Πετρούλα Κρίγκου

Υπάρχουν δύο τρόποι να γνωρίσεις την Πετρούλα Κρίγκου. Ο ένας είναι μέσα από τη δουλειά της σαν designer t-shirts, up-cycled αξεσουάρ και ειδών διακόσμησης. Ο άλλος είναι μέσα από τις εικονογραφήσεις της. Και οι δύο αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο που αγαπάει με πάθος αυτό που κάνει. Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Μεγάλη Βρετανία, στο Kent Institute of Art & Design και στο Κingstone University. Αφήνοντας πίσω την Ελλάδα για σπουδές, μας λέει πως δεν είχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της «αλλά ήμουν σίγουρη πως είχα ανάγκη να κάνω κάτι καλλιτεχνικό και να ζω από αυτό. Οπότε είμαι πολύ χαρούμενη με αυτό που τα κατάφερα!». Τελειώνοντας τις σπουδές της στην Αγγλία και γυρνώντας πίσω στην Αθήνα σπούδασε άλλο λίγο στο ίδιο αντικείμενο και δούλεψε κάνοντας σκηνικά και κοστούμια σε ταίνιες μικρού μήκους και θεατρικά.

Η ενασχόλησή της με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων ξεκίνησε όταν η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είδε τα σχέδια της σε ένα Meet Market, όπου έξέθετε τη δουλειά της ως designer, και της ζήτησε να εικονογραφήσει το βιβλίο της Ο Πρίγκιπας Μισός (εκδ. Μεταίχμιο). Από τότε τα πολύ ιδιαίτερα σχέδιά της έχουν κοσμήσει βιβλία της Ιούλιας Κωστοπούλου (Παπαγάλος Πειρατής), ακόμα δύο βιβλία της Κατερίνας Ανωγιαννάκη (Χωρίς Παπούτσια, Ο Χορός της Χαράς), της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (Η μάγισσα Λουίζα και οι 32 γάτες), της Στέργιας Κάββαλου (Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις – όλα από το Μεταίχμιο) και της Κατερίνας Λαγού (Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; και Ο χάρτης του Λευτέρη, εκδ. Ψυχογιός).

Η Πετρούλα Κρίγκου

Στην ερώτησή μας τι ήταν αυτό που την ώθησε να ασχοληθεί με τις τέχνες, απαντά πως «πάντα με μάγευε η ελευθέρια και οι ατελείωτες πιθανότητες που υπάρχουν σε αυτές. Σε ένα ταξίδι στην Ολλανδία με τη σχολή κατάφερα να δω από κοντά στο μουσείο Kroller-Muller το Jardin d’email, έργο του Jean Dubuffet, ένα γλυπτό το οποίο με συγκλόνησε. Η τέχνη είναι σαν μια παιδική χαρά για ενήλικες για εμένα. Είναι τρόπος επικοινωνίας χωρίς λόγια, που με τα λόγια δε τα πάω καλά. Ενθουσιάζομαι να φτιάχνω χαρακτήρες, η εικονογράφηση σε παραμύθια σου δίνει αυτή την ευκαιρία οπότε γιαυτό μου αρέσει πολύ». Τι έχει επιρρεάσει το έργο της; Ταινίες, όπως τoυ Wes Anderson, του Quentin Tarantino, του Tim Burton, θεατρικά όπως του Robert Wilson, μουσικοί όπως ο Elton John, illustrators όπως ο Ralph Steadman, εικαστικοί όπως η Yayoi Kusama, ζωγράφοι όπως ο Otto Dix και ο Hunderwasser. «Ακούω πολύ μουσική και πολλά είδη. Από πάνκ μέχρι όπερα. Δε μπόρω να δούλεψω χωρίς μουσική. Μερικοί αγαπημένοι που άκουσα σήμερα το πρωί είναι the Κinks, David Bowie, Bazooka, Bikini Kill, Ramones, Rodriquez, Moldy Peaches, Ramones, Bob Dylan”.

Εκτός από τις εικονογραφήσεις, η Πετρούλα Κρίγκου ασχολείται και με το Little Rocks, ένα οικογενειακό project που ξεκίνησε το 2013 “κι έχει να κάνει με την τέχνη πάνω σε έπιπλα τα οποία φτιάχναμε από παλια ξύλα και παλέτες. Θέλαμε από κάτι παλιό να δημιουργηθεί κατι φρέσκο και καινούριο. Σιγά σιγά εξελήχθηκε σε ενa brand με ενδύματα, σχέδια, αξεσουάρ και αλλά. Το κυριότερο είναι ότι θέλαμε να φτιάξουμε κατι καλλιτεχνικό αλλά και εμπορικό και κυρίως με οικολογικά μέσα. Είναι κάτι που εξελίσσεται κάθε χρόνο, έχουμε καινούριους χαρακτήρες στη συλλογή μας”.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Αναδρομική έκθεση με έργα του Oliver Jeffers

Περισσότερα απο εκατό έργα του διάσημου Ιρλανδού εικαστικού φιλοξενούνται στο Orlando Museum of Arts ως…

5 ημέρες ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #3

Ο Κάτ Γάτοβιτς μας αφηγείται την ιστορία του Μικρού Γίγαντα του Andres Guerrero υπό τους…

1 εβδομάδα ago

Κοιτάζοντας τα αστέρια

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου…

2 εβδομάδες ago

Βάσια Χατζηγιαννάκη

Η ραδιοφωνική παραγωγός γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό της αγαπημένο παιδικό βιβλίο.

2 εβδομάδες ago

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Eisner 2020

Τα βιβλία των Mariko Tamaki, George Takei και Tillie Walden ανάμεσα σε αυτά που βραβεύτηκαν…

2 εβδομάδες ago

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο σπουδαίος Ελληνας αστροφυσικός μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για τη νέα σειρά βιβλίων γνώσεων για…

2 εβδομάδες ago