Θέλεις να γίνουμε φίλοι;

Συγγραφέας: Sam McBratney
Εικονογράφος: Anita Jeram
Μετάφραση: Mάνος Μπονάνος
Εκδόσεις Παπαδόπουος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Υπάρχουν μερικά βιβλία που όταν τα τελειώνεις σου αφήνουν μια γλυκιά γεύση και αίσθηση. Σου αφήνουν ένα χαμόγελο και νιώθεις μια ζεστασιά μέσα σου. Αν όλα αυτά προκαλούνται στους ενήλικες, δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να αφήνουν στους μικρούς αναγνώστες. Το Μικρό Καστανό Λαγουδάκι θέλει να παίξει όμως ο Μεγάλος Κανστανός Λαγός είναι αρκετά απασχολημένος με τις δουλειές του κι έτσι αποφασίζει να ξεκινήσει μόνο του την εξερεύνηση. Στο τέλος της, μιας αναπάντεχη έκπληξη τον περιμένει, μια έκπληξη που θα είναι μόνο η αρχή για μία ακόμη μεγαλύτερη περιπέτεια.

Το Θέλεις να γίνουμε φίλοι; είναι μια γλυκιά και τρυφερή ιστορια για τη φιλία. Αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Μέσα από από την ιστορία του, ο συγγραφέας Sam McBratney δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα: Πώς γινόμαστε φίλοι με κάποιον; Τι μπορεί να συμβεί όταν αρχίζουμε να εξερευνούμε τον κόσμο; Τι μπορούμε να ανακαλύψουμε κατά τη διάρκεια μιας μικρής περιπέτειας; Πού μπορεί να μας οδηγήσει η περιέργειά μας; Πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε χώρο στα παιδιά να κάνουν αυτό που επιθυμούν μόνα τους στο μέτρο του δυνατού;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πιθανότατα πολλές. Το βιβλίο Θέλεις να γίνουμε φίλοι; δίνει μια υπέροχη εκδοχή αυτών. O συγγραφέας του Μάντεψε πόσο σε αγαπάω, που πούλησε περίπου 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως (εκδόσεις Παπαδόπουλος, 1996), μας δίνει ένα ακόμη παιδικό βιβλίο, σπουδαίο με όλα τα στοιχεία που μπορούν να το κάνουν κλασικό, που μέσα από την απλότητα της γραφής του αφήνει στα παιδιά πολύτιμα μηνύματα.

Η εικονογράφηση της Anita Jeram, βγαλμένη σαν από άλλη εποχή, με τα παλ χρώματα που διαχέουν σε όλη την ιστορία την αίσθηση της ηρεμίας, δένει αρμοδικά με τα συναισθήματα που δημιουργεί η ιστορία στον αναγνώστη.


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.