Μια ξεχωριστή Κυριακή

Κείμενο – εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Κυριακή πρωί και λίγες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στο παράθυρο της Σοφίας. Ένιωθε τόσο απογοητευμένη που δεν θα μπορούσε να παίξει με τους φίλους της στη γειτονιά. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας χάλασε όλα τα σχέδιά της. Όμως, ενώ φαινόταν ότι θα ήταν μια χαμένη μέρα, κατέληξε να γίνει μια πολύ ξεχωριστή Κυριακή…

«…πως οι άνθρωποι γίνονται χαρούμενοι, όταν με την αγάπη μας διακόπτουμε τη μοναξιά τους». Με αυτή την υπέροχα ποιητική φράση κλείνει το βιβλίο Μια ξεχωριστή Κυριακή σε κείμενο και εικονογράφηση της Έφης Λαδά. Μια φράση που συνοψίζει ένα πανανθρώπινο μήνυμα, ζεστό και ουσιαστικό και που σε αναγκάζει να κλείσεις το βιβλίο με ένα χαμόγελο στα χείλη. Η Σοφία, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, είναι αρκετά θυμωμένη γιατί αυτή η Κυριακή φαίνεται να μην εξελίσσεται όπως η ίδια θα ήθελε. Ο κακός καιρός και η βροχή την αναγκάζουν να μείνει μέσα στο σπίτι αντί να παίξει με τους φίλους της, που τόσο ήθελε. Τίποτα δεν μπορεί να της φτιάξει τη διάθεση. Το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας έρχεται σαν από μηχανής θεός για να προσφέρει στη μικρή Σοφία μια «ξεχωριστή Κυριακή», που ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί.

Πώς μπορεί ένα μικρό παιδί να ξεπεράσει την απογοήτευση και τον θυμό που νιώθει όταν δεν ικανοποιείται η πηγαία και ακατανίκητη ανάγκη του για κάτι; Κλάματα, φωνές, ξεσπάσματα είναι λίγα από όσα μπορούν να συνοδέψουν μια τέτοια συνθήκη. Η Έφη Λαδά γράφει μια ιδιαίτερα τρυφερή ιστορία για όλες αυτές τις δύσκολες μέρες όπου οι συνθήκες ματαιώνουν τα πλάνα και τις διαθέσεις και τίποτα δεν μπορεί να τις κάνει έστω και λίγο καλύτερες. Μόνο που πάντα υπάρχει ένας τρόπος να φτιάξεις τη διάθεσή σου, να μοιραστείς τα αρνητικά συναισθήματα και τις κακές σκέψεις. Η Έφη Λαδά μας υπενθυμίζει πως ο τρόπος για κάτι τέτοιο βρίσκεται πάντοτε στους ανθρώπους δίπλα μας και στις ιστορίες. Ναι, στις ιστορίες που πάντα, σαν το μοναδικό φάρμακο, έρχονται να απαλύνουν όσα νιώθουμε και να μας ταξιδέψουν. Γιατί έτσι συμβαίνει με τις ιστορίες, ειδικά με αυτές που λέγονται και μοιράζονται με αγάπη, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όπως ακριβώς έκανε η θεία Κοραλία με την μικρή Σοφία και κατάφερε να της προσφέρει την πιο ξεχωριστή Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε με τον τίτλο “Een Bijzondere Zondag” από τον βέλγικο εκδοτικό οίκο Clavis Publishing και είχε αναδειχθεί στον διαγωνισμό Key Colours που διοργάνωναν οι συγκεκριμένες εκδόσεις.

Εδώ μπορείτε να δείτε μέρος του εσωτερικού του βιβλίου.


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.