Στην Αμερικανίδα συγγραφέα Jacqueline Woodson και την Ελβετή εικονογράφο Albertine απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το International Board of Books for Youth (IBBY). Η ανακοίνωση των ονομάτων των νικητών έγινε μέσω βίντεο στο Youtube από την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Junko Yokota.

Η Jacqueline Woodson είναι από τους πλέον αναγνωρισμένους συγγραφείς στην Αμερική. Εχει περισσότερα από 30 βιβλία στο ενεργητικό της και επιλέγει σχεδόν πάντα να ασχοληθεί με δύσκολα θέματα όπως η αναδοχή, οι διαφυλετικές σχέσεις, η κατάχρηση ναρκωτικών ακόμα και με το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Έχει γράψει βιβλία για νέους και παιδιά, αλλά και picture books, ενώ το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες, το Ενα άλλο Μπρούκλιν (εκδ. Πόλις, μτφρ. Αννα Μαραγκάκη). Το 2014, η αυτοβιογραφία της Brown Girl Dreaming τιμήθηκε με το National Book Award, το Coretta Scott King Award αλλά και με το Newbery Honor. Υπενθυμίζεται ότι η Jacqueline Woodson τιμήθηκε το 2018 και με το Astrid Lindgren Memorial Award.

Η Albertine είναι γνωστή για το έργο της ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και τη συνεργασία της με τον σύντροφό της και συγγραφέα Germano Zullo. Έχει εκθέσει έργα της σε πολλά μέρη στον κόσμο. Μεταξύ των σημαντικότερων βιβλίων της για παιδιά είναι το La rumeur de Venise (Η φήμη της Βενετίας, 2009) και το Les Gratte-Ciel (Ουρανοξύστες, 2011). Η Ελβετή δημιουργός τιμήθηκε το 2016 με το βραβείο Bologna Ragazzi, βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο καιτά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια.


Το βραβείο IBBY -Asahi Reading Promotion Award απονεμήθηκε ομόφωνα στο πρότζεκτ Casa Cuna Cuenteros από το Μπουένος Άιρες της Αργεντικής. Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών που ξεκίνησαν το 2013 να διαβάζουν βιβλία και να οργανώνουν εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο στο Νοσοκομείο Παίδων Dr. Pedro de Elizalde. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε οργανισμό, project ή ίδρυμα που οι εργασίες του προωθούν τη φιλαναγνωσία σε παιδιά και νέους. Το IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award, θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά από το Ίδρυμα iRead Shenzhen και το IBBY και σκοπό έχει να ενθαρρύνει τα άτομα που με το έργο τους βοηθούν την προώθηση της ανάγνωσης. Το βραβείο μοιράστηκαν η συγγραφέας και εικονογράφος Marit Törnqvist από την Ολλάνδία και ο πανεπιστημιακός Zhu Yongxin από την Κίνα.