδια στο λιβάδι) και την ακοή τους (το ζουζούνισμα της μέλισσας). Η Arsenault, λάτρης των μεικτών τεχνικών, εδώ χρησιμοποιεί gouache και μόλυβι και μια παλέτα τεσσάρων μόνο χρωμάτων: μαύρο και κίτρινο με διάσπαρτες πινελιές από φούξια/μοβ και μπλε ανοιχτό και μια δόση εκτυφλωτικού κίτρινου φωσφοριζέ. Με τα σχέδιά της αναδεικνύει την ιστορία της Hall χωρίς να την “καπελώνει” και συμβάλει ώστε να έχουμε εμείς στα χέρια μας ένα υπέροχο μείγμα εικονοβιβλίου και βιβλίου γνώσεων, ένα βιβλίο ιδανικό για πολύ μικρούς αναγνώστες, για μεγαλόφωνη ανάγνωση και μια εξαιρετική εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο των μελισσών.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες για τον πώς μπορούμε εμείς – ως απλοί πολίτες – να συμβάλλουμε στην προστασία και διάσωση των μελισσών.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Αναδρομική έκθεση με έργα του Oliver Jeffers

Περισσότερα απο εκατό έργα του διάσημου Ιρλανδού εικαστικού φιλοξενούνται στο Orlando Museum of Arts ως…

1 εβδομάδα ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #3

Ο Κάτ Γάτοβιτς μας αφηγείται την ιστορία του Μικρού Γίγαντα του Andres Guerrero υπό τους…

2 εβδομάδες ago

Κοιτάζοντας τα αστέρια

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου…

2 εβδομάδες ago

Βάσια Χατζηγιαννάκη

Η ραδιοφωνική παραγωγός γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό της αγαπημένο παιδικό βιβλίο.

2 εβδομάδες ago

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Eisner 2020

Τα βιβλία των Mariko Tamaki, George Takei και Tillie Walden ανάμεσα σε αυτά που βραβεύτηκαν…

2 εβδομάδες ago

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο σπουδαίος Ελληνας αστροφυσικός μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για τη νέα σειρά βιβλίων γνώσεων για…

2 εβδομάδες ago