Το αγόρι με τη βαλίτσα

Κείμενο: Μάικ Κένι

Διασκευή: Ξένια Καλογεροπούλου

Εικονογράφηση: Βασίλης Σελιμάς

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 9+

Ο Ναζ είναι ένα αγόρι που ονειρεύεται να μοιάσει στον Σεβάχ τον Θαλασσινό, να ταξιδέψει σε χώρες μακρινές,  να δει καινούργιους τόπους και να ζήσει περιπέτειες. Η ζωή του τού επεφύλαξε μία περιπέτεια, τη μεγαλύτερη ίσως. Ο Νάζ πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι του που τόσο αγαπά και μαζί με την οικογένειά του να ψάξει να βρει ένα μέρος πιο ασφαλές. Θέλουν να πάνε στο Βερολίνο, εκεί που μένει ήδη ο μεγάλος του αδερφός και να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή τη ζωή τους. Ομως το ταξίδι δεν εξελίσσεται έτσι όπως το έχει φανταστεί, έτσι όπως το έχει ζήσει μέσα από την ιστορία του Σεβάχ.

Ο Μάικ Κένι έγραψε το κείμενο αυτό το 2004. Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο θεατρικό έργο που έχει ανέβει σε πολλές θεατρικές σκηνές κι έχει καθηλώσει εκατοντάδες παιδιά και έφηβους. Πραγματεύεται ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, το προσφυγικό, αν και γράφτηκε σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ανατολή δεν έχει φτάσει στα σημερινά επίπεδα και οι προσφυγικές ροές ήταν ακόμα λιγοστές σε σχέση με το τι ακολούθησε το 2015. Η Ξένια Καλογεροπούλου, γνωστή και αγαπημένη θεατρική -κι όχι μόνο- συγγραφεάς, πήρε το κείμενο του Κένι και το διασκεύασε έτσι ώστε να γίνει ένα λογοτεχνικό κείμενο, ένα βιβλίο. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που κρατάμε στα χέρια μας. Η έκδοση συμπληρώνεται από την εξαιρετική εικονογράφηση, τα γεμάτα ένταση και αλληγορία ασπρόμαυρα σχέδια του ζωγράφου Βασίλη Σελιμά.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

View Comments

Recent Posts

Αναδρομική έκθεση με έργα του Oliver Jeffers

Περισσότερα απο εκατό έργα του διάσημου Ιρλανδού εικαστικού φιλοξενούνται στο Orlando Museum of Arts ως…

5 ημέρες ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #3

Ο Κάτ Γάτοβιτς μας αφηγείται την ιστορία του Μικρού Γίγαντα του Andres Guerrero υπό τους…

1 εβδομάδα ago

Κοιτάζοντας τα αστέρια

Ενα εξαιρετικό βιβλίο γνώσης για μικρούς αλλά και μεγάλους σε ηλικία παρατηρητές του νυχτερινού ουράνιου…

2 εβδομάδες ago

Βάσια Χατζηγιαννάκη

Η ραδιοφωνική παραγωγός γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό της αγαπημένο παιδικό βιβλίο.

2 εβδομάδες ago

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Eisner 2020

Τα βιβλία των Mariko Tamaki, George Takei και Tillie Walden ανάμεσα σε αυτά που βραβεύτηκαν…

2 εβδομάδες ago

Διονύσης Σιμόπουλος

Ο σπουδαίος Ελληνας αστροφυσικός μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για τη νέα σειρά βιβλίων γνώσεων για…

2 εβδομάδες ago