Θέλεις να γίνουμε φίλοι;

Συγγραφέας: Sam McBratney
Εικονογράφος: Anita Jeram
Μετάφραση: Mάνος Μπονάνος
Εκδόσεις Παπαδόπουος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Υπάρχουν μερικά βιβλία που όταν τα τελειώνεις σου αφήνουν μια γλυκιά γεύση και αίσθηση. Σου αφήνουν ένα χαμόγελο και νιώθεις μια ζεστασιά μέσα σου. Αν όλα αυτά προκαλούνται στους ενήλικες, δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να αφήνουν στους μικρούς αναγνώστες. Το Μικρό Καστανό Λαγουδάκι θέλει να παίξει όμως ο Μεγάλος Κανστανός Λαγός είναι αρκετά απασχολημένος με τις δουλειές του κι έτσι αποφασίζει να ξεκινήσει μόνο του την εξερεύνηση. Στο τέλος της, μιας αναπάντεχη έκπληξη τον περιμένει, μια έκπληξη που θα είναι μόνο η αρχή για μία ακόμη μεγαλύτερη περιπέτεια.

Το Θέλεις να γίνουμε φίλοι; είναι μια γλυκιά και τρυφερή ιστορια για τη φιλία. Αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Μέσα από από την ιστορία του, ο συγγραφέας Sam McBratney δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα: Πώς γινόμαστε φίλοι με κάποιον; Τι μπορεί να συμβεί όταν αρχίζουμε να εξερευνούμε τον κόσμο; Τι μπορούμε να ανακαλύψουμε κατά τη διάρκεια μιας μικρής περιπέτειας; Πού μπορεί να μας οδηγήσει η περιέργειά μας; Πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε χώρο στα παιδιά να κάνουν αυτό που επιθυμούν μόνα τους στο μέτρο του δυνατού;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πιθανότατα πολλές. Το βιβλίο Θέλεις να γίνουμε φίλοι; δίνει μια υπέροχη εκδοχή αυτών. O συγγραφέας του Μάντεψε πόσο σε αγαπάω, που πούλησε περίπου 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως (εκδόσεις Παπαδόπουλος, 1996), μας δίνει ένα ακόμη παιδικό βιβλίο, σπουδαίο με όλα τα στοιχεία που μπορούν να το κάνουν κλασικό, που μέσα από την απλότητα της γραφής του αφήνει στα παιδιά πολύτιμα μηνύματα.

Η εικονογράφηση της Anita Jeram, βγαλμένη σαν από άλλη εποχή, με τα παλ χρώματα που διαχέουν σε όλη την ιστορία την αίσθηση της ηρεμίας, δένει αρμοδικά με τα συναισθήματα που δημιουργεί η ιστορία στον αναγνώστη.


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.