Eίναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας της Γαλλίας, λάτρης των λαϊκών μύθων και των παραμυθιών και από σήμερα ο 21ος νικητής του Astrid Lindgren Memorial Award. Ο Γάλλος συγγραφέας θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς αναμορφωτές της γαλλικής προφορικής και γραπτής παράδοσης, από όπου αντλεί πολλά στοιχεία για τη δημιουργία των φανταστικών του κόσμων και των χαρακτήρων των βιβλίων του, κάτι που αναφέρεται και στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του ALMA για τη βράβευσή του.
Γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Αμπέρ, στην περιοχή της Οβέρν, στην Κεντρική Γαλλία. Μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι χωρίς βιβλία, ήταν το πέμπτο από έξι παιδιά και πέρασε την παιδική του ηλικία στο αγρόκτημα των γονιών του. Για οκτώ χρόνια βρέθηκε να φοιτά σε ένα οικοτροφείο όπου οι κανόνες ήταν σκληροί, οι δάσκαλοι αυστηροί και ένιωθε συνεχώς νοσταλγία για το σπίτι του και ήταν δυσαρεστημένος. Εκείνα τα δυσκολα για εκείνον χρόνια, η λογοτεχνία έγινε σωτηρία του.
Ο Jean Claude Mourlevat ξεκίνησε την καριέρα του ως δάσκαλος γερμανικών πριν αλλάξει πορεία και βρεθεί να δουλεύει ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και κλόουν στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η ενασχόλησή του με το θέατρο ήταν αυτή που τον οδήγησε να αρχίσει το γράψιμο, το 1997. Το ντεμπούτο του έγινε με το εικονοβιβλίο «Histoire de l’enfant et de l’oeuf» (Η ιστορία ενός μωρού κι ενός αυγού). Το έργο του είναι χαρακτηρίζεται από την ποικιλία. Γράφει μυθιστορήματα κοινωνικής κριτικής, αλλά έχει ιδιαίτερη αγάπη στα παραμύθια και τους λαϊκούς μύθους. Σε κάθε βιβλίο του εκπλήσσει τους αναγνώστες του με τις απρόσμενες μορφές αφήγησης που χρησιμοποιεί. Από το 1997 που πρωτοεκδόθηκε το «Histoire de l’enfant et de l’oeuf» έχει γράψει περισσότερα από 25 βιβλία για παιδιά και νέους, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, κανένα από αυτά όμως δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, ενώ έχει βραβευτεί με σπουδαία βραβεία όπως τα Prix des libraires du Québec για το Jefferson, το Prix Utopiales Europen Jeuness για το Terrienne, το Prix jeunesse France Télévisions για το Le Combat d’hiver κ.ά.