5: Ελίζα Βαβούρη

“5” θα πει τα πέντε πιο αγαπημένα βιβλία ενός εικονογράφου. Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Μέσα από αυτές τις επιλογές και τα μικρά κείμενα που συνοδεύουν τα βιβλία – ένα είδος λεζάντας – παίρνουμε μια μικρή γεύση από τις αναγνωστικές προτιμήσεις των καλλιτεχνών, τα βιβλία των οποίων έχουμε στα σπίτια μας και ξεφυλλίζουμε σχεδόν καθημερινά. Μια ιδέα ίσως από τις επιρροές τους, τους καλλιτέχνες που θαυμάζουν, τα έργα που αγαπούν να έχουν στη βιβλιοθήκη τους. Παράλληλα, μέσα από τις επιλογές αυτές γνωρίζουμε βιβλία και δημιουργούς που ίσως να μην ξέραμε ως τώρα. Ένα ταχύρυθμο μάθημα εικαστικών, μια εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της εικονογράφησης, που μόνο οι ίδιοι οι εικονογράφοι μπορούν να προσφέρουν.

Επιμέλεια στήλης: Ζωή Κοσκινίδου

Η Ελίζα Βαβούρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική και ζωγραφική στη σχολή Βακαλό και με το παιδικό βιβλίο αρχισε να ασχολειται το 1995, μετά από ένα σεμινάριο εικονογράφησης παιδικου βιβλίου. Το πρώτο βιβλίο που εικονογράφησε ήταν “Ο Άρης ο τσαγκάρης” του Ευγένιου Τριβιζά. Από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους και έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία για παιδιά. Το 2005 και το 2011 ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο εικονογράφησης. Έπίσης έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τελευταία μας ζωντάνεψε εικονογραφικά την ιστορία του θαλοσσόγατου που έγραψε η Μαρία Ανδρικοπούλου. Αν υπάρχει πάντως ένα στοιχείο που κάνει τις εικονογραφήσεις της να ξεχωρίζουν αυτό είναι το στοιχείο του ρεαλισμού, με πολλές όμως δόσεις φαντασίας. Τα έντονα χρώματα κυριαρχούν στα έργα της, ενώ οι εικόνες της προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών-αναγνωστών. Η Ελίζα Βαβούρη είναι μια από τους Έλληνες εικονογράφους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το ελληνικό παιδικό βιβλίο, καθώς δραστηριοποιείται στον χώρο αρκετά χρόνια και έχει συνεργαστεί με πολλούς συγγραφείς και εκδότες. Σήμερα, η Ελίζα Βαβούρη ζει και εργάζεται στη Γερμανία και από εκεί μας στέλνει της δικές της επιλογές, τα δικά της πέντε αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία.

The Snowman, Raymond Briggs, Penguin Books, 1978*
Αυτό το βιβλίο ήταν τα πρώτα παιδικά βιβλία που αγόρασα. Είναι μία τρυφερή ιστορία ενός παιδιού και του χιονάνθρωπου που εκείνο φτιάχνει μια μέρα στον κήπο του σπιτιού του. Μαζί θα κάνουν ένα μαγικό ταξίδι μία νύχτα. Αυτό που μου αρέσει πολύ στο βιβλίο αυτό είναι ότι έχει αποκλειστικά εικόνες. Καθόλου κείμενο.

Eric, Shaun Tan, Templar Publishing, 2010.
Τα μικρά βιβλία με γοήτευαν πάντα και αυτό είναι τέτοιο. Μέγεθος Α6 περίπου. Έχει ασπρόμαυρες εικόνες και λίγο κείμενο. Ο Έρικ είναι ένας απρόσμενος επισκέπτης, φανταστικός και γεμάτος περιέργεια, ο οποίος προτιμά να κοιμάται στο αποθηκάκι τροφίμων. Η ξαφνική αναχώρησή του θα αφήσει όλους να αναρωτιούνται… μέχρι να ανακαλύψουν τι άφησε πίσω του!

Susan Laughs, Jeanne Willis & Tony Ross, Random House, 2000.
Ένα βιβλίο με θέμα τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες. Δίνει το μήνυμα με πολύ έξυπνο τρόπο με λιτό κείμενο και υπέροχες εικόνες. Η Σούζαν κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά της ηλικίας της, παίζει, κολύμπάει, γελάει, θυμώνει… Και μόνο στην τελευταια σελίδα γίνεται η ανατροπή και τη βλέπουμε καθισμένη στο αμαξίδιό της.

There is a Lion in my Cornflakes, Michelle Robinson & Jim Field, Bloomsbury Publishing, 2014
Αυτό το βιβλιο είναι από τα πολύ αγαπημένα μου. Μία τρελή ιστορία με πολύ γέλιο και καταπληκτική εικονογράφηση. Δύο αδέλφια αγοράζουν με μανία συσκευασίες δημητριακών για να μαζέψουν τα κουπόνια που χρειάζεται για να κερδίσουν ένα ζωντανό λιοντάρι. Όταν όμως καταφέρνουν να μαζέψουν τα πολυπόθητα κουπόνια, τα λιοντάρια έχουν εξαντληθεί. Τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Μήπως προτιμούν μια αρκούδα; Έναν κροκόδειλο; Έναν χιμπατζή; Στα παράπονά τους η εταιρεία είναι έτοιμη να τους στείλει όποιο ζώο προτιμούν!

Cesar et Isidore, L’histoire d’une formidable amitié (πρωτότυπος τίτλος και εκδότης: Pin Kaiser und Fip Husar, Die Gschichte einer wunderbaren Freundschaft, Dieter Wiesmüller, Sauerländer Verlag, Patmos Verlag, 1997
Σε αυτό το βιβλίο μου αρέσουν πολύ οι εικόνες και οι χρωματικές αντιθέσεις ανάμεσα στην πατρίδα του Ισιντορ, στα θερμά πρασινοκίτρινα χρώματα και τα ψυχρά γαλάζια μπλε, στην πατρίδα του Σεζάρ. Όταν ο πίθηκος Ισιντόρ επισκέπτεται την Ανταρκτική γνωρίζεται με τον πινγκουίνο Σεζάρ, ο οποίος τον ξεναγεί στη χώρα του. Γίνονται φίλοι όμως ο Ισιντόρ δεν μπορεί να μείνει για πολύ. Το κρύο είναι ανυπόφορο. Προσκαλεί τον Σεζάρ να τον επισκεφτεί στην δική του πατρίδα. Όταν ο πινγκουίνος Σεζάρ επισκέπτεται τον Ισιντόρ στη ζούγκλα υποφέρει από τη ζέστη. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να βρουν μία χώρα που θα μπορούν να ζήσουν μαζί.

*Το 2019 κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμοο, σε μετάφραση Αγγελικής Δαρλάση, η διασκευή της ιστορία του Briggs, από τον Michael Morpurgo σε εικονογράφηση Robin Shaw.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Φωτεινή Τίκκου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Ναταλία Μαυρωτά

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Σοφία Τουλιάτου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,