Μια ξεχωριστή Κυριακή

Κείμενο – εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Κυριακή πρωί και λίγες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στο παράθυρο της Σοφίας. Ένιωθε τόσο απογοητευμένη που δεν θα μπορούσε να παίξει με τους φίλους της στη γειτονιά. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας χάλασε όλα τα σχέδιά της. Όμως, ενώ φαινόταν ότι θα ήταν μια χαμένη μέρα, κατέληξε να γίνει μια πολύ ξεχωριστή Κυριακή…

«…πως οι άνθρωποι γίνονται χαρούμενοι, όταν με την αγάπη μας διακόπτουμε τη μοναξιά τους». Με αυτή την υπέροχα ποιητική φράση κλείνει το βιβλίο Μια ξεχωριστή Κυριακή σε κείμενο και εικονογράφηση της Έφης Λαδά. Μια φράση που συνοψίζει ένα πανανθρώπινο μήνυμα, ζεστό και ουσιαστικό και που σε αναγκάζει να κλείσεις το βιβλίο με ένα χαμόγελο στα χείλη. Η Σοφία, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, είναι αρκετά θυμωμένη γιατί αυτή η Κυριακή φαίνεται να μην εξελίσσεται όπως η ίδια θα ήθελε. Ο κακός καιρός και η βροχή την αναγκάζουν να μείνει μέσα στο σπίτι αντί να παίξει με τους φίλους της, που τόσο ήθελε. Τίποτα δεν μπορεί να της φτιάξει τη διάθεση. Το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας έρχεται σαν από μηχανής θεός για να προσφέρει στη μικρή Σοφία μια «ξεχωριστή Κυριακή», που ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί.

Πώς μπορεί ένα μικρό παιδί να ξεπεράσει την απογοήτευση και τον θυμό που νιώθει όταν δεν ικανοποιείται η πηγαία και ακατανίκητη ανάγκη του για κάτι; Κλάματα, φωνές, ξεσπάσματα είναι λίγα από όσα μπορούν να συνοδέψουν μια τέτοια συνθήκη. Η Έφη Λαδά γράφει μια ιδιαίτερα τρυφερή ιστορία για όλες αυτές τις δύσκολες μέρες όπου οι συνθήκες ματαιώνουν τα πλάνα και τις διαθέσεις και τίποτα δεν μπορεί να τις κάνει έστω και λίγο καλύτερες. Μόνο που πάντα υπάρχει ένας τρόπος να φτιάξεις τη διάθεσή σου, να μοιραστείς τα αρνητικά συναισθήματα και τις κακές σκέψεις. Η Έφη Λαδά μας υπενθυμίζει πως ο τρόπος για κάτι τέτοιο βρίσκεται πάντοτε στους ανθρώπους δίπλα μας και στις ιστορίες. Ναι, στις ιστορίες που πάντα, σαν το μοναδικό φάρμακο, έρχονται να απαλύνουν όσα νιώθουμε και να μας ταξιδέψουν. Γιατί έτσι συμβαίνει με τις ιστορίες, ειδικά με αυτές που λέγονται και μοιράζονται με αγάπη, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όπως ακριβώς έκανε η θεία Κοραλία με την μικρή Σοφία και κατάφερε να της προσφέρει την πιο ξεχωριστή Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε με τον τίτλο “Een Bijzondere Zondag” από τον βέλγικο εκδοτικό οίκο Clavis Publishing και είχε αναδειχθεί στον διαγωνισμό Key Colours που διοργάνωναν οι συγκεκριμένες εκδόσεις.

Εδώ μπορείτε να δείτε μέρος του εσωτερικού του βιβλίου.


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τρώγεται η ενσυναίσθηση;

Τι είναι τελικά αυτή η ενσυναίσθηση που ακούμε συνεχώς; Μήπως είναι ένας ακόμα γλωσσοδέτης σαν αυτούς που μαθαίνουμε στο σχολείο; Μπορείς να την αγγίξεις; Μήπως τρώγεται; Άραγε μυρίζει ωραία; Ή μήπως τελικά είναι ο τρόπος να μπορείς να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου και να νιώθεις έστω και λίγο αυτό που εκείνος μπορεί να νιώθει;

StrangerKids: 24 ώρες χωρίς γονείς

Μετά την επιτυχημένη σειρά βιβλίων Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς, οι εκδόσεις Διόπτρα μας φέρνουν στα ελληνικά τη νέα σειρά βιβλίων του Ισπανού συγγραφέα Isaac Palmiola, Stranger Kids. Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο 24 ώρες χωρίς γονείς, είναι μια ξεκαρδιστική περιπέτεια μιας παρέας παιδιών που καλούνται να περάσουν ένα εικοσιτετράωρο χωρίς τους γονείς τους.

Δημοκρατία!

Ο Philip Bunting επιστρέφει με το βιβλίο του «Δημοκρατία!». Την ορίζει, αναλύει τα χαρακτηριστικά της, αναγνωρίζει την αρχή και την ιστορία της ως σήμερα και εξηγεί με ποιους μηχανισμούς διατηρείται και διασφαλίζεται στη ζωή μας.