135 χρόνια Λε Κορμπιζιέ

Ο Σαρλ Εντουάρ Ζενρέ έμελλε να αλλάξει με την πρωτοποριακή του σκέψη και το έργο του το αστικό τοπίο όπως το ξέραμε ως εκείνη την εποχή. Γεννημένος σα σήμερα πριν από 135 χρόνια στο La Chaux-de-Fonds της Ελβετίας, μια πολύ μικρή πόλη με μεγάλη φήμη όμως για την ορολογοποιεία, ο Ζενρέ ή Λε Κορμπιζιέ όπως είναι ευρύτερα γνωστός, ανήκει σε αυτή τη γενιά αρχιτεκτόνων που δεν έλαβαν ποτέ εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενό τους. Ηταν άνθρωπος των Τεχνών, σπουδασε ζωγραφική πλάι στον Charles L’Eplattenier, ο οποίος τον έσπρωξε προς την αρχιτεκτονική. Το 1905 έχτισε με δύο ακόμα συμφοιτητές του το πρώτο του σπίτι, τη Βίλα Φαλέ ( Villa Fallet), που ανήκε στον χαράκτη Louis Fallet, στενό φίλο του δασκάλου του, του L’Eplattenier.

Αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο έργο του Λε Κορμπιζιέ ήταν τα ταξίδια που έκανε εκτός Ελβετίας αλλά και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε στην αρχή της καριέρας του: Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, αργότερα Τουρκία, Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία και η συνεργασία του με τον αρχιτέκτονα Auguste Perret, τον πρωτοπόρο στη χρήση τσιμέντου σε οικιακές κατασκευές και δημιουργό του εμβληματικού αρτ ντεκό Θεάτρου των Ιλισσίων Πεδίων.

Μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα είναι το Παρεκκλήσιο Νοτρ-Νταμ-ντυ-Ω, η Βίλα Savoye, το Unité d’habitation στη Μασσαλία, το Radiant City (Ville radieuse), το ανέκδοτο σχέδιό του για την ιδανική κατά Λε Κορμπισιέ ιδανική πόλη, το κτίριο Tsentrosoyuz στη Μόσχα και τέλος ο σχεδιασμός της νέας πρωτεύουσας Τσαντιγκάρ του κρατιδίου Παντζάμπ στην Ινδία.

Με αφορμή τα 135α γενέθλια του σπουδαίου αρχιτέκτονα, πολεοδόμου, ζωγράφου, σχεδιαστή επίπλων και συγγραφέα ξεφυλλίζουμε το εικονογραφημενο βιβλίο “Λε Κορμπιζιέ” των Φρανσίν Μπουσέ και Μισέλ Κοράν σε εικονογράφηση Μισέλ Ραμπί που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα (μτφρ. Χρήστος Μπουλώτης). Με τα χαρακτηριστικά μαύρα, χοντρά γυαλιά του Λε Κορμπιζιέ να κοσμούν πάνω σε σκληρό διάτρητο χαρτόνι το εξώφυλλο του βιβλίου, μπαίνουμε σελίδα τη σελίδα στον υπέροχο κόσμο του Γαλλο-Ελβετού δημιουργού και παρέα με έναν παππού, ένα αγόρι και τον σκύλο τους διαβάζουμε για τη ζωή του και το έργο του: η χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος στις κατοικίες, τα μεγάλα παράθυρα, το φως, η φύση, η πιο διάσημή του καρέκλα, η Basculant” (LC-1), οι καινοτόμες για την εποχή πιλοτές, το Modulor, το σύστημα μέτρησης που εφηύβρε, η πολυκατοικία – υπερωκεάνιο στη Μασσαλία ως το ταξίδι του στην Ινδία και τα ζωγραφικά του έργα. Πρόκεται με λίγα λόγια για μια εικονογραφημένη, συμπυκνωμένη βιογραφία του σπουδαίου αρχιτέκτονα που περιέχει τα πιο σημαντικά του επιτεύγματα και δίνει μια πρώτη γεύση για το έργο του τους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες και πολλές αφορμές για περαιτέρω ψάξιμο, όπως γιατί ο Ζανρέ επέλεξε το «Λε Κορμπιζιέ» αντί του πραγματικού του επωνύμου (μάθετε λοιπόν πως το ψευδώνυμο του αρχιτέκτοντα ήταν ένας διαφορετικός τρόπος γραφής του επωνύμου του παππού του από την πλευρά της μητέρας του – Lecorbésier – κάτι που αντικατόπτριζε την άποψή του ότι ο καθένας μας μπορεί να επαναεφεύρει τον εαυτό του).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.