Φίνο Ριριλίνο

Κείμενο: Κώστας Λιάκουρης
Θεατρική διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Στίχοι: Γιάννης Καλατζόπουλος
Εικονογράφηση: Μαριλένα Μελισσηνού
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 1+ -100+

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ελληνική μουσική και δισκογραφία. Δύσκολο να μην τον γνωρίζεις, ακόμα κι αν οι μουσικές του δεν ήταν ποτέ του γούστου σου. Τα τραγούδια του και η φωνή του είναι απόλυτα συνυφασμένες με την παιδική ηλικία πολλών όσων διαβάζουν αυτές τις αράδες· κάθε παιδική ή εφηβική ανάμνηση είναι ντυμένη και μια δικιά του μελωδία: Τζιν-Τζιν-Τζιν, Εγώ θα σ’αγαπώ, Ενα φιλάκι είναι λίγο, Τα θερινά σινεμά, Κάπου την έχουμε πατήσει, Θα κάτσω σπίτι, Η παρέα, Αν ήταν μαύρος ο Θεός, το περήφημο πάρτι στη Βουλιαγμένη.

Ο Κηλαηδόνης, εκτός από τις μουσικές και τα τραγούδια που έγραψε, είχε ντύσει με τις νότες του πολλές θεατρικές παραστάσεις, μία εκ των οποίων ο Φίνο Ριριλίνο. Η παιδική παράσταση σε κείμενο Κώστα Λιάκουρη και θεατρική διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου, ανέβηκε τη θεατρική περίοδο 1985-86 από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, παίχτηκε στα Ιωάννινα για περιορισμένες παραστάσεις και έπειτα παρουσιάστηκε σε περιοδεία. Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, είχε τρυπώσει ένας ποντικός, ο Φίνο Ριριλίνο, μαζί με την αγαπημένη του ποντικίνα, την Μπέλα. Στο σπίτι όμως αυτό έμενε και μια γάτα, η Μαντάμ-Φουφού, που είχε αποστολή να διώχνει τα ποντίκια. Και θα τους διώξει και τα δυο ποντίκια θα βρεθούν χωρίς φαί και σπίτι. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν τον σκύλο, τον Μούργο, ο οποίος τους παίρνει υπό την προστασία του. Είναι όμως ο Μούργος τόσο καλός όσο δείχνει; Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα και ποιος είναι ο Ρίκο;

Την παράσταση αυτή, την ακόμα και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη – μιας και θήγει ζητήματα όπως η προσφυγιά, ο ξεριζωμός και η ανθρώπινη εκμετάλλευση – το κείμενό της και τα τραγούδια της, έκαναν βιβλίο οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, αναθέτοντας το έργο της εικονογράφησης στην ταλαντούχα Μαριλένα Μελισσηνού (Το δικό τους ταξίδι, Αργυρώ Πιπίνη, Σαλιγκάρι και Φεγγάρι, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, εκδ. Καλειδοσκόπιο). Τα έντονα χρώματα, η καθαρές εικόνες, η ρετρό αισθητική της εικονογράφησης, συμπληρώνουν μοναδικά την έκδοση.

Εχουμε, λοιπόν, στα χέρια μας ένα βιβλίο-CD, που δεν μπορείς να το προσπεράσεις εύκολα. Σε εποχές που πολλοί γκρινιάζουν για τις θεατρικές παραγωγές και τις άπειρες παραστάσεις που ανεβαίνουν κάθε χρόνο για παιδιά, πολλές αμφιβόλου αισθητικής και ποιότητας, έρχεται ο Φίνο Ριριλίνο να υπενθυμίσει πόσο μαγικό μπορεί να είναι το παιδικό θέατρο. Και μαζί με αυτόν, έρχεται και ο Κηλαηδόνης, κλείνει το μάτι στους μικρούς του ακροατές και τους εισάγει με τρόπο μοναδικό στο τεράστιο έργο του. Θεωρώ τα σημερινά παιδία πολύ τυχερά που έχουν τη δυνατότητα μέσα από το Φίνο Ριριλίνο να ακούσουν τη χαρακτηριστική φωνή του και να διασκεδάσουν με τη μουσική του, όπως ακριβώς έκαναν δεκαετίες πριν οι γονείς τους, ενώ παράλληλα μπορούν να απολαύσουν μια αστεία, αλλά στο βάθος της πολύ σοβαρή ιστορία, όπως αυτή του Φίνου και της Μπέλας. Οπως θεωρώ τυχερούς και τους πλέον ενήλικες, που αγάπησαν τον Λουκιανό όταν ηταν παιδιά μέσα από τα ακούσματα των γονιών τους και μπορούν τώρα να κρατήσουν στα χέρια τους μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, που αποτελεί κομμάτι της παιδικής τους ηλικίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ