Συγγραφέας: Sara Mesa
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου
Εκδόσεις: Ικαρος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 15+

Ενα κορίτσι 14 ετών και ένας μεγαλύτερός της άντρας συναντιούνται τυχαία ένα πρωί σ’ ένα πάρκο. Εκείνη, η Κάσι, που στα ισπανικά σημαίνει σχεδόν, κάνει καθημερινά κοπάνα από το σχολείο, σιχαίνεται τις ομαδικές εργασίες, τα κορίτσια και τα αγόρια που την κοροϊδεύουν για το πώς δείχνει. Εχει βρει μια κρυψώνα πίσω από τους θάμνους και περνάει εκεί τις ώρες που υποτίθεται πως είναι στο σχολείο. Εκείνος, πολλά χρόνια μεγαλύτερός της, αλλά οχι ηλικιμένος. Στα μάτια της όμως φαίνεται γέρος κι έτσι τον φωνάζει. Κρύβεται και αυτός από το περιβάλλον του και βρίσκει καταφύγιο στην παρέα της έφηβης Κάσι. Οι δυό τους ξεκινούν μια ιδιόμορφη σχέση, μια σχέση που αν την έβλεπε οποιοσδήποτε έξω από το καταφύγιό τους, όπως για παράδειγμα οι εργάτες του Δήμου που περιποιούνταν το πάρκο, θα πίστευαν πώς κάτι περίεργο συμβαίνει.

Το προβληματικό παρελθόν του Γέρου, η αιμομικτική σχέση της μητέρας του με τον παππού του, το πέρασμά του από ψυχιατρική κλινική και ο τρόπος που τον αντιμετωπίζει ο κοινωνικός του περίγυρος και το παρόν της Κάσι και ο τρόπος που την αντιμετωπίζει ο σχολικός και οικογενειακός της περίγυρος, το πώς εκείνη επιλέγει να φορά μόνο φαρδιά ρούχα για να κρύβει το σώμα της φαίνεται για λίγο να αποκτούν κοινό χώρο, να συνδέονται για όσο διάστημα αυτοί οι δύο άνθρωποι επιλέγουν να συναντιούνται. Η σχέση τους και η καθημερινή τους επαφή φαίνεται να δίνει τη λύση στο πρόβλημά τους, να τους κάνει να ανοιχτούν σε έναν άλλο άνθρωπο όπως ποτέ ως τώρα δεν το είχαν κάνει. Γιατί για αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που συναντιούνται είναι απαλλαγμένοι από τις κοινωνικές συμβάσεις και τα αδιάκριτα βλέμματα των γύρω τους, που σίγουρα θα παρεξηγούσαν τη σχεση τους. Οπως για παράρδειγμα οι γονείς της που τους παραπλανεί στέλνοντας πλαστά έγγραφα στο σχολείο της για να δικιαιλογήσει τις απουσίες της ή ο μεγαλύτερος αδερφός της που ως φοιτητής πλέον εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία και μαζί κι εκείνη, οι εργαζόμενοι στο ιατρικό κέντρο κοντά στο πάρκο, ακόμα και η σερβιτόρα στο καφέ που για τελευταία φορά θα συναντηθούν.

Ενα βιβλίο χωρίς εξάρσεις, σχεδόν φλατ, που όμως βάζει βόμβα στις κοινωνικές συμβάσεις και που σκιαγραφεί μοναδικά τον τρόπο που ζούμε και φερόμαστε από την ημέρα που γεννιόμαστε ως την ώρα που πεθαίνουμε ανάλογα με το τι πιστεύουν οι άλλοι. Ενα εκπληκτικό young adult μυθιστόρημα που μέσα σε 140 σελίδες καταφέρνει να ισοπεδώσει όλες τις κοινωνικές νόρμες που καθοδηγούν τις ζωές όλων μας και δημιουργεί έναν ιδανικό κόσμο για τους δύο αυτούς ανθρώπους που τυχαία συναντήθηκαν. Μια ιστορία πλημμυρισμένη από τις μουσικές της Nina Simone. Συγκλονιστικό μέσα στην απλότητα της γλώσσας του, πέρα για πέρα ανθρώπινο και αληθινό.