Ο Ζαν Ζακ Σεμπέ (Jean Jacques Sempé) ή απλώς Sempé όπως ήταν γνωστός, ήταν ο άνθρωπος που έδωσε μορφή σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές των κόμικς και των ιστοριών για παιδιά, τον Μικρό Νικόλα. Ο εικονογράφος που συνεργάστηκε με τον Ρενέ Γκοσινί έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1932 στo χωριό Πεσάκ, κοντά στη Μπορντό. Πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία, με πατέρα άγνωστο σε αυτόν, πατριό βίαιο και μητέρα που συνέχισε να τον κακοποιεί ακόμα και μετά την απομάκρινσή τους από το βίαιο περιβάλλον του γάμου της. Παρόλα αυτά, ο Σεμπέ δήλωνε αισιόδοξος.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως πωλητής οδοντόκρεμας σε σκόνη, έκανε ένα σωρό επαγγέλματα, κατατάχθηκε στον στρατό για να έχει φαί και ένα μέρος να κοιμάται. Όσο ήταν στον στρατό άρχισε να σκιτσάρει κι όταν απολύθηκε άρχισε να πουλάει έργα του σε διάφορα περιοδικά της Γαλλίας. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι του πήρε 15 χρόνια για να μπορέσει να αρχίσει να βγάζει χρήματα από αυτή τη δουλειά. Γνώρισε τον Γκοσινί και το 1956 δημοσιεύτηκε το πρώτο strip αυτού που έμελε να γίνει γνωστό ως ο Μικρός Νικόλας σήμερα. Από το 1956 ως το 1958 τις περιπέτειες του Μικρού Νικόλα μπορούσε κάποιος να τις διαβάσει στο γαλλο-βελγικό περιοδικό Le Moustique. Η σειρά κόμικς αγαπήθηκε τόσο πολύ, που το 1959, στις 29 Μαρτίου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sud-Ouest Dimanche η πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία του Μικρού Νικόλα, με τίτλο “L’œuf de Pâques”. Η σειρά αυτών των ιστοριών συνέχισε να δημοσιεύεται ως και το 1965.

Ομως δεν ήταν μόνο ο Μικρός Νικόλας, τα κόμικς και τα βιβλία του, μου έκαναν τον Σεμπέ τόσο αγαπητό και τόσο διάσημο. Ο Γάλλος εικονογράφος, που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι, φιλοτέχνησε περισσότερα από 100 εξώφυλλα για το αμερικάνικο περιοδικό New Yorker, περισσότερα από όποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη στην ιστορία του περιοδικού, ενώ συνέχιζε να δουλεύει για το Paris Match, το France Dimanche, το Punch, το Esquire και το Pilote και να διοργανώνει ατομικές εκθέσεις με έργα του.

Πέθανε στον ύπνο του, λίγο πριν κλείσει τα 90 του χρόνια, περιτριγυρισμένος από φίλους και την οικογένειά του. Αφήνει πίσω του τεράστιο έργο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

5: Αιμιλία Κονταίου

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Άρτεμις Πρόβου, η Αιμιλία Κονταίου επιλέγει τα δικά της αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία και εξηγεί τους

5: Άρτεμις Πρόβου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Κώστας Μαρκόπουλος

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,