Βρισκόμαστε εδώ: σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη

Συγγραφέας – εικονογράφος: Oliver Jeffers|
Mετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαρά
Εκδόσεις: Ικαρος
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+

Ο Όλιβερ Τζέφερς καλωσορίζει τον γιό του Χάρλαν με ένα βιβλίο. Ο διάσημος εικαστικός και δημιουργός παιδικών βιβλίων παίρνει αφορμή και έμπνευση από τη γέννηση του παιδιού του και δημιουργεί έναν οδηγό για τη ζωή πάνω στον πλανήτη. Κάθε σελίδα είναι και μία μικρή ξενάγηση. Μέσα από τις πολύχρωμες, ζωντανές του εικόνες και τα λιγοστά του λόγια μιλάει για τη θέση της Γης στο διάστημα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τους ανθρώπους που την κατοικούν, τα ζώα και τα φυτά της, τους ρυθμούς της, άλλοτε γρήγορους κι εξαντλητικούς κι άλλοτε αργούς και ήρεμους.

Το βιβλίο αυτό είναι ο τρόπος ενός πατέρα να εξηγήσει στον νεογέννητο γιό του τη ζωή που μόλις τώρα ξεκίνησε να ζει. Του δείχνει την ομορφιά αυτού του πλανήτη και μαζί οι δυο τους ξεκινούν ένα φανταστικό ταξίδι μέσα από τις σελίδες του εικονογραφημένου του βιβλίου. Τον παίρνει αγκαλιά, του δείχνει τα άστρα, βουτάνε σε βαθιές θάλασσες, τον συμβουλεύει να φροντίζει το σώμα του, να σέβεται κάθε μορφή ζωής, να δέχεται τη διαφορετικότητα του άλλου, του δίνει μια πολύ μικρή ιδέα για το αχανές διάστημα που μας περιβάλλει και τη σημασία της εύθραυστης ύπαρξής μας. Τρεις λέξεις του κάνει δώρο στο τέλος του βιβλίου: σεβασμός, συμπόνια, ανοχή. Με αυτές τον προικίζει και τον ετοιμάζει να βγει στον κόσμο.

Γραμμένο και εικονογραφημένο μέσα σε δύο μήνες, τους πρώτους δύο μήνες της ζωής του γιού του, ο Τζέφερς αποτύπωσε με πινέλα, χρώματα, μολύβια και λέξεις το τι μπορεί να σημαίνει για τον μικρό αυτόν άνθρωπο η έλευσή του στον κόσμο, αλλά και για έναν γονιό η ευθύνη να δώσει στον άνθρωπο αυτόν όλα τα εφόδια που θα τον κάνουν ένα σκεπτόμενο, ευαίσθητο ον, που θα νοιάζεται για τον διπλανό του και τον πλανήτη στον οποίο κατοικεί. Ενα αριστουργηματικό εικονοβιβλίο.

Ζωή Κοσκινίδου

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro", ενώ παράλληλα αρθρογράφουσε σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την εκστρατεία ενθάρρυνσης των μεγαλόφωνων αναγνώσεων "Διαβάζω Δυνατά".

Recent Posts

Μαμούν

Τι είναι άραγε αυτό το μαμούν; Μήπως είναι μαμούθ; Ή μαμούνι; Και γιατί όταν του…

1 ημέρα ago

Τι θα διαβάσουμε ως τα Χριστούγεννα (part 2)

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα προγράμματα των ελληνικών εκδοτικών οίκων, με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο από τις…

6 ημέρες ago

Τι θα διαβάσουμε ως τα Χριστούγεννα (part 1)

Εξαιρετικά πλούσια παρουσιάζονται και αυτό το φθινόπωρο τα προγράμματα των ελληνικών εκδοτικών οίκων. Η Κόκκινη…

1 εβδομάδα ago

Βιβλίο του Rodari πρώτη φορά στην Αμερική

Κυκλοφόρησε σήμερα στην Αμερική, για πρώτη φορά στην ιστορία, βιβλίο του διάσημου Ιταλού συγγραφέα παιδικών…

2 εβδομάδες ago

Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας ενώνονται και γιορτάζουν την Ημέρα Μικρών…

2 εβδομάδες ago

Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς #4

H Θάλεια Καραμολέγκου γράφει τις ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς και συνδέει ένα παιδικό βιβλίο με…

3 εβδομάδες ago