Ποιος θα κλείσει τα μάτια πρώτος;

Δημιουργός: Alex Latimer
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: +3, +5

Πως βλέπουν οι πάπιες τον κόσμο μας; Μπορουν να δουν τρεις φορές καλύτερα και πιο μακριά από τους ανθρώπους. Εχουν 4D όραση και βλέπουν όλα τα χρώματα. Έχουν 3 βλέφαρα. Μπορούν να κλείσουν το ένα τους μάτι και να ξεκουράσουν τον μισό τους εγκέφαλο ενώ ο άλλος μισός βρίσκεται σε επιφυλακή για τις προστατεύει. Και το κυριότερο…. ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ! Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει ο αφηγητής της ιστορίας μας που ό,τι και αν έχει δοκιμάσει δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την πάπια στο αγαπημένο παιχνίδι ποιος θα κλείσει πρώτος τα μάτια του. Έχει προσπαθήσει να την τρομάξει, να την ξεγελάσει, να την κάνει να γελάσει με τα ξεκαρδιστικά του ανέκδοτα, να την κάνει να δακρύσει -ούτε η λυπητερή ιστορία με το χάμστερ του τον χνουδωτούλη έπιασε- όλα χωρίς επιτυχία. Μα γιατί δεν κλείνει ποτέ τα μάτια της αυτή η πάπια; Ή μηπως τα κλείνει;

Ο Alex Latimer μέσα από το τελευταίο του βιβλίο μας κάνει συμμέτοχους στο παιχνίδι “Ποιος θα κλείσει πρώτος τα μάτια”, το οποίο παίζει ο ίδιος με μια πάπια. Και πάντα χάνει. Στην εικονογράφηση χρησιμοποιεί παλ αποχρώσεις που δημιουργούν ένα κλίμα ηρεμίας και βοηθούν να εστιάσεις στην κεντρική και σχεδόν μοναδική εικόνα του βιβλίου που είναι η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η πάπια. Το βιβλίο του Alex Latimer είναι μια ιστορία χαριτωμένα απλή και οπωσδήποτε διασκεδαστική. Απλώς μια αστεία ιστορία. Με τα παιδιά να βάλλονται καθημερινά και από παντού από υπερπληθώρα πληροφοριών, πολλές φορές περισσότερες από όσες χρειάζονται, και τη διασκέδαση να μετατρέπεται συνήθως σε μέσο μάθησης και διδασκαλίας, οι απλώς αστείες ιστορίες είναι πάντα ευπρόσδεκτες από αυτά.

Ο Latimer είναι συγγραφέας και εικονογράφος που έχει σαν βάση το Cape Town στη Νότια Αφρική. Έχει κερδίσει αρκετά βραβεία και εκτός από το να γράφει αστείες ιστορίες λατρεύει να σκαρφαλώνει βουνά και να παίζει πινγκ πονγκ και να διώχνει μπαμπουίνους από την αυλή του καθώς το σπίτι του βρίσκεται δίπλα σε εθνικό πάρκο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πάρα πολλά γουρουνάκια και ένας μόνο λύκος

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε σίγουρα θα προτιμάτε να μην τελειώνουν στο άψε σβήσε. Ένα παραμύθι θέλει αστείους ήρωες, ενδιαφέρον, λεπτομέρειες και σασπένς! Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του λύκου με τα τρία γουρουνάκια. Πόσες όμως παραλλαγές έχουμε ήδη διαβάσει και πόσες ακόμα μπορούμε να φανταστούμε;

Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

Η Χόλι είναι ένα μικρό πιγκουινάκι που μένει μαζί με τους γονείς και το υπόλοιπο σμήνος κάπου στον Νότιο Πόλο. Απολαμβάνει το παιχνίδι στο χιόνι, τα φρέσκα, λαχταριστά ψαράκια και τις βραδινές συναντήσεις με τους υπόλοιπους πιγκουίνους. Μια μέρα ο μπαμπάς της θα της ανακοινώσει ότι η θάλασσα δεν έχει πλέον πολλά ψάρια και θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά για να μπορέσει να βρει φαγητό για όλους.