Ο Ινγκο Ζίγκνερ στην Ελλάδα

Ο μικρός δράκος Καρύδας ήταν το πρώτο “μεγαλίστικο” βιβλίο που διάβασε η Αλεπού ή που -καλύτερα- με άφησε να της αφηγηθώ, μιας και είναι μικρή για να διαβάζει ακόμα μόνη της. Ο Καρύδας μου είχε προταθεί από φίλη με μεγαλύτερο παιδί και όταν βρέθηκε στα χέρια μου, δεν το σκέφτηκα καν για να το αγοράσω. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και μάλιστα ένας από τους ήρωες του βιβλίου – η Κλεμέντσια – έχει παίξει τεράστιο ρόλο στο να ηρεμεί η Αλεπού όταν την πιάνουν τα νεύρα της*. Ο μικρός δράκος Καρύδας είναι δημιούργημα του βραβευμένου Γερμανού συγγραφέα Ινγκο Ζίγκνερ (Ingo Siegner) και αποτελείται από οκτώ βιβλία, ενώ το ένατο θα κυκλοφορήσει στα Ελληνικά στις 23 Μαρτίου. Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία της νέας περιπέτειας του Καρύδα αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (4 Απριλίου), ο Ινγκο Ζίγκνερ θα βρεθεί στην Αθήνα το Σάββατο 1η Απριλίου (δεν είναι πρωταπριλιάτικο, μην ανησυχείτε!), στο Ινστιτούτο Goethe για να συναντήσει από κοντά τους μικρούς του φίλους και να συστήσει σε όσους δεν τον ξέρουν τον Καρύδα, την σκατζοχοιρίνα Ματίλντα, τα δρακάκια της φωτιάς Ντούφτικο και Λουλού και τον Οσκαρ, τον μικρό φαγανόδρακο.

 

Ποιος είναι ο μικρός δράκος Καρύδας;
Είναι ένας χαριτωμένος, αξιαγάπητος, πορτοκαλί δράκος της φωτιάς με μπλε κασκέτο. Όταν γεννήθηκε, ήταν μικρούλης σαν καρύδα, εξού και τ’ όνομά του. Ζει στο νησί των δράκων με τη μαμά του Μήτση και τον Μπαμπά του Μάγκα και είναι ο ήρωας πολλών αστείων περιπετειών στις οποίες επίσης πρωταγωνιστούν η σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα και ο φαγανόδρακος Όσκαρ, ένας χορτοφάγος δράκος, που είναι αχώριστοι φίλοι και μαζί ζουν του κόσμου τις περιπέτειες.

 

Ποιός είναι ο Ινγκο Ζίγκνερ;

Γεννήθηκε το 1965 και μεγάλωσε στο Γκρόσμπουργκβέντελ, κοντά στο Ανόβερο. Μετά το σχολείο και τον στρατό εργάστηκε σε τράπεζα, έζησε έναν χρόνο στη Γαλλία, πήγε για λίγο στο πανεπιστήμιο και κατέληξε να δουλεύει στο Vamos, ένα γραφείο διοργάνωσης οικογενειακών ταξιδιών. Στα ταξίδια διηγιόταν στα παιδιά φανταστικές ιστορίες. Κι επειδή οι ιστορίες του άρεσαν πολύ στα παιδιά, άρχισε να τις γράφει. Σιγά σιγά έμαθε και να ζωγραφίζει. Τώρα ζει και εργάζεται στο Ανόβερο. Με τα βιβλία του Μικρού Δράκου Καρύδα, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχει κατακτήσει τις καρδιές των μικρών αναγνωστών και αναγνωστριών. Το φθινόπωρο του 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Μπαντ Ίμπουργκερ. 

Ο Ζίγκνερ δεν κάνει ένα, αλλά τρία επαγγέλματα που, όπως λέει ο ίδιος, τα αγαπάει εξίσου και τα τρία: καταρχάς είναι συγγραφέας. Και μάλιστα συγγραφέας παιδικών βιβλίων για την ακρίβεια. Το δεύτερο επάγγελμά του είναι αυτό του εικονογράφου. Ο Ζίγκνερ σχεδιάζει, ζωγραφίζει και χρωματίζει ο ίδιος με τέμπερες τις εικόνες των βιβλίων του. Και το τρίτο επάγγελμα; Ο Ίνγκο Ζίγκνερ κάνει περισσότερες από εκατό βιβλιοπαρουσιάσεις τον χρόνο. Το να αφηγείται και να διαβάζει στα παιδιά τις ιστορίες του του προκαλεί τεράστια χαρά. Αυτό φαίνεται άλλωστε όταν ανεβαίνει στη σκηνή και σχεδιάζει, αφηγείται, διαβάζει και παίζει. Εκεί ξαφνικά ζωντανεύουν οι χαρακτήρες του, εκεί βλέπει και ακούει κανείς τον Καρύδα και την παρέα του, τη Ματίλντα, τον Όσκαρ και τον Γιουβαρλά αυτοπροσώπως!

Στην Ελλάδα η σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τον μικρό δράκο Καρύδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου.

 

* Στο σπίτι της Αλεπούς έχουμε βρει έναν τρόπο να διώχνουμε μακριά την γκρίνια χωρίς φωνές, κλάματα και κυρίως, χωρίς τιμωρίες. Μιας και η Αλεπού είναι δεινή βιβλιοφάγος, έχει συνδεθεί με διάφορους ήρωες κατά καιρούς, που την έχουν βοηθήσει με τον τρόπο τους να απαλλαγεί από κάποιες συνήθειες που της προκαλούν ένταση. Η Κλεμέντσια είναι μία από αυτούς τους ήρωες: είναι ένα γκρινιάρικο φάντασμα, μονίμως μουτρωμένο. Η Κλεμέντσια αντιπροσωπεύει την κακή διάθεση κι όποτε η Αλεπού κουράζεται και αρχίζει να πετάει παιχνίδια ή να κλαίει χωρίς λόγο λέμε πως “μπήκε η Κλεμέντσια μέσα της” και φωνάζουμε μαζί “Κλεμέντσια, βγες έξω! ΦΥΓΕ ΚΛΕΜΕΝΤΣΙΑ” και κουνάμε χέρια και πόδια και χοροπηδάμε κι ώς δια μαγείας, η κακή διάθεση φεύγει και τη θέση της παίρνει η χαρά και διάθεση για παιχνίδι και αστεία (οκ, όχι πάντα με επιτυχία, αλλά κάτι καταφέρνουμε.)

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ