Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 15+

Τη νύχτα της 20ης Ιανουαρίου ένα νεαρό κορίτσι χάνεται. Κανείς δεν ξέρει τι έχει γίνει, πού έχει πάει, ούτε οι γονείς της, ούτε τα αδέρφια της, ούτε οι συμμαθητές και οι φίλοι της. Από την ημέρα εκείνη της εξαφάνισης στήνεται ένας χορός απόδοσης ευθυνών, ποιος φταίει για τι, μέχρι να φανεί τι τελικά έγινε εκείνη τη νύχτα. Πρωταγωνιστές οκτώ άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του κοριτσιού: ο μεγάλος αδερφός, ο φίλος της, ο κολλητός του, η καλύτερή της φίλη, η καθηγήτριά της, ο πατέρας της κολλητής της, η συμμαθήτριά της, η θεία της.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει το πρώτο του young adult* μυθιστόρημα, στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία που ζούμε και καταγράφει αυτά που βλέπει. Σαν να βάζει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του μπροστά σε μία ανοιχτή κάμερα, πίσω από ένα τραπέζι ανακριτικό, τους αφήνει να μιλάνε κι εκείνος σημειώνει λόγια, αντιδράσεις, συναισθήματα. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου αποτελεί και μια εξομολόγηση που λίγο-λίγο οδηγεί τον αναγνώστη στη λύση του μυστηρίου της εξαφάνισης. Κάθε ένας από αυτούς που μιλούν αποκαλύπτει και μια πτυχή της ζωής της 17χρονης μαθήτριας: τη σχέση της με την οικογένειά της, με τον φίλο της, την κολλητή της, με την καθηγήτριά της. Και μέσα από τις εξομολογήσεις, τις προσωπικές αυτές μαρτυρίες, συμπληρώνεται κομμάτι κομμάτι, σαν παζλ, η εικόνα της Λένας Μανιέ, αρχίζει να φαίνεται ο χαρακτήρας της, τα θέλω της, τα πιστεύω της, οι αγωνίες της και οι προβληματισμοί της. Και όσο εκείνη αποκαλύπτεται, τόσο ξεγυμνώνεται όλος της ο περίγυρος: ο μεγάλος αδερφός που είναι μια “φούσκα”, η καθηγήτρια που δείχνει να τον συμπαθεί περισσότερο από εκείνη και να τη συγκρίνει, η μικρή αδερφή που τη ζηλεύει, ο αδιάφορος πατέρας, η μάνα που προσπαθεί να μαζέψει τα δικά της κομμάτια, ο πατέρας της φίλης της που ξεπερνά τα όρια, η κολλητή που ποτέ δεν την αγάπησε πραγματικά. Κόντρες, φιλίες, έρωτες, όλα ειναι εκεί, μαζί με τη διαφορετικότητα, τον ρατσισμό, την έμφυλη βία, τα ΜΜΕ και την ανθρωποφαγία που τα διακρίνει και τον πλασματικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και όλα είναι δοσμένα όπως ακριβώς συμβαίνουν και στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κανένα φίλτρο που να τα κάνει να φαίνονται πιο όμορφα και αυτό είναι ίσως το δυνατότερο στοιχείο του βιβλίου. Σκοτεινό, βίαιο, σοκαριστικό, αλλά απόλυτα αληθινό, διαβάζεται απνευστί.

*Young Adult fiction: όρος που στο εξωτερικό χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα βιβλία που απευθύνονται σε νέους άνω των 15 ετών. Ta βιβλία αυτά θεωρούνται “γέφυρα” ανάμεσα στην παιδική και ενήλικη λογοτεχνία και η θεματολογία τους αντλείται από την καθημερινότητα των νέων: πρώτοι έρωτες, σεξουαλική ταυτότητα, φιλίες κλπ.

Διαβάστε εδώ τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου.